MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
Római kori romok zöldfelületi rehabilitációja és turisztikai vonzerejének növelése Hévízen

 

kódszám: NYDOP-2009-2.1.1/F-09-2010-0009

 

A projekt teljes költségvetése: 68.907.484 Forint
Támogatás: 58.087.318 Forint

 

A „Római kori romok zöldfelületi rehabilitációja és turisztikai vonzerejének növelése Hévízen” címû, nyertes pályázat keretében megvalósuló, a romkert bemutathatóvá tételét célzó beruházás keretében az Attila utcában található római kori romok környezetét újította fel Hévíz Város Önkormányzata a 2010. november és 2011. november közötti időszakban.

 

Az építési tevékenység lényeges eleme a zöldfelület építés és felújítás volt, illetve a római villa területénél egy mûalkotás elhelyezése. Mivel mûemléki területen kellett építkezni, a földmunkával járó munkafolyamatokra külön engedélyeztetési eljárást kellett lefolytatni.

 

Az automatikus mûködésû, mozgáskorlátozottak által is használható, köztéri illemhely közmûveihez a víz és szennyvízhálózat bővítéssel új nyomvonal került kiépítésre, egyúttal megoldásra került a terület csapadékvíz elvezetése is. Az emelvény megépítésével lehetővé vált a romok térbeli megtekintése is. A romkertet átszelő antikolt burkolatú sétány összfelülete 502 m2. Egy EU-szabvány játszótér mellett kialakításra került szabadtéri színpad, fedett kerékpártároló és kerékpártámaszok is.

 

A projektben szereplő sajátos arculatot Orr Lajos szobrászmûvész a korra jellemző, kapubejáratot formázó mûve alkotja, melyet egy élesen figyelő kutya fekete márványszobra tesz különlegessé, mintegy őrizve a területet.

 

A terület e projekt révén alkalmassá válik fesztiválok, túrák, vásárok lebonyolítására. A családbarát szellemben tervezett környezet a legifjabb korosztály érdekeit is szem előtt tartja. A közlekedés mozgáskorlátozott látogatók számára is biztosítva van.