MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A helyi értéktárba is bekerült a Hévíz folyóirat - Évadzárót és lapszám bemutatót tartottak
Sikeres évet, kiemelkedő eseményeket tudhat maga mögött 2015-ben a Hévíz irodalmi folyóirat – jelentette ki a 23 éve mûködő, négy éve megújult irodalmi kiadványról Papp Gábor polgármester a Hévíz évzáró, egyben kötet bemutató rendezvényén.
  • A megújított Hévíz negyedik esztendejét jegyezheti, s mára méltán állíthatjuk, hogy országos, sőt határainkon túl is ismert és elismert irodalmi lapként jegyzik. Hazánkban Budapest mellett Zalaegerszegen, Keszthelyen, Székesfehérváron, Pécsett mutatkozott már be irodalmi est keretében, de találkozhattak vele már Kolozsváron, Pozsonyban, legutóbb pedig Göteborgban is. Svédország egyik legnépesebb városában megjelenni óriási dolog volt számunkra, az pedig, hogy a Hévíz angol nyelven jelenhetett meg ezen a bemutatón, különösen kiemelkedő teljesítmény volt, melyhez ezúton is gratulálok mindenkinek, aki az angol nyelvû kiadvány létrehozásában bármilyen formában részt vett – jelezte Papp Gábor.

Elmondta: a Hévíz sikerességét a folyóiratot kiadó önkormányzat számára többek között az, hogy a példányszám növelés, valamint a folyóiratot forgalmazó könyvesboltok számának bővülése is jelzi. A budapesti bemutatók teltház előtt zajlanak, a hévízieken pedig a Bibó-gimnázium magyar fakultációs diákjai is minden alkalommal részt vesznek, több esetben – így a mostani bemutatón is – aktívan, hiszen egy általuk kiválasztott vers- vagy novella részlet felolvasására vállalkoznak.

A folyóirat idei évének sikerei között a három év írásaiból 88 szerző munkáját felvonultató antológia tavaszi kiadását, a göteborgi könyvbemutatót, a Hévíz-díj átadását, valamint a helyi értéktárba kerülést emelte ki Szálinger Balázs szerkesztő. Mint mondta: a legutóbbi esemény, azaz a helyi értéktárba kerülés számára a legnagyobb eddigi elismerés, s mindazokat köszönet illeti ezért, akik 23 év óta mûködtetik és fenntartják ezt a kulturális kiadványt.

A legújabb Hévíz-számot Cserna-Szabó András főszerkesztő mutatta be a megjelenteknek. Ahogyan fogalmazott: immár évek óta megszokott szerkesztési rendben kerülnek az anyagok a kiadványba: versek, novellák, esszék, gasztro-esszé és helyi szerzők, illetve helytörténeti munkák olvashatóak a folyóiratban. A „legerősebb” részeknek a legújabb kiadványban a Szendrey Júlia-esszét nevezte, Cséby Géza helytörténeti írását, valamint Váncsa István gasztro esszéjét.

 

Szendrey Júliával és húgával, Máriával az ígéretek szerint jövőre is foglalkozik a szerkesztőség, egy véletlen folytán ugyanis a két hölgy élete, sorsa reflektorfénybe került. Hogy miért és hogyan, az maradjon titok egyelőre.