MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A hévízi képviselő-testület decemberi üléséről jelentjük...
Tizenhat napirendi pontot tárgyalva, december közepén tartotta havi soros ülését a hévízi önkormányzat képviselő-testülete. Tudomásul vették a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány idei munkájáról szóló előterjesztést, röviden tárgyaltak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás mûködéséről, a hulladékszállítási díjak megállapításáról, végezetül úgy határoztak: rendkívüli ülés keretei között, a zalabéri hulladékudvar és lerakó mûködésének megkezdésével kapcsolatos információk birtokában születhet csak korrekt döntés a témában.

Elfogadták a testület jövő évi munkatervét, valamint egy beszámolót a Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása által végzett munkáról.
A költségvetési rendelet módosítása
A normatív állami hozzájárulások, kötött felhasználású állami támogatások önkormányzat részére folyósítandó összegének változása, és egyéb támogatások módosítása miatt, illetve a képviselő-testület korábbi döntéseihez kapcsolódva vált szükségessé a költségvetési rendelet módosítása. Az önkormányzat kiadási előirányzatának főösszege –azonosan a bevételi főösszeggel- a módosítás hatására 28,1 millió forinttal növekedett. A város költségvetési főösszegét 2.990.644.000 forintban állapították meg.
Megerősítették posztján a TV-ügyvezető igazgatóját
A testület hat éve korlátolt felelősségû társaságként üzemelteti a Hévízi televíziót. Partics Andrea ügyvezető igazgató év végén lejáró megbízását 2011. december 31. napjáig meghosszabbították.
Bérleti ajánlat a volt gyakorlati szakképző helyre
A forgalomképes stratégiai vagyont képező önkormányzati ingatlanjegyzékben szerepel az Arany János u. 20. és Árpád u. 28. szám alatt lévő, korábban az Asbóth iskola által bérelt, gazdasági épületként nyilvántartott, eddig használaton kívüli, leromlott állapotú ingatlan, amelyre bérleti ajánlat érkezett egy hévízi vállalkozótól. Az épületgépészeti és szolgáltató cég mind székhelyét, mind központi ügyintézés helyét az említett ingatlanokon kívánja kialakítani, bérleti formában. Az önkormányzat előzetes engedélyével vállalják az épületek teljes felújítását, karbantartását is. A bérleti szerződést hat évre kötötték, ezért módosítani kellett a vagyongazdálkodásról szóló rendelet egyes pontjait.
Aquamarin: módosították a folyószámlahitelkeret-szerződést
Mint ismeretes, még 2001. augusztusában lett a hévízi önkormányzat 100 százalékos tulajdonosa az Aquamarin Szállodaipari Kft.-nek. Bár a 2008-as év a biztonságos gazdálkodás jegyében telt, a hotel rendelkezik 30 millió forint összegû folyószámla hitelkerettel, amelyik 2009. február elején lejár. A folyamatos likviditás biztosítása érdekében a kft., meg kívánja újítani a hitelkeret-szerződését. A jelenlegi keret idén csak rövid időtartamra került felhasználásra. A felhasznált hitel után kifizetett kamat összege 945 ezer forint volt. A szálló jelenleg nem rendelkezik hitellel, de a hitelkeret biztonságot nyújt a bevétel és a költség időbeni ingadozására. A testület készfizető kezességet vállalta további egy évre meghosszabbított, 30 milliós keretû hitel és járulékai erejéig.
Pályázat kompetenciaalapú oktatás bevezetésére
Az Európai Szociális Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásában országos szinten 16 milliárd forintot különítettek el a hazai közoktatási intézmények fenntartói számára a képességek fejlesztése és kompetencia alapú oktatás elterjesztésére. A pályázaton –melynek elkészítéséhez szaktanácsadó felkérése szükséges- Hévíz mindhárom oktatási, nevelési intézménye részt kíván venni. A testület dr. Bertók Sándor oktatási szakértőt kérte fel a vissza nem térítendő támogatást jelentő, utófinanszírozott pályázat dokumentációjának elkészítésére.
Parkolóhely fejlesztés
A főépítész valamint a városfejlesztési és építésügyi osztályvezetők közös előterjesztésében került testület elé az önkormányzat 2009. évi parkolóhely fejlesztési terve. A szakanyag parkoló építésére több helyszínt is lehetőségként vázol fel, így a belváros nyugati részéhez közel eső, Kossuth utcai „kavicsos területet”, ahol jelenleg is ideiglenes parkoló van, és hidrogeológialilag nem érzékeny telek révén, a terepszint alatti parkolóház is létesíthető. A már alig használatos kórházi területen lévő szolgálati lakások melletti, kevésbé érzékeny besorolású terület is alkalmas lehet egy többszintes parkolóház megépítésére. A nagy autóparkoló rekonstrukciós tervének továbbfejlesztésével a nagyparkoló északi szegmensének „kétszintesítésével” további 100-150 férőhely nyerhető. A sétáló övezet felújítása miatt megváltozik majd a településcentrum forgalmi rendje is. Tovább már nemigen halogatható a Petőfi és Erzsébet királyné utcák forgalmi rendjének megtervezése. Várhatóan a Petőfi utca kétirányú lesz, és módosul az Erzsébet királyné utca forgalma is. A testület Hévíz teljes területére, a közlekedési koncepció figyelembevételével elrendelte egy közlekedési tanulmányterv elkészíttetését, amelyik megvizsgálja, hol, milyen utcákban és területeken lehet még további autóparkolási lehetőséget biztosítani. A tervezési munkák költségére a gépjármû-várakozóhely megváltásokból befolyt –elkülönítetten kezelt- összegből biztosítanak majd fedezetet. Az Egregyi utcában kialakítandó parkolóhelyek kialakítási tervének elkészíttetéséről egyelőre nem született döntés.
HÉSZ és Szabályozási Terv módosítás
Klie Zoltán főépítész készítette a Hévíz Város Építési Szabályzata és Szabályozási Tervének II. ütemben tárgyalt tájékoztató előterjesztését, melyet a Településfejlesztési, Természet- és Környezetvédelmi Bizottság előzetesen megtárgyalt, és kiegészítésekkel elfogadásra javasolt. A második körös egyeztetési eljárás célja az volt, hogy a képviselők is tájékozódhassanak a szabályozási terv átalakítási folyamatáról, illetve a tervbe vett módosításokról. Még a bizottsági ülés alkalmával Gelencsér Hédi, Gelencsér Béla, Füzesi Lászlóné, Czövek Imre és Kovács Ferenc is tettek kiegészítéseket, indítványokat a szakanyaghoz. Ehhez kapcsolódóan Rábai József javaslatára a határozati javaslatba került, hogy a legérintettebb egregyi városrész lakóinak és ingatlantulajdonosainak külön is kerüljön megrendezésre egy fórum, mielőtt az állami főépítész által kiadott záró vélemény birtokában, a képviselő-testület jóváhagyná a tervezett módosításokat.
Helyi adók
A helyi adókról szóló rendelet módosító tervezete is a képviselők elé került. A testület a helyi adórendelet módosítására beterjesztett, szakmailag részletesen kidolgozott alternatívákat megismerte, és úgy határozott, hogy csak az idegenforgalmi adót emelik meg húsz forinttal (az IFA így január elsejétől 380 Ft/fő/éjszaka összegû lesz). A többi adónem mértékén nem változtattak, de elrendelték a jelenleginél arányosabb teherviselést is tartalmazó alternatívák kidolgozását jövő év szeptember végéig. A helyi adókról szóló törvény módosításának megfelelően, a jogszabálykövetést alkalmazva finomítottak, pontosítottak a helyi rendelet egy-egy pontjánál.
Energiaköltség csökkentés az Illyés iskolában
Az Illyés iskola és a hozzá kapcsolódó sportcsarnok világítási rendszerének korszerûsítése és az energiaköltségek vissza nem térítendő pályázati forrással történő csökkentése nem első ízben került a képviselők elé. Az eredetileg beterjesztett határozati javaslatból egyelőre kikerült a fûtéskorszerûsítési munkák végzésére vonatkozó ajánlattételi eljárás lefolytatása, de világításkorszerûsítésre nettó ötmilliós összegû fedezetet biztosítottak a jövő évi költségvetés terhére. Elrendelték továbbá a sportcsarnok és iskolaépület közötti folyosó tervezési munkáinak elvégzését, és a tervdokumentáció elfogadása céljából az anyag még egyszer a testület elé kerül véleményezésre, majd elindítható lesz az építési munkák kivitelezésére vonatkozó ajánlattételi eljárás lefolytatása. Szarka László úgy érvelt: a világítás korszerûsítésére elkülönített összeg jelentősen csökkenthető a GAMESZ munkatársainak bevonásával.

(Forrás: Városháza sajtóreferense)