MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET JANUÁRI DÖNTÉSEI
Huszonhat napirendet tárgyalt soros ülésén a képviselő-testület január 25-én.

A képviselők több beszámolót – így a polgárőr egyesületét, az önkéntes tûzoltókét, a szobakiadók szövetségéét – tárgyaltak meg és fogadtak el a civil szervezetek elmúlt évi tevékenységéről.

A napirendi pontok között kiemelt szereppel bír a Hévíz Hazavár elnevezésû önkormányzati rendelet megalkotása, mely a városban élő,de nem a városban, hanem a várostól távol eső középfokú intézményekben tanuló fiatalok utazásának és tanulásának támogatását kívánja segíteni a jövőben. Az ösztöndíj minden, a középfokú intézményekben tanuló diáknak jár, aki a rendelet által meghatározott igazolásokat az önkormányzathoz eljuttatja. A város összesen 7 millió forintot szán ez évben arra, hogy az utazásokat távolságok szerint kategorizálva útiköltség támogatást, illetve a tanulmányi eredményt figyelembe véve ösztöndíj támogatást adjon a hévízi fiataloknak.

 Rendeletet alkotott a testület a közterületen történő dohányzás korlátozásáról azzal a céllal, hogy Hévíz ténylegesen is csatlakozhasson az egészséges európai városokhoz.. A dohányzási tilalom alól csak egyes események kapcsán adható felmentés.

 Elfogadta a testület a város közlekedési koncepcióját, mely Hévíz közlekedési és parkolási helyzetének megváltoztatására négy alternatívát kínál. A képviselők egyelőre nem döntöttek véglegesen egy változat mellett, mivel a polgármester a koncepció elemzéseit, modellezéseit figyelembe véve a közeljövőben a város és a gyógy kórház fejlesztéseiről, az utazási társaságokkal, az utak kezelőjével tárgyalásokat folytat; mivel ezek eredményeként módosulhatnak egyes megoldási javaslatok, a végleges döntés – mely szerint a forgalmi rend változtatása is megtörténhet – április végére várható.

 Ehhez kapcsolódóan, a város európai szintû, minőségi, a helyi lakosság, a turisták és a mozgáskorlátozottak igényeit is maximálisan figyelembe vevő parkolási rendszert dolgozott ki, és jelen ülésén fogadott el a testület. Az új rendszer új technikai követelményeket is támaszt a várossal szemben; a szükséges eszközök, berendezések megszerzése elkezdődik, az új rendszert a szezonra már mûködtetni kívánja a város. Miután az önkormányzat átmeneti állapotot a parkolás rendjében nem kíván létrehozni, a képviselők úgy döntöttek, március 31-ig meghosszabbítják az ingyenes parkolást. Az előzetes számítások szerint ebben az időszakban ez komoly bevétel kiesést nem jelent a városnak.

Február 11-i ülésén már kiírná a beszerzést az önkormányzat; a tartalom addig még módosulhat, várják a véleményeket, javaslatokat. 

Módosult a város közterület használatának koncepciója és szabályozási rendje. Az új elvek szerint a város a vendéglátó egységek kitelepülését preferálja, az egyéb árusító helyeken a kipakolást üzletenként 1 m2-ben maximalizálja, azzal a céllal, hogy a város egyes utcának „bazár jellegét” megszüntessék. A rendelet a magánterületeken való kipakolást is szigorítja.

 A közfoglalkoztatás feltételeinek kormányzati szintû megváltoztatása nyomán a város pályázatot adott be rövid- és hosszú időtartamú közfoglalkoztatásra, valamint a közfoglalkoztatást szervező személy foglalkoztatására. Az ezzel kapcsolatos pályázatok elbírálása folyamatos.

(Forrás: Városháza)