MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Rendkívüli képviselőtestületi ülés Hévízen
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. július 15-ei taggyûlését készítette elő a társaságban 26 %-os részarány tulajdonnal rendelkező hévízi önkormányzat azon a hónap közepén tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen, melyen igent mondtak a Brunszvik óvoda Sugár utcai épületének bővítésére, felújítására és elindították a közbeszerzési eljárást az új bölcsőde építésére. Az ülésen döntést hoztak a városközpont projekt aktuális kérdéseiről.

A Hévízgyógyfürdő taggyûlése
Mint ismeretes a többségi, állami tulajdonosi képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága kezdeményezte a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. közgyûlésének összehívását és Hegedûs Lajos ügyvezető igazgató menesztését. Az államnak nem egészen 75 százalékos tulajdonrésze van a hévízi gyógyfürdőt üzemeltető társaságban, amelyben 25 százalék plusz egy szavazati aránnyal vesz részt a város önkormányzata. Azért volt szükség a közgyûlésre, mert az ügyvezető visszahívásához legalább 75 százalékos szavazati arány kell. Hegedûst többen kritizálták menedzsmentje miatt, a fürdőhöz tartozó gyógykemping bérbeadása végett, a jelentős prémium kifizetések okán, a Hévízi Sportkör támogatásához kapcsoltan, a Semmelweis napi jutalmak visszatartásáért, de a közgazdász végzettségû főigazgató a tófürdő gazdálkodása miatt is bírálatok kereszttüzébe került. Legfőbb bírálója Papp Gábor települési képviselő, a Fidesz helyi képviselőcsoportjának vezetője, polgármesterjelöltje, aki szerint a tófürdő-rekonstrukció beruházásai kapcsán felmerült a gazdasági bûncselekmények gyanúja, s kezdeményezésükre hûtlen kezelés miatt ügyészségi nyomozás indult, ami július közepéig még nem zárult le.
A fürdőváros képviselő-testülete majd két óráig tartó zárt ülés keretében tárgyalt a témáról. A döntés eredményét a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. taggyûlésén hozták nyilvánosságra. Az ülésen Vértes Árpád polgármester bejelentette, a régi ügyvezető marad a társaság élén. A többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezdeményezése ellenére sem hívták vissza pozíciójából az ügyvezető igazgatót. A teljes létszámában jelen lévő képviselő-testületben heten ellenezték és öten támogatták, hogy hívják vissza az ügyvezetőt, ezért nem váltották le Hegedûs Lajost. A polgármester jelezte: a város vezetése elégedett az ügyvezető három éves feladatellátásával. Az előző főigazgatók is támogatták a helyi sportot, amiért dicséret és nem elítélés jár. Szerinte dr. Hegedûs Lajos a gyógykemping pályáztatásával is a város és a társaság érdekeit szolgálta. Mint kiderült, a 14. havi Semmelweis napi juttatás ideiglenes visszatartását sem ő, hanem a vagyonkezelő kérte. Úgy látta, az ártatlanság vélelme az ügyvezetőt is megilleti már csak azért is, mert ez ideig egyetlen eljárásjogi procedurában sem marasztalták el, a nyomozás során egyetlen ártó tény sem merült fel ellene. A polgármester kérte, hogy a jövőben minden személyi döntés előtt a kisebbségi tulajdonosok is megfelelő módon és időben kapjanak tájékoztatást például arról, hogy az MNV Zrt. dr. Kvarda Attila keszthelyi kórházigazgatót bízta volna meg, ha a szavazás az elgondolásuk szerint alakul. A polgármester az eljárások emberségesebb, humánusabb lefolytatását sürgette.
A többségi tulajdonos képviseletében Szépfy Tamás portfólió menedzser bejelentette: több anomália merült föl a társaság mûködésével, gazdálkodásával kapcsolatban, ezért álltak ki a visszahívás mellett. Szépfy elismerte: pillanatnyilag egyetlen büntetőjogi vonatkozású eljárási pozíció sincs, ami az ügyvezető ellen szólna.
Az ülésen dr. hegedûs Lajos bejelentette: eredménytelenül zárult a majd háromhektáros területen elterülő gyógykemping üzemeltetésére és hasznosításra vonatkozó pályázati eljárás, az eddigi bérlőtől a gyógyfürdőt üzemeltető társaság veszi át a mûködtetést. A kellő tapasztalatokat a négycsillagos szálloda üzemeltetése során már megszerezték. Jelezte azt is, az új parti épület névadó ünnepségét november közepére tervezik. Az épület Festetics-fürdőház néven kínálja majd szolgáltatásait.

A Brunszvik ovi épületbővítése és bölcsőde építés közbeszerzési eljárás indítása
A hévízi képviselő-testület még tavaly év végén határozott egy bölcsőde építésével kapcsolatos NYDOP-os pályázat beadásáról. A pályázat elfogadásra került, a város 80 millió forint megítélt támogatáshoz jutott a jövő év július végéig megépíteni kívánt bölcsőde kialakításához. A két tervezett bölcsődei csoportban összesen húsz apróság lesz elhelyezhető. A 200 m2-es udvarterülettel rendelkező gyermekintézmény mûködéséhez négy gondozónő és három kisegítő személy foglalkoztatása válik szükségessé. A Sugár utcai óvoda főépületének déli feléhez csatlakozik majd a komplex akadálymentesítésben részesülő bölcsőde épület. Bővítés tetőtéri beépítés nélkül csak a földszinten történik. A projekt teljes tervezett bruttó beruházási költsége 105 millió 301 ezer forint. Az önkormányzatnak így több mint 25 milliót kell önerőként felmutatnia.
Az óvoda felújításának tervezett kivitelezési költsége közel 61 millió forint. A kiadások fedezete saját forrásból biztosított. Megvalósul majd a nyugati szárny bővítése, a sószobát és kazánházat lebontják. Az épület északi oldalára kerül majd a hulladéktároló, a mosókonyha, a sószoba; a déli oldalon pedig torna szobát, szertárat és előteret terveztek. A beruházás megvalósítására a város rendelkezik a szükséges építési engedélyekkel. A közbeszerzési eljárás lefolytatására, az eljárást megindító ajánlattételi felhívás elkészítésére külső közbeszerzési szakértőt vesz igénybe a város. A testület engedélyezte az ovi épület felújítása, bölcsőde építés tárgyában a közbeszerzési eljárás indítását és jóváhagyták az ajánlattételi felhívást. Felkérték továbbá a polgármestert, hogy intézkedjék a közbeszerzési eljárás lefolytatásáról.

Döntéshozatal a városközpont aktuális kérdéseiről
A városközpont rehabilitáció kivitelezési munkái során a kapcsolódó magánterületek burkolásának kérdései több esetben is szóba kerültek. A többlet felületek burkolásával kapcsolatban az önkormányzat nyilatkozatokat próbált begyûjteni arról, hogy az érintett ingatlantulajdonosok elfogadják-e a kivitelező által kínált árat. A város egyeztető megbeszélést is összehívott, amelyen a tulajdonosi körnek csak kis része képviseltette magát. A nyilatkozatra kért társasházak közös képviselői is azt mondták, a lakóközösségek anyagilag nem támogatják a burkolási feladat támogatását. Akadtak persze többen is az Erzsébet királyné utcából, akik a kivitelezővel közvetlen szerződést kötöttek a területek burkolására. A tervezővel történt egyeztetés eredménye az volt, hogy a kivitelezési határon kívül eső magánterületeket eredeti állapotuk szerint, a terepszintek korrigálásával kerüljenek kiépítésre. A pályázat kiírója egyébként sem finanszíroz más területeken végzett beavatkozást. A testület a belvárosi rekonstrukció területéhez csatlakozó magánterületeknek a beruházás azonos kiviteli tartalmú burkolását nem végezteti el. Elrendelték, hogy a csatlakozó területek baleset –és akadálymentes módon igazodjanak a terepviszonyokhoz és a szintkülönbségekhez. Egy július 20-ára tervezett megbeszélésen állapítják meg a beruházás befejezésének végleges határidejét és a pótmunkák mennyiségét.

(Forrás: Városhza sajtóreferens)