MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A 2009. évi költségvetés koncepciója
A hévízi képviselő-testület november végi ülésén tárgyalja a 2009. évi költségvetés koncepcióját. A tervezetet az önkormányzat bizottságai összevont ülésen hagyták jóvá. A felsorolt beruházások mellett beépítésre javasoltak olyan fejlesztéseket, mint az egregyi városrész járdáinak javítása vagy a bölcsődei ellátás feltételeinek megtemetése.

A koncepció még hosszú utat jár be, mire költségvetési rendeletté válik, ám kiindulópontot teremt a tervezéshez. Összefoglalóként Vértes Árpád polgármester az alábbiakat ismertette a bizottságok tagjaival:
„Mindenki előtt ismeretes a világ jelenlegi pénzügyi és gazdasági helyzete. A néhány héttel ezelőtt megjelent pénzügyi csőd gazdasági recesszióvá vált az egész világon. Minden országot különbözőképpen érint. Jelenleg egyetlen egy szakember sem tudja megmondani, hogy mit is hoznak az elkövetkező évek. Ezen jelenségre kell az országnak és a városnak is felkészülni.
November a költségvetési koncepció készítésének hónapja. Eddig sem volt könnyû a feladat, de most a folyamatok kiszámíthatatlanok. Jelen közgazdasági környezet ismeretében kellett a koncepciót elkészíteni. A Kormány a másodszorra benyújtott költségvetési törvénytervezetet is kénytelen volt módosító javaslattal megváltoztatni, ami természetesen az Önkormányzatok részére nem nyújt kedvező feltételeket a feladatok ellátásához.
Koncepció szinten az idei év áttekintése alapján röviden és tömören elmondható, hogy feladataink ellátása az eddigi színvonalnak megfelelően alakultak. Várhatóan a tervezett bevételek a város bankszámláján jóváírásra kerülnek és fedezik a kiadásokat. Meg kell azonban állapítani, hogy a fejlesztés terén lemaradásunk van, de remélem, hogy a következő évben és években többszörösét teljesítjük. Gondolok itt a benyújtott pályázatok pozitív bírálatára.
A jövő évi költségvetés természetesen még nagyon sok területen fog változni.
Feladatainkat a jövőben is a jelenlegi intézményrendszerrel látjuk el. Az intézményvezetőkkel lefolytattuk az egyeztető tárgyalásokat, amit még a rendelettervezet összeállítása során megismétlünk. A koncepcióban létszámgazdálkodás terén különösebb leépítéssel nem számoltunk.
Bevételeknél az eddigi tapasztalati számok kerültek meghatározásra, egy-két helyen történő pontosítással. A helyi adók esetében adómérték módosítás az idegenforgalmi adónál várható. A novemberi testületi ülésen kerül tárgyalásra a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítása, ahol az idegenforgalmi adó mértéke jóváhagyás esetén 360 Ft-ról 380 Ft/fő/éjszakára emelkedne. A befolyt idegenforgalmi adó összegéhez jelentős állami támogatás kapcsolódik, minden 1 Ft után 2 Ft a támogatás összege, amely Hévíz életében meghatározó szerepet tölt be.
A dolgozók juttatásai az idei évben megállapított mértékben kerültek meghatározásra. Sajnos azt is el kell mondani, hogy a 13. havi juttatás 2009. évre való megszüntetésével a reálkeresetek jelentősen csökkennek. Az önkormányzat saját erőből illetményfejlesztésre nem tud forrást biztosítani. A mai körülményeket ismerve örülni kell a jelenlegi juttatások megtartásának is.
A dologi kiadások mértéke az idei évi eredeti előirányzat szintjén marad, ami további takarékoskodásra ösztönzi a vezetőket, mivel az infláció hatása az önkormányzatokat sem kerüli el és a közüzemi díjak jelentős tételt képviselnek a kiadásokban. Megjegyezném azért, hogy a GAMESZ részére plusz 1 millió Ft biztosításra kerül a város szépítése és virágosítása érdekébe. A Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvodánál a dologi kiadás keretében fedezetet nyújtunk az óvodák udvarán lévő játszóterek szabványosításához, másfél millió forint összegben. 500 ezer forint áll rendelkezésre a Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola 15. alapítási évfordulójának méltó megünneplésére.
A civil és társadalmi szervezetek támogatására remélhetőleg még biztosítható az idei nagyságrend. Természetesen a jogosultak köre és összege a költségvetési rendelet elfogadása után kerül megállapításra.
Fontos dolog a szociálisan rászorulók támogatása és segítése. Többek közt a szociális törvény is módosításra kerül, annak figyelembevételével történik a rászorultak segítése. Az idei összeghez hasonló nagyságrend kerül tervezésre, ami meghaladja a 33 millió forintot.
A mûködésen kívül a város fejlődése, fejlesztése elengedhetetlen feladat. Forrást kell teremteni az áthúzódó feladatokra és új induló fejlesztésekre. Koncepció szinten közel 300 millió Ft a fejlesztési forrás. Természetesen, tartalommal való megtöltés az elkövetkező néhány hét feladata, hiszen van bőven mire fordítani, csak a sorrendiséget kell meghatározni.
A 2007. évben keletkező pályázati forrás felhasználására az idei évben nem került sor. Bízom abban, hogy a benyújtott pályázatok zöld utat nyernek, többszörösen is, és a pályázati alap felhasználásáról nem kell különösebben gondolkodni.
Koncepció szinten a költségvetés főösszege 2 milliárd 831 millió forint, amely még sok területen változik, hiszen a költségvetési törvény még nem került elfogadásra, úgymond sok az ismeretlen tényező.
Tartalékalap tervezett összege 786 millió Ft, mely összeg fedezetet nyújt:
• az előbb említett pályázati alapra 645 millió forinttal
• környezetvédelmi alapra és a környezetvédelmi programból adódó feladatokra 3 millió forint összegben
• tóvédelmi program és városszemléből adódó feladatokra 5 millió forintban
• gépjármû-várakozóhely építési alapra 60 millió összegben, természetesen, csak akkor, ha a kötelezettek eleget tesznek fizetési kötelezettségüknek
• a dolgozókkal kapcsolatos fenti információk enyhítése érdekében szeretném, ha jutalom előirányzatára is lenne fedezet, tervezett összege 60 millió forint
• polgármesteri és testületi hatáskörben felhasználható összegre 13 millió forint került tervezésre.
Röviden ennyiben szerettem volna tájékoztatni a jelenlévőket, bízva a rövid gazdasági megszorításokban és a fellendülésben” – mondta a polgármester.

(Forrás: Hévízi TV)