MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A hévízi képviselőtestület novemberi üléséről jelentjük
A GAMESZ által üzemeltetésre átvett parkoló-rendszer mûködtetésével kapcsolatos kezdeti nehézségek megvitatásával, és az orvosi rendelőintézetbe tervezett lift kiépítésével összefüggő szóváltással kezdődött a hévízi önkormányzat novemberi soros ülése, amelyen az összes képviselő megjelent. Az ülésen 19 napirendi pontot tárgyaltak végig.

A 2009-es költségvetési koncepció

„A várhatóan elhúzódó gazdasági recesszió miatt az önkormányzatok nehéz körülmények között tudják megoldani feladataikat. Az állami támogatások reálértékének csökkenésével, valamint a saját bevételeik visszaesésével az ellátási színvonal nehezen tartható, esetenként csökkenés következik be. ” E ténymegállapító mondatokkal kezdődik az önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepcióját taglaló előterjesztés, amelyik leszögezi: idén az önkormányzat intézményrendszerében nem volt változás. A kistérségi rendszer mûködése szintén nehezebb körülmények között valósul meg. Az önkormányzati bevételek az előző évekhez viszonyítva nagyságrendekkel nem térnek el. A központi költségvetésből biztosítandó állami támogatások összege sajnos csökken. A pontos összegek még nem ismertek, ezért javarészt az eredeti előirányzatok kerültek a koncepcióba, amelyik rendkívül nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot, a hivatalt, és az intézményeket. A gazdasági recesszió az élet minden területén érezteti majd hatását. A koncepció főbb célkitûzéseit –a központi költségvetési törvényjavaslatban jelenleg meglévő sok bizonytalansági tényező ellenére- alaposnak és átfogónak tartotta a könyvvizsgálói vélemény, mert azok reális számításon alapulnak. Dömötörffy Józsefné szerint, ha a koncepcióban foglaltakat sikerül maradéktalanul véghez vinni, akkor jövőre csak kisebb gondokkal kell szembenéznie az önkormányzatnak. Az önkormányzat a következő esztendőben hitelfelvétellel nem számol. Az anyagban részletesen bemutatásra kerülnek a bevételnövelő és kiadáscsökkentő lehetőségek. A tartalékok között 645 millió forint pályázati alapot képeztek, hogy a saját erőt biztosítani tudják a tervezett fejlesztések megvalósításához. A határozati javaslatban 15 pont foglalja össze azon kötelezettségvállalásokat, amelyek érvényesítését feltétlenül szeretnék elérni a költségvetési rendelet összeállítása és megalkotása során. Kistérségi feladatellátás, e-közigazgatás fejlesztésének folytatása, éppúgy szerepel a javaslatban, mint a munkavállalók részére biztosított juttatások. Az intézményi létszámkeret gyakorlatilag nem változik, a társadalmi és civil szervezetek támogatása valamint a szociális juttatások összege is a 2008. évi szinten történik majd.
Vértes Árpád polgármester az előterjesztés vitája előtt elmondta: a költségvetés főösszege 2 milliárd 831 millió forint, a tartalékalap tervezett összege 786 millió, amely 645 milliós fedezetet nyújt a pályázati alapra. Ebből lesz 3 milliós fedezet a környezetvédelmi alapra és feladatokra; 5 millió a tóvédelmi programra és a városszemléből adódó feladatokra; 60 millió a gépjármû-várakozóhely építési alapra és ugyanekkora összeg a jutalom előirányzatára. Testületi és polgármesteri hatáskörben történő felhasználásra 13 millió forint került tervezésre. A fejlesztések területén van némi lemaradás, de a következő években remények szerint, a pozitívan elbírált pályázatoknak köszönhetően, a helyzet változik. Saját bevételként 263 millió forinttal számolnak, amely összeg tíz millió forinttal magasabb az idei évinél. Az idegenforgalmi adó mértékét 2009. január elsejétől 380 Ft/fő/éjszaka értékben célszerû megállapítani, mert ehhez az összeghez további jelentős állami támogatás járul. A 2009-es bevételeket tovább növeli a 711 millió forintos pénzmaradvány, amelynek nagy része pályázati alap forrása. Az önkormányzat illetménynövelésre nem tud forrást biztosítani. A város szépítésére és virágosítására a GAMESZ plusz 1 millió forintot kap. Másfél millió jut majd az óvodai játszóterek szabványosítására. Félmillió pedig a Bibó AGSZ 15. alapítási évfordulójának méltó megünneplésére. A szociálisan rászorulók támogatására az idei összeghez hasonlóan 33 millió került tervezésre. A település fejlesztésére elkülönített forrás közel 300 milliós. A koncepciót egyhangúlag fogadta el a testület.

ÁSZ: átfogó gazdálkodásellenőrzés

Az Állami Számvevőszék tavaly az első negyedévben folytatott helyszíni ellenőrzésének folyományaként javaslatok kerültek felsorolásra az önkormányzat átfogó, integrált informatikai rendszerének továbbfejlesztése céljával. A közigazgatás korszerûsítésének szándékával az integrált pénzügyi rendszer bevezetésére is év végéig kell sort keríteni pályázat segítségével



Jutalomkeret

A testület az intézmények és a hivatal részére a munkaadói- és TB-járulékokkal együtt összesen 93,7 millió forintos jutalomkeretet biztosított, amely az elvégzett munka teljesítménye és minősége alapján került felosztásra. A polgármester a második félévben végzett lelkiismeretes munkájáért háromhavi illetményének megfelelő jutalmat kapott, míg a képviselő-testület tagjai egy-egy havi külön tiszteletdíjat vehetnek fel.

Iroda biztosítása a Foglalkoztatási Információs Pont mûködéséhez

A Fontana Filmszínház épületében kialakított iroda helyiséget a testület a Zalai Falvakért Egyesület ingyenes használatába adta. Itt mûködik a Foglalkoztatási Információs Pont, amelyik munkaügyi információadással, ügyintézéssel és tanácsadással segíti a Hévízen és a vonzáskörzetben élőket. Az irodát eddig havonta mintegy félszázan keresték fel.

SIT INVESTMENT LTD befektetői ajánlata

Egy Angliában bejegyzett ingatlanfejlesztő cég egy nagyberuházási program üzleti ajánlatával kereste meg a közelmúltban az önkormányzatot. A befektetni szándékozó csoport a Kossuth utcai sportpályával szemközti mészkő-zuzalékos területtől L-alakban egészen a református templom északi határáig egy sport –és idegenforgalmi célú program megvalósítását tûzte ki célul. A tervek szerint, a jelenlegi murvás parkoló helyén egy önkormányzati tulajdonlású mélygarázs létesülne. E fölé egy 80x40 méteres füves edzőpálya épülne. A jelenlegi edzőpályát teljesen átépítenék, létrehozva egy nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas, modern, megvilágított pályát. A köztes területen egy kétszáz fő befogadására alkalmas, öt csillagos, tíz tavirózsa levelet formázó épületegyüttesből álló szálloda megvalósítását tervezik, nagy vízfelületû külső medencével, kezelőhelyiségekkel, konferenciatermekkel. A program keretében a jelenlegi stadion felújítása is megvalósulna. A mintegy 4 milliárd forint összköltségvetésû projektet finanszírozni képes cég többségi tulajdont kíván szerezni a Hévíz Labdarúgó Kft-ben. Vállalja a minimum öt éves támogatói szerződés megkötését 250 millió forint értékben, és még ez évben 23 milliót átutal a Labdarúgó Kft. számlájára. A Kft. a támogatásért cserébe a beruházáshoz szükséges területeket kéri –egy hosszú távú bérleti konstrukció keretében –Hévíz Város Önkormányzatától. Vértes Árpád szerint a város többlet adóbevételekhez jut, és a parkolóház mûködtetéséből is bevételt szerez úgy, hogy a központi terület megszépül. Új munkahelyek létesülnek, és a Labdarúgó Kft. önkormányzati támogatás nélkül tud mûködni, fejlődni. A ki nem fizetett támogatás összegével nő az önkormányzat fejlesztésre fordítható költségvetési tétele. A tervezett beruházás összességében úgy 100 millió forinttal járul hozzá a helyi költségvetés gyarapításához. A polgármester úgy látta, sikeres vállalkozások támogatásával és beindításával tud az önkormányzat eredményeket felmutatni. A rendezési tervi előírásoknak megfelelő projektről írásos véleményt adott a főépítész, aki szerint az alacsonyan tartott építménymagasságok miatt az épületegyüttes megjelenése rokonszenvesnek mondható.
Az előterjesztés szûkös információi, a vagyonbesorolási érték hiánya, a hosszú távú bérleti konstrukció pontatlansága miatt élénk vita bontakozott ki a képviselők között. Többen megkérdőjelezték a város legértékesebb „mega ingatlan blokkjának” sportfejlesztésre való alkalmasságát és azt is, kell-e parkoló a Kossuth utca közepén. A felelősségteljes döntéshez pénzügyileg nem jól alátámasztottnak mondták a befektetői szándéknyilatkozatban szereplő információkat. Akadtak, akik a sportgyógyszálló termálvíz-kivétele miatt aggódtak. A sok nyitott kérdés közül többet megválaszoltak a komplex fejlesztési terv megálmodói.
A testület végezetül egyhangúlag úgy döntött, hogy felhatalmazza a polgármestert és a fejlesztést tárgyaló bizottságok elnökeit a beruházási program pontosítására, a beruházási terület igénybevételével kapcsolatos előzetes egyeztetések lefolytatására, a további kapcsolódó információk bekérésére, majd arra, hogy a projekt részletei ismét kerüljenek a testület elé.

Térítésmentes közterület-használat

A Hévízi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása a NYUDURT által kiírt pályázaton egymillió forint támogatást nyert el egy december ötödikétől december 31-éig tartó „Kistérségi Karácsonyi Fesztivál és Vásár” lebonyolítására. A 2,3 milliós összköltségvetésû Karácsonyváró és Óévbúcsúztató program a Deák téren kerül lebonyolításra, amelyet az önkormányzat a rendezvény időszakára térítésmentesen adott át a szervezőknek. A szervezett mûsorok és bemutatók Karácsony és Újév előtt lesznek megtekinthetők. Élő betlehem, kirakodóvásár, falatozó, boros ház is kitelepül a térre. Lesz hangverseny, zenekari -és táncbemutató, játszóház és tûzszínház is.





A 40 km/h-s sebességkorlátozás feloldása

November 30-ai hatállyal a testület megszüntette a város területén általánosan bevezetett 40 km/h sebességkorlátozást. A februári testületi ülésen döntenek majd arról, hogy a kisváros mely területein, milyen forgalomszabályozási eszközökkel kell életbe léptetni valamilyen sebességkorlátozást.

Az Árpád-kori templom és római villa állagmegóvása

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodája dr. Szarka Lajos felvetésére még október elején, egy helyszínbejáráson tekintette meg az egregyi római-katolikus temetőkápolnát, valamint az Attila utcai római kori régészeti bemutatóhelyet. Megállapítást nyert, hogy a templom falai belül és kívül egyaránt vizesednek, a belső falakon zöldpenész látható, a diadalív mellett szerkezeti repedések vannak, a torony csatlakozásánál, a karzatnál és a tetőtérben beázás és fagykárok nyomai észlelhetőek. Az épületen olyan káros folyamatok indultak be, amelyeknek később komoly következményei lehetnek. Az Attila utcai római villa megtekintésekor pedig azt állapították meg, hogy a legutóbbi konzerválás óta a kiegészítéseken jelentős károsodás történt. A falfelületek egészén kifagyás tapasztalható, a kövek kiestek és fennáll a veszély, hogy a kiegészítő falak rövidesen szét fognak esni. A polgármesteri hivatal városfejlesztési és építésügyi osztálya a KÖH illetékeseivel még novemberben egyeztetett a munkák előkészítéséről. Mindkét épület állapota indokolttá teszi a sürgős és kellő alapossággal elvégzett javítási munkákat. A két helyszínen folytatott munkálatok összes becsült költsége eléri a 3,5 millió forintot. A munkákat megfelelő szakmai irányítással a GAMESZ is el tudja végezni, így a csak anyagárakkal kalkulált költség 1,25 millióval kevesebb is lehet. A polgármester fontosnak mondta, hogy a karmacsi és rezi templomok felújításának mintájára, pályázat útján sikerüljön pénzt szerezni az országos védettségû mûemlékek állagmegóvására. Rábai József is úgy látta, Hévíz legrégebbi építészeti értékeinek védelme érdekében a soron kívüli szakszerû állagmegóvás nem elodázható. Gelencsér Béla szerint is a területek vízelvezetési problémáit azonnali, megnyugtató lépésekkel rendezni kell.

A Mûvelődési Központ 2009-es programterve

Dr. Szarka Lajos, a Festetics György Mûvelődési Központ igazgatója készítette a jövő évre esedékes intézményi programtervet. A rendezvények lebonyolítására az igazgató 16,1 millió forint elkülönítését kérte. A programtervezethez írt bevezetőjében dr. Szarka Lajos egyebek között megjegyzi, hogy a fokozódó igényeknek és elvárásoknak csak a programok szervezésére fordítandó nagyobb költségekkel lehet megfelelni. Az elvárások és lehetőségek ugyanis csak ebben az esetben kerülnek összhangba. A minőségi igényeket behatárolja a tárgyi és infrastrukturális feltételek objektív adottságként jelentkező színvonala. A nagyrendezvények sokszor mostoha körülmények között kerülnek lebonyolításra; krónikus problémát jelent az áramellátás, a vécézés és a parkolás hiánya. Bizonyos lehetőségek – egregyi romkert fejlesztése: Római Napok Hévízen – továbbra is kiaknázatlanok.





Bibó AGSZ: tanulói létszámkeret és szakképzés

Az önkormányzat, mint a Bibó Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola fenntartója jóváhagyta az oktatási intézményben folyó szakképzés keretében a 2009/2010-es tanévtől a kétéves idegenvezetői szakképzés, és az egyéves protokoll ügyintézői szakképzés beindítását. Az ezekért járó szakképzési támogatás az iskola lehetőségeit szélesíti, és a fenntartó számára is csökkenti az anyagi terheket. Az egyéves képzés legelébb azon diákok érdeklődését vonzza, akik nem kerültek be a felsőoktatásba, így a következő felvételiig hasznosan töltenék el az időt. Mindkét képzés viszonylag kevés eszközigénnyel rendelkezik. Egy tanirodán kívül a szakmai anyagok beszerzése ad majd plusz feladatot.

Az idegenforgalmi és sportbizottság munkájáról

A 2006-2008. években végzett munkájáról számolt be egy előterjesztésben az önkormányzat kilencfős idegenforgalmi és sportbizottsága, amit, Lázár László elnök irányít. Az anyagból kiderült, hogy határozatképtelenség miatt az elmúlt időszakban egyszer sem maradt el ülés. 2006 novemberétől 2008 novemberéig összesen 24-szer üléseztek. Megtárgyaltak 93 napirendet és kereken hatvan határozatot hoztak. Munkájuk iránytûjét jelentette a Pannon Egyetem Turizmus Tanszéke által készített „Hévíz Város Turisztikai Marketing Terve” címû szaktanulmány. A szakbizottság előkészítő, döntéshozó és végrehajtó tevékenysége biztosította a szakterület hatékony mûködését és felügyeletét mind szakmai, mind törvényességi szempontok szerint.

(Forrás: Városháza sajtóreferens)