MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ülésezett a társulási tanács
A közbiztonsági háló programról, a 4M szolgálat tevékenységéről, a 2009. évi költségvetés módosításáról, a mozgókönyvtári feladatok ellátásáról, a szociális alapellátásról, és önálló térkép megjelentetéséről is tárgyalt egyebek mellett Vértes Árpád elnökletével a március tizedikén a városháza dísztermében összeülő Hévíz Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulási Tanácsa.

Dr. Vajda Gábor hévízi rendőrőrs parancsnok, a keszthelyi rendőrfőkapitányság képviseletében a közbiztonsági háló program, illetve akciósorozat megvalósulásáról tájékoztatott. Mint mondta, a közterületi bûnözés visszaszorítására kitalált közbiztonsági hálónak köszönhetően 17 százalékkal csökkent a bûnözés. A keszthelyi rendőrkapitányságnak a saját, veszélyeztetettnek ítélt településein egy bûn –és kockázatelemzés után, heti három alkalommal kellett végrehajtania az akcióterv reá vonatkozó részét. A kistérségi társulás területén szerencsére nem akadt olyan település, amit érintett volna a május végéig tartó akciósorozat. A helyi polgárőrökkel, mezőőri szolgálattal, településőrökkel intenzív kapcsolatot ápolnak a jövőben is, hogy a közbiztonsági mutatók tovább javuljanak.
Hévízről és a kistérségéhez tartozó településekről 2003-tól napjainkig csaknem nyolcvan, megváltozott munkaképességû személy regisztrálta magát az úgynevezett 4M Szolgáltatásban, ami Megoldás Munkáltatóknak és Megváltozott Munkaképességû Munkavállalóknak –derült ki abból az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást elemző tájékoztatóból, amit a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete készített a 4M szolgálat tevékenységéről, illetve a jövőbeni lehetőségekről. Az új, egyénre szabott fejlesztési terv készítését is magában foglaló, egyéb humán szolgáltatást is kínáló, utókövetést is biztosító módszer leszázalékolt, egészségkárosodott, rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek visszatérését segítette a nyílt munkaerő piacra. A 27 települést felkaroló keszthelyi székhelyû iroda - amelynek jelenleg is 133 „élő ügyfele” van- a mûködése óta eltelt hét évben 211 főt helyezett vissza a munka világába. Adatbázisukban 265 munkáltató és 118 partnerszervezet szerepel. Dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt megyei szervezetének főigazgatója szólt arról, hogy igény esetén idén kihelyezett ügyfélfogadást tudnak tartani a kistérség több településén is.
Pályázaton nyert források előleg kifizetéséhez kapcsoltan, a felhalmozási kiadások átcsoportosítása okán, a cél –és általános tartalék összegének módosítása miatt a kistérségi társulás 2009. évi költségvetését 105 millió 798 ezer forintra módosították.
A Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény által a kistérségben tavaly ellátott házi –és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással kapcsolatos szociális, családsegítő és gyermekjóléti feladatok végrehajtásáról, illetve a normatív támogatások felhasználásáról és elszámolásáról szóló beszámolót is egyhangú szavazással fogadták el. Mint a precízen összeállított, anyagból kiderült: minden szociális ellátási formára nőtt az igény. Az idősekhez kihelyezett, térítésmentes használatra átadott 78 jelzőkészülékről (Hévízen 50 mûködik) tavaly 566 esetben kezdeményeztek hívást pszichés, vagy szomatikus probléma miatt, betegséggel, rosszulléttel, vagy krízishelyzettel összefüggésben. A családsegítő szolgálat a forgalmi napló adatainak összesítése szerint 615 esetben nyújtott segítséget. A gyermekjóléti szolgálat 51 család 65 gyermekével is kapcsolatot tartott. A normatíva igénylésekkel és az elszámolással kapcsolatos dokumentumokat megfelelőnek és megalapozottnak látta a belső ellenőri vizsgálat is. Szabó Vendel, Németh Sándor és Vértes Árpád is gratulált Vági Ferencnének, a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetőjének a magas színvonalon végzett, lelkiismeretes feladatellátáshoz. Bejelentették: a védőnői szolgálat fennállásának 95 éves jubileumi ünnepségét kistérségi keretben szervezik meg.
2007.decembere óta Sármellék és Cserszegtomaj kivételével öt szolgáltató helyen a Festetics mûvelődési központ (FGYMKVKMGY) mozgókönyvtári feladatokat is ellát. A szolgáltatások finanszírozása tavaly 1.180.000 forint mozgókönyvtári normatív támogatásból valósult meg. A feladatellátásra kötött szerződés alapján a mozgókönyvtári normatíva 60 százalékát a FGYMKVKMGY használja fel. A feladatellátás keretében a múlt évben a könyvtári állomány összesen 564 darab dokumentummal gyarapodott. Az ellátásban érintett településeken szerveztek különféle rendezvényeket: közönségtalálkozókat, író-olvasó találkozókat, ismeretterjesztő előadásokat, többféle foglalkozásokat. Takácsné Nagy Ilona könyvtárvezető elmondta: a dokumentumok beszerzésére fordítható keretet nem patikamérlegen mérve, hanem a tapasztalatok, igények, szokások, elvárások birtokában osztották szét. A kistérségi könyvtárak mûködési körülményei –Nemesbüköt leszámítva, ahol egy pályázat eredményére várnak- jónak mondhatók. Hozzászólásában Czigány Sándor arról szólt, hogy a jelenlegi formában érdemes fenntartani a jól mûködő rendszert.
Döntöttek egy új, önálló kistérségi térkép elkészítéséről. Németh Sándor javaslatára árajánlatokat is bekérnek majd a térkép költséghatékony kivitelezéséhez.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)