MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A holocaust emléknapja Hévízen
A holocaust helyi és magyarországi áldozataira emlékeztek Hévízen. A városban 2000-ben állítottak emlékmûvet az egykori zsidó zsinagóga helyén. Ez a hely nem csak a hajdani épület, hanem 18 hévízi polgár mementója is.

A megemlékezés helyi előadók közremûködésével kezdődött: Holczerné Szabó Ágnes zsidó dalokat énekelt, Holczer Ferenc Radnóti Hetedik eclogáját adta elő. Majd Dr. Róbert Péter egyetemi docens szólt az egybegyûltekhez. Minden esztendőben áprilisban, az első magyarországi gettó létrejöttének napján tartanak ünnepségeket szerte az országban – mondta a rendezvény szónoka. Ismertette a holocaust azaz az égő áldozat történetét, amely a zsidóság fizikális megsemmisítését tûzte ki célul a II. világháború alatt. Ez a terv a náci Németországban született meg, de túljutott az ország határain. Magyarországon 1944 tavaszán indult a zsidók deportálása. Csak a hírhedt Auschwitzban 437.000 magyar zsidó vesztette életét. Becslések szerint összesen 600.000 ember halhatott meg koncentrációs táborokban. A budapesti zsidóság részben külföldi nyomásra, részben a kormányzó közbenjárására megmenekült.
Dr. Róbert Péter kiemelte még: -Ez a nap – április 16-odika –, a múltra való emlékezésé, ugyanakkor a jövőbe vetett hité is. Bizakodni kell, hogy ilyen szörnyûségek ne történhessenek meg többé. A beszéd után Goldschmied István a Keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke mondott imát az áldozatok emlékére. Pekár Zsuzsanna hegedûjátékát követően Hévíz város polgármestere és a képviselőtestület jelenlévő tagjai, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház vezetője és munkatársai helyezték el koszorúikat a hévízi zsinagóga helyén. Az ünnepségen megjelentek zsidó szokás szerint egy-egy követ is tettek az emlékmûre.

(Forrás: Hévízi Tv)