MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Lakossági fórum
A felmerült városfejlesztési célok és a jogos lakossági igények figyelembevételével kívánja módosítani Hévíz város építési szabályzatát és szabályozási tervét az önkormányzat. A Városházán közszemlére kifüggesztett tervről lakossági fórumon is tájékoztatást adtak. Aggályok és módosító javaslatok csak az egregyi városrészt érintő elképzelésekkel kapcsolatban hangzottak el.

A módosítás főbb elemeit Klie Zoltán városi főépítész ismertette. Mint mondta, az egregyi városrész északi részén - az úgynevezett hosszúföldek területén - sport és szabadidős rendezvényeknek lehetne új helyszínt biztosítani. A sportpályák és az erdei iskola mellett szóba került egy olyan mûanyag borítású sípálya létesítése is, melyet nem csak télen lehetne használni. A megvalósítás új közlekedési kapcsolatok kiépítését és a meglévők fejlesztését is maga után vonná. A lakossági észrevételek közt felmerült, hogy a hasznosítási terv ne csak a hosszútelkek északi részét érintse, hanem a délieket is, miután a kárpótlásba kapott kis parcellákkal a tulajdonosok amúgy sem tudnak mit kezdeni.
Átminősítené az önkormányzat az egregyi utca végében a volt húsüzem és a lőtér környékének elhanyagol területét. Hajdanán lakóterületnek jelölték ki, de senki sem akart ide építkezni. A tulajdonos kezdeményezésére, a képviselőtestület jóváhagyásával, különleges idegenforgalmi fejlesztési területté jelölnék ki. Alacsony építménymagassággal és beépítési százalékkal, üdülőfalu jelleghez hasonló turisztikai központ válthatná fel az elvadult tájat. Rábai József a Településfejlesztési Természet- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke külön kérte a lakosság véleményét erről a változtatási elemről. Mint mondta a testületben is vitát váltott ki a kérelem és a felelős döntéshez mindenképpen tudni kell az érintettek véleményét. Volt aki azonnal tiltakozását fejezte ki a várható építkezések, az utakat terhelő forgalom és a konkurenciát tovább növelő idegenforgalmi beruházás ellen, így városrészi önálló fórum összehívását javasolta. A főépítész elismerte, hogy a beruházással beléphetnek negatív tényezők, ám ha a mostani parlagterület fejlődik, az az egész környezet nívóját emeli, s ezzel együtt új közlekedési kapcsolatok kiépítését is ösztönzi.
Az egregyi úthálózat ésszerûsítésére olyan javaslat is érkezett, melyet a főépítész is továbbgondolásra érdemesnek tartott. Kiderült az is, hogy míg az egregyi szőlőhegy felső útjának tulajdonosai elzárkózó magatartást tanúsítanak, addig az alsó út birtokosai felajánlják saját telkük azon részét, mely a megfelelő közlekedést biztosító út kiépítéséhez kell.
A város további részein több apró módosítás is terveznek, a Helikon utcai református-evangélikus templom telkén például idősotthon építésére van igény. A hévízi gyógytó környékét is érinti a módosítás. Az Ady utca tó mellett futó szakaszát le kívánják zárni, hiszen a természetvédelmi területen áthaladó nagy forgalmú közút környezetszennyező és balesetveszélyes is. Ehhez kapcsolódva ugyancsak sétálóutcává minősítenék a Széchenyi út végén a mocsári fenyvesen átvezető szakasz. A megvalósításra az állami beruházásban megvalósuló, nyugati elkerülő út kiépítése biztosít majd lehetőséget. A kiviteli tervek már készen vannak. A tófürdő üzemi területét, az Ady utca keleti oldalát különleges területté minősíttetné a város és körvonalazódik a lefolyó területének szabadidős, fürdőzési lehetőséget biztosító parkosítási terve is.
Van aki már másfél éve vár a rendelet módosítására, hogy megvalósíthassa a több generációk együttélését célzó házbővítést. Ezért azt javasolta, hogy a testület bontsa szét a problémás részeket és azokat amelyekkel kapcsolatban nem merült fel aggály. A módosított tervvel kapcsolatban június végéig tehet észrevételt a lakosság.

(Forrás: Hévízi TV)