MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004)

A fejlesztés a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítását tűzte ki célul.

A projekt címe, azonosító száma: 

A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004)

A projekt főbb adatai:

A projekt időtartama: 2018. február 1. – 2023. december 28.

A projekt költségvetése: 3.680.612.559,-Ft.

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt célja, általános turisztikai tartalma

A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét.

A változatos földrajzi térszerkezet mellett a Balaton part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereként szolgáltak.

Balatonfüred, Szigliget, Badacsony, Tihany, Keszthely vagy Hévíz nyújtotta sokrétű kínálat a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelem színpadán, majd később a turizmus piacán, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom és történelem formáló szerepe sem elhanyagolható. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a művészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz, a Balaton part történelméhez.

Számos ránk maradt művészeti, építészeti alkotás, társasági esemény vagy gasztronómiai hagyomány bizonyítja korszakalkotó szerepét.

 

A projektben részt vett kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközeinek modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökségi várományos helyszín szerves részeként valósultak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata volt.

A projekt célja volt, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil működés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósult meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvű hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekedett az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze.

A meglévő települési egységek és a fejlesztendő attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósult meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújította, bővítette, és így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményezett a Balatonon.

 

A Konzorcium tagjai

 • Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (konzorcium vezető)
 • Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
 • Balatonfüred Város Önkormányzata
 • Hévíz Város Önkormányzata
 • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft./NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit. Kft.
 • Szigliget Község Önkormányzata
 • Badacsonytomaj Város Önkormányzata
 • Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.
 • Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
 • Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség
 • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.

 

Konzorcium tagjai által megvalósított fejlesztések:

 • Balatonfüred Város Önkormányzata (1195 mFt): Esterházy Kastély felújítása – Nyaralástörténeti Látogatóközpont kialakítása.

A kastély korábban teljesen leromlott állapotban, üresen, kihasználatlanul állt Balatonfüred belvárosában. A kastély elhelyezkedése, története, tökéletessé tette a Balatonfüred történetéhez kapcsolódó, a különböző korok nyaralási szokásait  bemutató nyaralástörténeti tárlat létrehozásához. A létrehozott látogatóközpont, a nyújtott szolgáltatásokkal, vendéglátási lehetőséggel egész éves, időjárástól független attrakcióként kíván üzemelni a Reformkor, mint kiemelt egyetemes érték helyi vonatkozásának látványos ismertetéseként.

 

 

 

 

 • Hévíz Város Önkormányzata (100,2 mFt) – Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

A sétány fejlesztésével élménnyé vált a világörökségi várományos területhez tartozó Hévízi tó megközelítése. A szabadtéri attrakciós elemek telepítése révén a fürdőzés előtti és utáni szabadidő minőségi eltöltése vált lehetővé a turisták számára. A 21. századi turisztikai trendeknek megfelelően kidolgozott kiállítási tematika és alkalmazott eszközei a pihenést és a szellemi feltöltődést szolgálják. A kiállítás teljes vertikumában bemutatja a Hévízi-tó páratlan gyógyászati adottságait, a gyógyvíz jellemzőit, illetve a környező láp-és mocsárvilág sajátos élővilágát. A gyermekeket szabadtéri múzeumpedagógiai elemek ösztönzik a játékos tanulás élményében való részvételre.

 

 

 

 

 • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (73,2 mFt) – Festetics Kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztése.

A fejlesztés keretében megújult a Kastély egyik szimbóluma, a díszkapu. Továbbá a vendégfogadás feltételeinek javítása, és minőségi fejlesztése keretében felújításra került a kerti nyilvános mosdó, valamint újabb nyelveken vált elérhető a Kastély bemutatása a visualguide bővítése révén.

 

 • Szigliget Község Önkormányzata (530 mFt) – Szigligeti Vár komplex turisztikai fejlesztése.

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővült az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárása, fejlesztése révén. Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítási tematika került kialakításra, mely a gyermekek, családok számára is komplex látogatói élményt nyújt.

 

 • Badacsonytomaj Város Önkormányzata (419 mFt) – Kisfaludi út élmény sétánnyá alakítása.

A projekt keretében a Badacsony hegyre vezető Kisfaludy út került átalakításra egy vonzó, szabadtéri attrakciós elemekkel kialakított sétánnyá. A meglévő értékekre alapozottan (badacsonyi tájkép, helyi kötődésű történelmi személyek, kulturális értékek, borkultúra, stb) modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, szabadtéri interaktív kiállítás került kialakítása. A pihenőpontok, kilátó pontok az élmény teljességét növelik.

 

 

 • Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft (145,6 mFt) – Interaktív Borászati Kiállítás és Látogatóközpont kialakítása.

A látogatóközpont kialakításával, a meglévő értékekre alapozottan, a 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítási jött létre bel-, és szabad térben egyaránt. A látogatóközpont az Arborétum története mellett a Balaton-felvidék természeti adottságait, borászatát, flóráját és faunáját, mint kiemelt egyetemes értékeket mutatja be.

 

 • Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (727 mFt) – Uradalmi Magtár komplex fejlesztése, ECHO domb tematikus történeti park kialakítása.

A település központjában elhelyezkedő Magtár, mint Látogatóközpont, tökéletes helyszínévé vált a Félsziget értékeit, Tihany és az Apátság történetét is bemutató multifunkcionális közösségi és kiállítótérnek.

A Látogatóközpont kialakítása mellett a projektből újult meg Tihany másik ikonikus helyszíne a Visszhangdomb, melynek keretében a történelmi park / játszótér elsősorban a gyermekek, családok részére biztosít új élményelemet. A turista fogadás feltételeit a felújított szociális blokk, és a kialakított információs pont szolgálja.

 

 • Tihanyi Bencés Apátság (225,4 mFt) – Apátsági Múzeum megújítása, Napváró terasz kialakítása.

A projekt keretében a Tihanyi Bencés Apátság rendház épületének pincéjében a korábbi állandó kiállítás került megújításra, újraépítésre a modern kori turisztikai trendeknek megfelelően. A kiállítás az Apátság története mellett bepillantást enged az ott élő szerzetesek mindennapi életébe is a látogatók számára. Emellett az Apátság épületének keleti oldalán új attrakcióként került kialakításra egy szakrális célokat is szolgáló Napváró terasz.

 

 

 

 • Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (67 mFt)

A Magyar Turisztikai Ügynökség a projekt turisztikai szempontú előkészítését,  koordinációját, szakmai irányítását végezte. Ennek keretében felügyelte és a megvalósítás időszakában koordinálta a projekt megvalósítását.

 

 • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. (50 mFt)

A Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet valósította meg a projekt marketing feladatait és tájékoztatási feladatainak egy részét.

 

 • Balatoni Integrációs Kft. (115 mFt)

A Kft. végezte a projekt szintű szakértői (közbeszerzési szakértő, műszaki ellenőr, kiállítások szakmai koordinációját végző kiállítási szakértő) és projektmenedzsment feladatok ellátását és a világörökség várományosi helyszín egységes bemutatását szolgáló infokommunikációs tartalmak elkészítését, eszközök beszerzését, a Balaton-felvidéki kultúrtájat bemutató telefonos applikáció kifejlesztését.

Az egyes fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásában valósította meg és biztosítja annak üzemeltetését.

 

A projekt beruházási helyszínei:

https://www.balatonregion.hu/msite/190/12fe73a2c525d8978f7ca45918a4ed47.png