MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.
TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00004 nagyPARKoló

Beruházás helye: Zala megye 8380 Hévíz, 
- 8380 Hévíz, Nagyparkoló tér hrsz. 902/32
- 8380 Hévíz, Rudifürdő köz hrsz. 1118/3
Megítélt összeg: 200 000 000 HUF
Támogatás intenzitás: 100 %
Projekt kezdete: 2017.11.01
Projekt tervezett befejezése: 2020.10.23.
Kedvezményezett: Hévíz Város Önkormányzat
Cím: 8380, Hévíz, Kossuth L. u. 1.
Telefon: 83/500-833
Honlap: http://onkormanyzat.heviz.hu/
 

 

nagyPARKoló: A projekt célja a hévíz városközpontjában található, a város fő közlekedési tengelye, a Széchenyi utca és a helyi buszpályaudvar között elterülő ún. nagyparkoló tér felújítása. A felújítás nem érinti a parkolási felületeket, azok nagy részét továbbra is meg kívánjuk őrizni.

A tér azonban messze nem csak parkoló: számtalan üzlet és étterem található az azt körülvevő sétányokon, nagyobb rendezvények esetében rendezvénytérként is mûködik és általában véve ez a terület köszönti a Hévízre érkezőket. Ebből kifolyólag meg kívánjuk törni a tér parkoló voltát a zöldfelületek minőségi és mennyiségi növelésével és a zöldfelületekbe ágyazott, azokhoz kapcsolódó sétányok kialakításával. Túl kívánunk lépni a parkolókban megszokott gyep-fa kettősségen alapuló zöldfelületeken, innovatív és egyben esztétikus megoldások telepítését tervezzük, amelyek nem csupán esztétikusak, de a terület mikroklímájára is kedvezően hatnak (pl. esőkertek, többszintes zöldfelületek). Mindehhez kapcsolódva a terület csapadékvíz-elvezetését akképpen szeretnénk kiépíteni, hogy az lehetővé tegye a területre hulló csapadék összegyûjtését, tárolását majd a helyszínen történő felhasználását. Emellett, egy a területen található önkormányzati tulajdonban lévő épület felújítását tervezzük, amelyben azt követően gazdasági tevékenység települhet.
A 2014-20-as stratégiai programtervében kiemelt fontossággal jelenik meg a belvárosi területek, külön nevesítve pedig a nagyparkoló tér fejlesztésének igénye.

 

A nagyparkoló kivitelezése 2019. szeptember 30-án lezárult, a mûszaki átadás-átvételi eljárás 2019. október 22-én sikeresen lezárult, valamint a városképhez arculatban illeszkedő utcabútorok beszerzése és telepítése megtörtént.

Gazdaságélénkítő tevékenység keretében megvalósult a önkormányzat tulajdonában lévő használaton kívüli épület (volt infopont) megújítása, mely lehetőséget teremt a nagyparkoló kapujában gazdasági tevékenység folytatására.

A kötelezendően megvalósítandó soft tevékenységek során a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda ovisainak interaktív óvodai foglalkozás és rajzverseny, míg az Illyés Gyula Általános Iskola És Alapfokú Mûvészeti Iskola diákjainak „Környezettudatos vagyok” általános iskolai vetélkedő és előadás kerül megtartásra. A város lakossága a Bor-és Gasztrokorzó rendezvényen Szemléletformáló Sátor került felállításra, ahol az a környezettudatos szemlélet és klímaváltozás témakörökben érdeklődők leltek válaszokra.

 

Sajtóközlemény

Megújult a hévízi nagyparkoló

2022.12.31.

A 200 millió forint európai uniós támogatás segítségével a hévízi Nagyparkoló tér zöld köntösbe öltözött: a parkolófelületek átstrukturálásával megújultak és fenntarthatóvá váltak a zöldfelületek, megvalósult a csapadékvíz összegyûjtése és helyben történő felhasználása, és új közösségi tér alakult ki, igazodva a város zöld elképzeléseihez.

A „nagyPARKoló: A Nagyparkoló tér zöldfelületeinek fejlesztése és gyalogos közlekedési kapcsolatok kialakítása a fenntarthatóság jegyében” címû projekt célja Hévízen a Nagyparkoló tér zöld fejlesztése, megtartva a parkoló jelleget, kialakítva közösségi teret.

A tér azonban messze nem csak parkoló: számtalan üzlet és étterem található az azt körülvevő sétányokon, nagyobb rendezvények esetében rendezvénytérként is mûködik és általában véve ez a terület köszönti a Hévízre érkezőket. Ebből kifolyólag meg kívánjuk törni a tér parkoló voltát a zöldfelületek minőségi és mennyiségi növelésével és a zöldfelületekbe ágyazott, azokhoz kapcsolódó sétányok kialakításával.

A projekt részeként a helyszínre hullott csapadékvíz hasznosítása is helyben megtörténik, annak összegyûjtését követően a zöldfelületek öntözésére használható, így ezzel a környezettudatos gondolkodással jelentős megtakarítást is elér a város.

Gazdaságélénkítő tevékenységként megvalósult a parkolófelületek megújítása, új parkolók létrehozása történt, mely parkolófelületek biztosítják a város szívében található üzletek, továbbá a szomszédos ingatlanon lévő Hévízi Termelői Piac parkolási infrastruktúráját.

Infrastrukturális, beruházás jellegû fejlesztéseket kiegészítő „soft” elemek keretében szemléletformáló programok és környezettudatosságot erősítő oktatás valósult meg a lakosság körében.

A Hévíz Város Önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zöld város kialakítása címû felhívás keretében. A projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-15-ZA1-2016-00004

A projektről bővebb információt a www.onkormanyzat.heviz.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Hévízi Polgármesteri Hivatal

e-mail: +36/83/500/833, projekt@hevizph.hu