MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004)

A projekt főbb adatai:

 • A projekt időtartama: 2018. február 1. – 2023. december 31.
 • A projekt tervezett költségvetése: 3.649.050.067,-Ft
 • A támogatás mértéke: 100 %
 • A projekt megvalósítói: a projekt 11 tagú konzorciumi együttmûködés keretében valósul meg.

 

A Konzorcium tagjai:

 • Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft (konzorcium vezető)
 • Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
 • Balatonfüred Város Önkormányzata
 • Hévíz Város Önkormányzata
 • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Szigliget Község Önkormányzata
 • Badacsonytomaj Város Önkormányzata
 • Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.
 • Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
 • Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség
 • Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.

 

A projekt általános turisztikai tartalma:

A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségû természeti környezet és geológiai sokszínûség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét.

 

A változatos földrajzi térszerkezet mellett a Balaton part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereként szolgáltak.

 

Balatonfüred, Szigliget, Badacsony, Tihany, Keszthely vagy Hévíz nyújtotta sokrétû kínálat a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelem színpadán, majd később a turizmus piacán, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom és történelem formáló szerepe sem elhanyagolható. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a mûvészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz, a Balaton part történelméhez.

 

Számos ránk maradt mûvészeti, építészeti alkotás, társasági esemény vagy gasztronómiai hagyomány bizonyítja korszakalkotó szerepét.

 

A projektben szereplő kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközök modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökségi várományos helyszín szerves részeként valósulnak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendû feladata.

 

A projekt célja, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil mûködés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósul meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvû hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínûség mellett a projekt törekszik az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözze.

 

A meglévő települési egységek és a fejlesztendő attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósul meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújítja, bővíti, így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményez a Balatonon.

 

Hévíz Város Önkormányzat - Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztése

 

A sétány fejlesztésével élménnyé vált a világörökség területhez tartozó Hévízi tó megközelítése. A sétány arculata a „Boldog békeidők” hangulatát idézi, a városban egységes burkolatok, utcaburkolatok, illetve kandeláberek megépítésével és zöldfelületi megjelenésével.

 

A szabadtéri attrakciós elemek telepítése révén a fürdőzés előtti és utáni szabadidő minőségi eltöltése biztosított a turisták számára. A 21. századi turisztikai trendeknek megfelelően kidolgozott kiállítási tematika és alkalmazott eszközei a pihenést és a szellemi feltöltődést szolgálja. A kiállítási témajavaslat teljes vertikumában bemutatja a Hévízi-tó páratlan gyógyászati adottságait, a gyógyvíz jellemzőit, illetve a környező láp-és mocsárvilág sajátos élővilágát.