MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
Közösségi közlekedés fejlesztése

Kódszám: NYDOP-3.2.1/B-12-2013-0007


 

A projekt száz százalékos támogatási intenzitású, az elnyert támogatás és az elszámolható költség: 225 806 501 forint.
 

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében „Közösségi közlekedés fejlesztése” tárgyban, NYDOP-3.2.1/B-12 kódszámmal megjelent pályázati felhívásra Hévíz Város Önkormányzata, Alsópáhok Község Önkormányzata, Cserszegtomaj Község Önkormányzata, Nemesbük Község Önkormányzata és Sármellék Község Önkormányzata konzorciumi együttmûködésben nyújtotta be és nyerte el a pályázatot.


 

A projekt 3 tartalmi elemre bontható:
 

  1. Hévíz, helyi járati központ megépítése

A tervezett megvalósítás területe Hévíz város keleti részén, a Nagyparkolótól északra található, a Flavius üzletház mellett, a 1627/7 hrsz-ú telken. Az építési telek tőzegágyon helyezkedik el, az alépítményi munkák ennek figyelembevételével alakítandók ki (lápvédelem, épület állagvédelem). A védett lápterület a természetvédelmi hatóság jelölte ki, ezt a telekrészt a tervezett fejlesztés nem érinti.


A tervezett fejlesztés kapcsán 2 férőhelyes belső +2 férőhelyes külső, közútra szervezett buszöböl, valamint buszforduló és felépítményként fogadóépület, esővédő tetőszerkezet létesül a szabadtéri várakozófelület fölé. A szolgáltatás parkoló igénye a tervezési terület mellett lévő városi közparkolóban biztosított.


A gyalogos területek és az épület komplex akadálymentesítése megvalósul. A telken belül 1db akadálymentes parkoló lett kialakítva. A fogadóépületben jegypénztár, információs iroda, sofőrpihenő és személyzeti WC, valamint közönségforgalmi WC-blokk lett tervezve. A vendég WC-blokkban 1 női, 1 férfi WC és piszoár helyiség készült, kézmosó előtérrel, H-M vízvételi lehetőséggel. Valamint 1 akadálymentes WC helyiség létesült, szintén H-M vízvételi lehetőséggel. Az épület fûtését és melegvíz ellátását a pihenő helyiségben elhelyezett zárt égésterû kazán biztosítja. A védőtető a buszra várakozók védelmét szolgálja, buszmérettől függően minimum 1 busz esetében a le- és felszálláskor is esővédelmet biztosít. A védőtető mélyalapokra épített acélvázas felépítmény, szerelt épületszerkezetekkel, térelhatároló szerkezetekkel. A védőtető alatt több ponton szélvédő felületek, pihenő padok kerültek elhelyezésre. A fedett zónában 20 kerékpár számára kerékpártámasz lett telepítve.
 

  1. Hévíz, autóbusz-megállóhelyek korszerûsítése

A település kiszolgálásában fontos szerepet játszik a 6383 sz. helyközi menetrend szerinti autóbuszvonal, amely lényegében a helyi közlekedést jelenti, bár a díjszabás tekintetében a helyközi szabályok alá esik. A vonalon iskolai előadási napokon négy, tanszünetben két járat közlekedik.


A projekt során a város helyi közlekedésének fejlesztése érdekében a már meglévő 15 buszöböl felújítására, továbbá 2 új buszmegálló megépítésére került sor.


Az építés célja az autóbusz megállóhelyek korszerûsítése, a megállóhelyek környezetében az útburkolat és a járdaburkolat egyenetlenségek megszûntetése, a burkolat felújítása, a vízelvezetés szabványos kiépítése, az út keresztmetszeti jellemzőinek javítása, ezzel jobb utazáskényelmi feltételek és szolgáltatási szint teremtése a közlekedők számára.
 

A felújított megállóhelyek:

1. Zrínyi Miklós utca – Szentlélek templom megállóhely 2 öböl
2. Zrínyi Miklós utca – Dombi sétány megállóhely 1 öböl
3. Zrínyi Miklós utca 71. megállóhely 1 öböl
4. Zrínyi Miklós utca 111. megállóhely 2 öböl
5. Széchenyi István utca 70. megállóhely 2 öböl
6. Móricz Zsigmond utca – Fecske utca megállóhely 1 öböl
7. Effinger Károly utca megállóhely 1 új öböl
8. Kisfaludy Sándor utca megállóhely 1 új öböl
9. Vörösmarty Mihály utca – Sugár utca megállóhely 1 öböl
10. Vörösmarty Mihály utca – Ady Endre utca megállóhely 1 öböl
11. Ady Endre utca megállóhely 2 öböl
12. Kossuth Lajos utca – Honvéd utca megállóhely 2 öböl


 

  1. Konzorciumi partner településeken autóbusz-megállóhelyek korszerûsítése

Alsópáhok: A 75. sz. út melletti 1 db buszmegálló buszöböl és járdaszigetének korszerûsítése.

Cserszegtomaj: A Sümegi út mentén elhelyezkedő buszmegálló pár buszöböl és járdaszigetének korszerûsítése.

Nemesbük: A településközpontban található 1 db buszmegálló sziget burkolatkorszerûsítése.

Sármellék: Új fellépő-szigetek kialakítása párban a reptéri bevezető út mentén.