MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Testületi ülés Hévízen
Összesen 14 napirendi pontot tárgyalt végig szeptember 30-án a hévízi önkormányzat teljes létszámában ülésező képviselő-testülete. A soros ülés kezdetén közel háromnegyedórás, személyeskedésbe is torkolló vita bontakozott ki Gelencsér János közbiztonsági bizottsági tagságáról való lemondásával összefüggésben.

Nézeteltérések voltak a helyi sporttámogatás összegét és felhasználását illetően, az önkormányzat SZMSZ-ének érvényesülése tárgyában, és a Széchenyi utca Kölcsey utca sarkán lévő üres telek rendezettségével kapcsolatban. Vita bontakozott ki arról is, hogy törvénysértés, vagy eljárási hiba történt azon az augusztus közepén tartott rendkívüli testületi ülésen, amelyen nem érdemi, nem tartalmi indokok miatt, hanem formai, eljárási szabályokra hivatkozva maradtak távol a „Sikeres Hévízért” képviselőcsoport tagjai a nem csupán a Hévízgyógyfürdő Kht. fejlesztését érintő, de a gyógytelepülés jövőjét is alapjaiban meghatározó döntések meghozatalától. Zárt ülésen került elő a tulajdonosi döntés az Aquamarin Szállodaipari Kft. fejlesztési célú hitelfelvételéről, és arról, melyik nyertes pályázóval köthető meg a kivitelezési szerződés a hotel modernizálására.

Módosították a költségvetési rendeletet

A normatív állami hozzájárulások, kötött felhasználású állami támogatások önkormányzat részére folyósítandó összegének változása, a központosított állami támogatás, a kistérségi támogatások módosítása, a felhalmozott kiadások módosítása és átcsoportosítása miatt is szükségessé vált a helyi költségvetésről szóló rendelet módosítása. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak főösszege 36,2 millió forinttal növekedett, illetve csökkent. A város költségvetésének főösszegét 2 milliárd 962 millió 469 ezer forintra módosították. A tervezet alapján biztosított az önkormányzat valamennyi intézményének megfelelő szintû mûködése. A költségvetési rendelet egyes tételeire kérdezett rá Papp Gábor, Rábai József, Füzesi Lászlóné és dr. Moll Károly is. A kérdéseket a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodájának vezetője válaszolta meg.

Az ebtartási rendelet módosítása

Egy beadvány nyomán az állampolgári jogok országgyûlési biztosa vizsgálatot folytatott az állat -és ebtartással összefüggő ügyekben, áttekintve az önkormányzati rendeletalkotást, a feladatokat és hatásköröket. Az ombudsmani vizsgálat alkotmányi rendelkezésből fakadóan megállapította, hogy az ebtartás szabályaival összefüggésben megállapított önkormányzati hatáskör címzettje a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben annak bizottsága, vagy a polgármester lehet. Az önkormányzati rendelet nem telepíthet hatáskört a jegyzőre. Eddig a helyi rendelet az ebek tartása címszó alatt úgy rendelkezett, hogy többlakásos épületben lakásonként egy darab eb és annak szaporulata tartható legfeljebb 3 hónapos koráig engedély nélkül. Különálló, családi házas ingatlanonként pedig kettő kutya és annak szaporulata tartható negyed évig engedély nélkül. Az ennél nagyobb egyedszám esetében az ebek tartását a jegyző engedélyezhette csakúgy, mint az értékesítési célú ebtenyészetet. E szabályokat úgy kellett átalakítani, hogy az ebtartást ez után a polgármesternek kell engedélyeznie. Az engedély a kerületi hatósági főállatorvos, a közegészségügyi hatóság, a környezetvédelmi hatóság véleménye alapján, a közvetlen szomszédos telektulajdonosok 75 százalékának írásbeli hozzájárulásával adható ki. A gazdátlanul kóborló kutyák legutóbb balesetet is okozó kártételét hozta szóba Szarka László, aki intenzívebb gyepmesteri jelenlét szükségességét vetette fel. „Az ebrendeletnek hangsúlyosan érvényt kell szeretni” –érvelt Rábai József képviselő is. A rendeletmódosításról egyhangúlag döntöttek.

„Hévíz” név használati rendelet - hatályon kívül helyezve

Éppen egy évtizede alkotott rendeletet a Hévíz név használatáról az önkormányzat, melynek értelmében a Hévíz név használatára szóló kérelmeket a testület véleményezte. A névhasználatért az éves árbevétel egy százalékát kellett kifizetni. A helyi gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, jogi személyek, gazdasági társaságok 50 százalékos kedvezményre voltak jogosultak. 1998 és 2003 között összesen hét, 2003-2006 között kettő darab hévízi vállalkozás számára adtak névhasználati engedélyt, tavaly és idén pedig egynek sem. Az iparûzési adóbevallásban közölt árbevételük fél százaléka minden esetben 10 ezer forint alatti összeg volt. Az e forrásból csordogált elhanyagolható bevételekre tekintettel úgy döntöttek, ha a rendelet tovább is hatályban maradna, akkor az kizárólag a helyi székhelyû vállalkozásokat sújtaná, ezért a bizottsági döntésekkel harmonikusan, egyhangúlag hatályon kívül szerették volna helyezni a rendeletet, de Papp Gábor, Gelencsér János, Szarka László, Gelencsér Béla felvetéseit is figyelembe véve végezetül a napirend elnapolásáról született döntés.

Parkolás

A város a közterületi parkolóit a 2006 januárjában a Bartex Zrt.-vel kötött üzemeltetési és haszonbérleti szerződés alapján üzemelteti. Az üzemeltetést testületi jóváhagyással, a Bartex Zrt. kezességvállalásával, 2006. novemberétől a BATÉP Kft. végzi. Az üzemelés során számos probléma merült föl, különösen a haszonbérleti díj tartozással kapcsolatban. A tartozás rendezésére a testület még februárban engedélyezte a részletfizetés lehetőségét. Ennek ellenére az üzemeltető a fizetési kötelezettségeinek csak részben tett eleget. A tartozás kiegyenlítése érdekében a testület május közepén kelt határozatában elfogadta a Batép Kft. ajánlatát, és a tartozás fejében beszámított hét darab parkoló automatát, így teljessé válhatott a rendszer korszerûsítése. A testület október 31-ei hatállyal kezdeményezte a haszonbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszûnését. A város új ajánlati felhívást kíván kibocsátani a 747 helyet magában foglaló parkolási rendszer üzemeltetésére. Az üzemeltető kiválasztására beterjesztett nyílt ajánlattételi felhívást némi módosítással jóváhagyták és elrendelték annak a versenyeztetési szabályzat szerinti közzétételét. Az ülésen a képviselők szinte mindegyike javaslatot tett olyan változtatásra, amellyel a vendég –és lakosságbarát parkolási rendszer a jelenleginél jobban megvalósítható lesz, mert a parkolásból befolyt díjakat az önkormányzat továbbra sem tudja nélkülözni. Méltányolható javaslatok hangzottak el az automata sorompós be –és kiléptető szisztémáról, a városcentrum zsúfoltságának enyhítéséről, a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolók számának növeléséről, a városi intézményekben dolgozók könnyebb parkolásáról, a szobakiadók vendégeinek szóló bérlet díjtételének szinten tartásáról, a parkolók síkosságmentességének elvégzéséről és az ünnep- valamint munkaszüneti napokon történő díjfizetés szüneteltetéséről. Ezekből többet a rendelet módosításai közé soroltak. Úgy határoztak, 1+2 évre a felmondás jogát fenntartva megpályáztatják a parkolást, és az üzemeltetési tapasztalatok birtokában újra döntést hoznak a haszonbérleti szerződés kereteiről.

Bursa Hungarica

A hátrányos szociális helyzetû felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat 2009. évi fordulójához ismét csatlakozott a fürdőváros. Az ösztöndíjpályázat kezdete óta Hévíz jelentős összegekkel támogatta a felsőoktatásban tanuló helyi diákokat. Az önkormányzati támogatás összege az elmúlt három évben meghaladta az ötmillió forintot, amihez az állam ugyanekkora összeget tett hozzá. A pályázatra egész októberben jelentkezhetnek az érettségi előtt állók és a felsőoktatásban tanulók a Polgármesteri Hivatal Szervezési és Jogi Osztály Szervezési Csoportjának irodájában. Tavaly 85 tanuló pályázatát támogatta az önkormányzat, és idén is hasonló nagyságban várják a jelentkezéseket. A pályázati önrészt a jövő évi költségvetésben biztosítják. A támogatás maximális összege tíz hónapra, egy fő részére havi ötezer forint.

Harangtorony a Balaton közepén

Még 2002. márciusában Rómában II. János Pál pápa áldotta meg a „Kézfogás Harangját”, amelyet a négy szomszédos balatoni település: Keszthely, Hévíz, Gyenesdiás és Cserszegtomaj öntetett alapítványi támogatással. Tavalyelőtt júniusban Keszthely Város Napján a harang –amely most a Festetics-kastély parkjában áll- egy halászhajón hajózva, végig harangozva tette meg az utat a Balaton közepéig. Idén júniusban őrkereszttel lett megjelölve a Balaton közepe talajszinten, ahova az elképzelések szerint felállításra kerül egy gúlatest. A gúlára a pápa által megáldott harang hasonmása kerülne felállításra. A Balaton mértani közepén álló szerkezet az alapítványt létrehozó négy település által felajánlott önrész biztosításával, a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz beadott pályázat útján nyert támogatásból együttesen valósulna meg. A Gúlatest Balaton közepén történő felavatására, felszentelésére október 11-én délben sor kerülhetne az üdülőkörzet polgármestereinek és egyházi vezetőinek jelenlétében. Az ötletgazda, Vértesaljai András, az alapítvány megbízott elnöke szerint a program azután jövő március 27-ével indulna. Ezen a napon szólalna meg a Kézfogás Harangjának a hangja, majd minden nap más és más település templomainak harangszava hallatszódna a tóközépről, mintegy 5-6 kilométer távolságig. A pályázati önrész biztosítására szolgáló 800 ezer forintot a testület megszavazta az idegenforgalmi látványosságként épülő torony kivitelezésére. Vértes Árpád kezdeményezte, hogy az eredeti felszentelt harang az Egregyi szőlőhegy bejáratánál kerüljön felállításra. Javaslatát a felszólalók támogatták. Papp Gábor arról szólt, hogy Gyenesdiás és Keszthely önkormányzata támogatta, Cserszegtomaj viszont elutasította a Balaton-középre tervezett harangállítást, ami aggodalomra ad okot.

HTME-kérelem

A testület a költségvetési rendeletében biztosítandó támogatás terhére 5 milliós előleget biztosított februárban a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület (HTME) részére. Az önkormányzat és a HTME között március közepén létrejött támogatási megállapodás 32 millió forint önkormányzati támogatással az egyesület vállalta a városmarketing feladatok ellátását. Az egyesület tevékenysége kettő részre oszlik: a városmarketing szervezésére, illetve a Tourinform iroda mûködtetésére. A HTME –amelyik az év első háromnegyed részében aktív bel –és külföldi megjelenésekkel képviselte Hévízet a turisztika piacán- szeptember 11-én kiegészítő, 10 millió forint értékû költségvetési kérelmet terjesztett az önkormányzat döntéshozó testületéhez. Az egyesület az önkormányzattól kapott eddigi támogatást a tagdíjakkal és a pályázati forrásokkal kiegészítve úgy használta fel, hogy az, minden szolgáltató számára hasznos legyen, a szobakiadóktól kezdve az éttermeken át a szállodákig. Az orosz piacon zajló online kampány, a szakmai workshop, a négynapos ATV forgatás, a németországi PR-cikkek megjelentetése, olyan, előre nem tervezett kedvező lehetőségként merültek fel, amelyekkel feltétlenül élni kellett, de mindeközben az egyesület költségvetése kimerült. Az őszi és téli kampányok finanszírozására, a költségvetési rendelet dologi kiadásának terhére hárommillió forint kiegészítő támogatás odaítéléséről döntöttek.

HIGYÁMI-kérelem

A Hévízi Illyés Gyula Általános és Mûvészeti Iskola igazgatója a testülethez fordult, hogy a mûvészeti iskola hangszeres előképző osztályában és az elsős szolfézs osztályban a 2008/2009-es tanévben engedélyezzék a 15 főben maximált csoportlétszám 17 főre emelését, mert ha a két említett osztályt 2-2 csoportra osztanák, az, komoly költségnövekedéssel járna. A közoktatási törvény szerint az önkormányzat a zenemûvészeti oktatás csoportlétszámát 20 százalékkal bővítheti egy évfolyamon egy csoport indulása esetén. Mivel a kérelemnek nem volt jogszabályi akadálya, ezért egyhangúlag igent is mondtak rá a képviselők.

Forgalmi-rend változás

A képviselő-testület Közbiztonsági Bizottsága mellett mûködő Hévízi Balesetmegelőző Tanácsadó Testület (HBTT) legutóbb tartott ülésén a város közlekedését érintő kérdéseket is tárgyalt. A lakosság visszatérő kérése volt a 30 km/h sebességkorlátozás megszüntetése. A kisváros egész területére érvényes a 40 km/h sebességkorlátozás, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem indokolt további korlátozás fenntartása, ezért a testület elrendelte a 30 km/h korlát megszüntetését az egész városra vonatkozóan. Ugyancsak régi, megoldatlan kérdés a Móricz Zsigmond utca keleti oldalának forgalmi rendje. Az itt parkoló gépjármûvek jelentős mértékben akadályozzák az utca forgalmát, a parkolók miatt a folyamatos közlekedés nem lehetséges, a szembe jövő forgalom miatt állandóan várakozni kell, a kényszerû szlalomozásról nem is beszélve. A közbiztonsági bizottság javaslatát elfogadva elrendelték a Móricz Zsigmond utca keleti oldalán a Széchenyi utca és a Hunyadi utca közötti szakaszra vonatkozóan a „várakozni tilos” KRESZ-tábla kihelyezését. A polgármester és mások is felvetették az 50 km/h-s sebesség visszaállítását a város egész területén, de e kérdésről korrekt döntést csak a Rendőrség, a Közútkezelő Kht. és a HBTT véleményezése után hozhatnak majd.

Hévíz idegenforgalmáról

Szabó Zoltán turizmus-referens állította össze a 14 oldalas, táblázatokkal, diagramokkal kiegészített tájékoztatót Hévíz idegenforgalmának alakulásáról. A testület a vendégforgalom helyzetét utoljára a februári ülésén vette górcső alá. A szakanyag első szakasza részletesen foglalkozik Magyarország és a balatoni üdülőkörzet turizmusának statisztikájával, mert a fürdőváros idegenforgalmát objektíven csak a turisztikai környezet ismeretében lehet és érdemes bemutatni. Az egészségturizmus honi térhódításának köszönhetően Hévíz az országra jellemző bizonytalan gazdasági helyzetben is stabil lábakon áll. A közel ötezer lakosú városban a magyar és külföldi gyógyulni és pihenni vágyókat a 2008. júniusi adatok szerint 6491 kereskedelmi, és 4236 fizető-vendéglátóhely (fvh), összesen 10727 férőhely várta. A kereskedelmi szálláshelyek szállásférőhelyei az előző év végi adatokhoz viszonyítva nem változtak, míg a fvh férőhelyeinek száma a 2007-es évhez viszonyítva 24 férőhellyel bővültek. A hévízi szálláshelyek 60 százaléka kereskedelmi, 40 százaléka fvh kategóriába tartozik. Az idei esztendő első félévében a város szálláshelyein a kimutatások szerint közel 92 ezer vendég szállt meg. A vendégek csupán 2,64 százaléka tartózkodott fvh-eken. Hévízre 2006 óta belföldről érkeznek többen. 2004-hez viszonyítva 5769 fővel több hazai gyógyturista kereste föl a „reumások Mekkáját”. A belföldi vendégszám növekedésének legfőbb oka továbbra is az üdülési csekkek jelentős számú felhasználása. A vendégek nemzetiség szerinti megoszlása az utóbbi időben jelentős átalakuláson ment keresztül. Öt-tíz évvel ezelőtt a külföldiek túlsúlya volt jellemző. A 2008-as év első félévére a magyar vendégek aránya közel egy százalékkal meghaladta a külföldiekét. A szakanyag szerint a gyógytelepülés marketingtervének felülvizsgálatát célszerû kiterjeszteni a külföldi vendégek nemzetiség szerinti megoszlására is, mert ez a terület nem kellően vizsgált. A vendégéjszakák számának változása azért bír különleges jelentőséggel az önkormányzat számára, mivel az idegenforgalmi adó (IFA) a vendégek által eltöltött éjszakákhoz kapcsolódik. E tekintetben 2004-től lassú és folyamatos csökkenő tendencia tapasztalható. 2004-hez viszonyítva 64 ezer vendégéjszakával kevesebb volt 2008. azonos időszakához képest. A vendégéjszakák megoszlása tekintetében a kereskedelmi szálláshelyek túlsúlya továbbra is megmaradt. Fvh-eken a vendégéjszakák valamivel több, mint 3 százaléka realizálódott. A férőhely-kapacitás kihasználtsága a kereskedelmi szálláshelyeken 38,22 %, a fvh-en 1,96 % volt. A vendégek átlagos tartózkodási ideje az előbbi kategóriában 5,06 nap, utóbbiban 6,26 nap. A belföldieknél közel 15 százalékos volt a tartózkodási idő növekedése az előző év első félévéhez viszonyítva, a külföldieknél stagnálás volt tapasztalható. Az idei első félévben beszedett IFA 111.591.016 forint volt, 0,3 százalékkal kevesebb, mint az előző félévben. A vendégéjszakák növekedését nem követte az IFA növekedése. A vendégéjszakák 66,25 százaléka után fizettek IFA-t, 33,75 százaléka adómentes volt. Az egészségturizmus piacán folyó verseny egyre kiszámíthatatlanabb. A kiszámítható trendek korszakának a drasztikus változások következtében vége. A trendek a kínálatra épülnek, a kereslet tendenciáit fontos Hévíznek a jövőben előre jelezni, mert ezek alapján lehet meghatározni, hogy mennyi időre és pénzre van szükség ahhoz, hogy a város meg tudja tartani vezető szerepét az egészségturizmus piacán.
Az előterjesztéssel kapcsolatban szinte az összes képviselő felszólalt. Rengeteg, a turizmus, a marketing élénkítésével kapcsolatos téma előkerült. Újra szóba hozták az élményfürdő megvalósításának szükségességét, a minőségi vendégfogadás feltételrendszerének folyamatos javítását és mindazt, amellyel Hévíz megőrizheti idegenforgalmi státuszát és pozícióit.

(Forrás: Nemes Norbert sajtóreferens)