MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
Kultúrbarangolás Hévízen

2020. MÁRCIUS 31.

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-ZA1-2018-00010

Projekt neve: Kultúrbarangolás Hévízen

Megítélt összeg: 147 289 610 HUF

Megvalósulás helyszíne:

Hévíz, hrsz. 2006, 2077/2, 2081/2, 2062, 300, 882, 301/1, 023, 2068

Hévíz, Egregyi szőlőhely

Hévíz, Zrínyi utca

Támogatási intenzitás: 100%

Projekt kezdete: 2019.04.01.

Projekt tényleges befejezése: 2022.08.31.

Kedvezményezett: Hévíz Város Önkormányzat

Cím: 8380, Hévíz, Kossuth L. u. 1.

Telefon: 83/500-833

Honlap: http://onkormanyzat.heviz.hu/

 

A projekt célja: Hévíz kulturális öröksége láthatóságának, ismertségének növelése, különös tekintettel a vallástörténeti elemekre, a gyógyturizmus és a kulturális turizmus pontjainak erősítése.

Kálvária kialakítása az Árpád-kori templom környezetében. Az egregyi településrészen, a domb felső részén az Árpád-kori templomot körülölelő temető telke és a domb aljában vezető földút közötti 2005 hrsz. ingatlanon terveztük a Kálvária kialakítását. A magyar kálváriákra jellemző mértéktartó egyszerűséget kívántuk érvényre juttatni, amely reményeink szerint az egregyi környezetbe simulva tovább fokozza a városrész vonzerejét is.

Hévíz városa – ezen belül az egregyi városrész - jelentős szakrális, kulturális helyszínnel rendelkezik. A jelen projekt során olyan kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztés valósult meg, amely mind hévízi, mind térségi viszonylatban hiánypótló jellegű, de egyben jól illeszkedik a térség sokszínű kulturális turisztikai kínálatához. Helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása, fejlesztése történt meg, bemutatva a városban található értékeket. Kialakításra került Kálvária az Árpád-kori templom műemléki környezetében az egregyi domb oldalán valósult meg, mely az egregyi környezetbe simulva tovább fokozza a városrész vonzerejét is; kialakítása a táji adottságok figyelembe vételével, azokhoz történő illeszkedés szem előtt tartásával történt.

 

A „Kultúrbarangolás Hévízen” című projekt keretében a Kálvária kiegészítéseként megvalósult a Szentlélek Templom, Jézus Szíve templom és a Szent Magdolna Árpád-kori templom képezte tengelyre felfűzött kultur-és egyháztörténeti tematikus szabadtéri bemutatóhelyek kialakítása interaktív bemutatási formákkal kombinálva.       

 

A fejlesztés eredményeként hiánypótló jellegű turisztikai fejlesztés valósult meg, melynek eredményeként a Hévízre és környékére látogatók aktív kiegészítő időtöltést biztosít. A fejlesztés hatására a kulturális örökség iránt érdeklődők Hévíz új arcát ismerhetik meg. 

 

Cimkék

kultura