MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A hévízi képviselő-testület januári üléséről jelentjük...
Tizenkét napirendi pontot tárgyalva, január utolsó csütörtökén tartotta havi soros ülését a hévízi önkormányzat képviselő-testülete. Zárt ülésen született tulajdonosi döntés az Aquamarin Szállodaipari Kft. felújítási célú, 100 millió forint összegû, 2,9 százalékos kamatfelárú, 17 éves futamidőre adott hitel felvételéről, a finanszírozási és kivitelezési szerződés megkötéséről.

Városközpont rehabilitációs projekt

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez az önkormányzata által benyújtott „A gazdaság élénkítése, a közösségi kulturális funkciók és a városi környezet minőségi fejlesztése Hévíz városközpontjában” címû pályázatot a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 489.882.746 forint támogatási összeggel, 671.314.800 forint összköltséggel támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt összköltsége több ok miatt, 50,6 millió forinttal csökkentésre került. Az első fordulón sikeresen túljutott projekt második fordulóban történő támogatásának további feltételeként szabták a „mega-beruházás” fejlesztését, a projekt időben történő, megfelelő kidolgozottságát és minőségét. Ennek okán és egy projektfejlesztési útvonalterv jóváhagyása miatt került a testület elé a beruházás részleteit tartalmazó szakanyag. A projektfejlesztési tervben a feladatok végrehajtására két határidő: április 30-a, illetőleg a projektfejlesztés végső határideje: június 30-a került megjelölésre.
A pályázatot várhatóan augusztusban ismét a Bíráló Bizottság tanulmányozza, majd a Regionális Fejlesztési Ügynökség Programirodájának kedvező döntését követően kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére. A projektfejlesztés, majd a támogatási szerződés megkötését követően a projekt megvalósítása – az EU-s szabályoknak megfelelő eljárásrend szerint – összetett, többféle: mûszaki, jogi, pénzügyi, szakértelmet igénylő és szakmai gyakorlatot feltételező többszereplős feladat. Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését, engedélyezési eljárások kezdeményezését, költségvetést alátámasztó árajánlatok elkészíttetését, a tulajdonviszonyok tisztázását, a Rózsakert átalakításának építéshatósági mûszaki engedélyezési tervét a hivatali köztisztviselőkből álló projektmenedzsmentnek kell elvégezni. Mellettük persze külső szakértői szervezet igénybevételére is szükség van. A projektmenedzsmenti feladatokra tervezett nettó nyolcmillió forintos előirányzatot a Programirányító Hatóság vezetője két millió forinttal csökkentette. A feladatok elvégzéséhez szükséges ajánlati felhívást és az ajánlati dokumentációt összeállították. A képviselő-testület jóváhagyta a Rózsakert átépítésének hatósági engedélyezéséhez készítendő engedélyezési terv és a költségvetés elkészítésére beterjesztett ajánlati felhívást. Ugyancsak elfogadták a projektfejlesztés és a projektmenedzsmentet segítő szolgáltatásra beterjesztett ajánlati felhívást is. Rábai József, a Településfejlesztési bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a bizottság egyhangúlag támogatásra érdemesnek találta a határozati javaslatban foglaltakat.


Pályázat kompetencia alapú oktatásra

A testület, mint a Bibó AGSZ, az Illyés Gyula Általános és Mûvészeti Iskola és a Brunszvik Teréz Napköziotthonos Óvoda fenntartója még tavaly jóváhagyta, hogy az önkormányzat vegyen részt a „Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben” címû pályázaton. Dr. Bertók Sándor oktatási szakértőt kérték fel a pályázati anyag elkészítésére. Az önkormányzat a gyermekek képességek fejlesztése és kompetencia alapú oktatás elterjesztése céljával négy feladat ellátási helyre kívánja ugyanis beadni a pályázatát. A visszafizetési kötelezettség nélküli, végleges vissza nem térítendő támogatás odaítélésében bizakodó önkormányzat számára azért is előnyös lenne a program, mivel önrészt a pályázathoz nem kell biztosítani. Az elnyerhető támogatás mértéke az általános iskola és a Bibó AGSZ esetén maximum 25-25 millió forint; a Sugár utcai, illetve az egregyi óvoda esetén maximum 7-7 millió forint. Siker esetén, a pályázat végrehatására elnyerhető összeget: 64 millió forint használhat fel a fürdőváros az újszerû tanulásszervezési eljárások helyi bevezetésére. A helyben mûködő oktatási-nevelési intézmények szakmai megújításának egyik lehetséges jó útjának nevezte az utolsó pillanatban érvényes módon leadott pályázatot Szarka László, az oktatási bizottság elnöke.

Régi kézben maradt Hévíz honlapja

A Hévíz Televízió Kft., valamint a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület (HTME) is támogatta az önkormányzat és a Balaton.hu Zrt. között létrejött, a fürdőváros honlapjának tervezésével és kivitelezésével foglalkozó, január végén lejáró szerződés meghosszabbítását. A kialakított és mûködtetett technológia alapján a honlap színvonalas, megfelelő tartalommal rendelkezik. Az önkormányzat, az együttmûködő partnerek valamint a szolgáltató közös tevékenysége elősegítette a honlap folyamatos fejlesztését, az információk naprakészségének biztosítását. A testület fontosnak tartja a HTME céljai megvalósítását, az ahhoz szükséges anyagi eszközök biztosítását. Ennek érdekében célszerûnek látták, hogy az egyesület által benyújtott TDM pályázat elbírálásáig a www.heviz.hu internetes honlap mûködtetésére vonatkozó megbízást meghosszabbítsák. Sikeres pályázat esetén az egyesület jelentős támogatáshoz jutna, amelynek felhasználása az egész város érdekét szolgálná. Gelencsér János és Gelencsér Béla szerint hosszú távon egy komoly, a jelenleginél profibb üzemeltető céget kell kiválasztani, olyat, akik professzionális szinten, üzleti szempontból a vállalkozók számára is hasznot termelve mûködtetik a számítógépes rendszert. Papp Gábor javaslatát elfogadva arról is szavaztak, hogy egy WEB-kamera üzembe állításával legyen gazdagabb a honlap főoldala. Vértes Árpád szerint profi cégről van szó, hisz Keszthely és Balatonfüred is őket bízta meg a városi honlap gondozásával. Szerinte, a különféle személyiségi jogokat sértő és mocskolódó tartalmú bejegyzéseket a moderátorok folyamatosan, gyorsan reagálva eltávolítják az oldalról.

Lázár László elnökségi tag lesz a HTME-ben

A testület kiemelt jelentőséget tulajdonít a turizmus feltételeinek állandó és folyamatos javítására, a minőségi egészségturizmus városi fejlesztésére úgy, hogy ez a fejlődés fenntartható legyen, nem csak mennyiségben, de minőségben is. A hévízi vendégforgalom szintje és tendenciái szükségessé tették egy professzionális, rugalmas, gyors reakcióra képes és a hivatali munkarendtől függetlenül mûködő, önálló szervezet létrehozását. Ezért négy évvel ezelőtt úgy határoztak, hogy alapító tagként kezdeményezik a Hévízi Turizmus Marketing Egyesület (HTME) megalakítását. 2006. márciusától a képviselőtestület az egyesület elnökségi tagságára Lázár Lászlót, az Idegenforgalmi- és Sportbizottság elnökét jelölte. A testület tagságát továbbra is fenntartja a HTME-ben, és az egyesülettel kötendő támogatási megállapodások alapján a támogatási összegek folyósítását a finanszírozási ütemtervnek megfelelően fogják teljesíteni. Az egyesület céljainak elérése érdekében fontos a képviselő-testület delegáltjának aktív közremûködése az egyesület elnökségében. Ezért Lázár Lászlót, a 2010-i általános önkormányzati választások napját követő képviselő-testületi alakuló ülés napjáig egyesületi elnökségi tagnak jelölték.

Létszámkeret csökkentés az általános iskolában

Az Illyés Gyula Általános és Mûvészeti Iskolában a gyermeklétszám csökkenése miatt idén szeptember elsejétől szükségessé válik az osztályok számának csökkentése. Egy korábban gyermekgondozási segélyben részesülő pedagógus visszatér dolgozni, így az iskolában három fő pedagógus és egy fő szakszolgálati gyógypedagógus leépítése válik szükségessé. Az iskolában folytatott egyeztetés eredményeként két időponttal - 2009. január 31., és július 31. napjával - szükséges az intézményi létszámot, illetve a létszámkeretet csökkenteni. Az iskola létszámkerete év végére 60,5 főre módosul. Szarka László röviden ismertette a Prémium Évek Program lényegét, amely jóindulatúan segít a 25 év közalkalmazotti múlttal rendelkező pedagógusoknak.


Hévízi Sportkör kérelme előlegfizetésre

Január közepén érkezett a hivatalhoz a Hévíz Sportkör kérelme, melyben indítványozták, hogy az idei évben biztosítandó támogatási keretösszegből előleg kerüljön részükre kifizetésre. A szakosztályok játékvezetői, nevezési díjait, tagdíjat, valamint elmaradt költségtérítést ugyanis év elején kell kifizetniük. Mint közismert, a sportkör mûködési kiadásainak fedezetét magas százalékban az önkormányzati támogatás biztosítja. Az évenkénti megítélt támogatás a sportkör által megadott havi ütemezés szerint kerül finanszírozásra, emiatt szükséges a január havi kiadásaikat megelőlegezni. „A szakosztályok zavartalan mûködéséhez szükség van a kérelemben megfogalmazott ötmillió forint átadásra” –döntöttek egyhangúan, rábólintva az előleg kifizetésére.

A DRV telephelyének bérbevétele

A Dunántúli Regionális Vízmû Zrt. tulajdonában illetve vagyonkezelésében lévő, megüresedett Széchenyi utcai telephely városi hasznosítását még tavaly júniusban kezdeményezte a polgármester. A város objektív adottságai, a beépítettsége, belterületének szûkössége, a lápterületek kiterjedtsége, a kevés közösségi tér, a jelentős gépkocsiforgalom és parkolási igény miatt az önkormányzatnak szüksége van ugyanis a város centrumában olyan ingatlanokra, amelyeket kulturális, idegenforgalmi rendezvények színhelyéül használhatna. A hamarosan induló belváros fejlesztési nagyprojekt építési munkálatai is átmenetileg jelentősen leszûkítik a centrum közösségi tereinek használatát. A polgármester ezért tett ajánlatot a DRV 6652 m2 területû, csak korlátozottan beépíthető, kereskedelmi-szolgáltató-gazdasági területként, illetve véderdőként nyilvántartott ingatlanjainak tíz év időtartamú bérbevételére. A már februártól évi nettó 2,2 millióért bérbevett ingatlanok és az azon lévő felépítmények használatára vonatkozó konkrét tervek, elképzelések kidolgozása a bizottságok javaslatainak figyelembevételével, a kamara és a civil szervezetek, intézményvezetők véleményének kikérése után történik meg.

A Hévízgyógyfürdő Kht. taggyûlésének előkészítése

A Hévízgyógyfürdő Kht. taggyûlésének előkészítése tárgyában egy napirendi pont keretében három „alpontot” is megtárgyaltak. Jóváhagyták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Hévízgyógyfürdő Kht. között aláírandó vagyonkezelési szerződést. Mint ismert, a Kht. döntő mértékben állami tulajdonon mûködik. A 62 hektáros terület, a gyógytó, a tavi felépítmények, a közmûvek is állami tulajdonban vannak. Ennek a vagyonnak a mûködtetésére, karbantartására, felújítására, fejlesztésére vonatkozó jogokat és kötelezettségeket foglalja magában a testület által is jóváhagyott kontraktus. A szerződés meghatározza a vagyonkezelő kötelezettségeit az állami vagyon mûködtetésével kapcsolatban, másrészt azt is meghatározza, hogy a vagyon használatáért évente mekkora összegû vagyonkezelési díjat kell megfizetni. Minden fejlesztés, a küszöbön álló nagyberuházás, a korábbi modernizációs projektek folytatásai is csak úgy történhetnek meg, ha a beruházásokhoz az állami tulajdonos képviselője megadja a tulajdonosi hozzájárulást.
Jóváhagyták a Tófürdő rekonstrukciója II/B ütem beruházás megvalósítása érdekében készített vállalkozói szerződés megkötését. A fővárosi Kipszer Zrt. nyerte el a 2135 m2 hasznos területû, 1146 m2 beépített területû, új háromszintes fürdő fogadóépület tervezését és kivitelezését, szauna-blokkal, élményelemekkel, wellness-gyógyászati egységekkel, gőzfürdővel, vendéglátó terekkel, vendég –és személyzeti öltözőkkel, igazgatási zónával, összekötő folyosóval, zöldfelület rendezéssel. A cég vállalta a meglévő 1235 m2 beépített területû tavi „C”, „D” épületek és azokat összekötő folyosók rekonstrukcióját úgy, hogy a Tófürdőnek időkorlátozás nélkül kell üzemelnie.
A képviselő-testület tudomásul vette a Kht. felügyelő bizottságában lemondás miatti történt személyi változásokat.

(Forrás: A Városháza sajtóreferense)