MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A magyar dalt ünneplik, két napon át
Deák Bill Gyula- és Rúzsa Magdi-szuperkoncerttel vár mindenkit a fürdőváros a Magyar Dal Napján, amely Hévízen idén kétnaposra nyúlik. A két sztárfellépő mellett több zalai kötődésû, országos hírû zenekar is színpadra lép majd.

Ez a rendezvény, amellett, hogy elviszi vidékre az országosan ismert sztárokat, lehetőséget és nyilvánosságot teremt a helyi fellépőknek arra, hogy megmutassák produkciójukat ország-világnak. Hévízen ez ráadásul szó szerint igaz, hiszen itt, hazánk leglátogatottabb vidéki városában, számos bel- és külföldi turista kíséri figyelemmel a programokat - bocsátja előre Papp Gábor polgármester. - Egyértelmû volt tehát, hogy Hévíz idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, hiszen ez kiváló lehetőség számunkra, hogy a gyógyulás, pihenés, rekreáció mellé színvonalas rendezvényt kínáljuk a hozzánk látogatóknak.

 

Nem mellékesen pedig a külföldi vendégek megismerhetik, hogy a magyar rock- és popzenében milyen nagyszerû előadók vannak. A Magyar Dal Napja tehát nemzeti szempontból is fontos esemény, amiből Hévíznek évről évre ki kell vennie a részét, szögezi le a városvezető, hangsúlyozva: ahogy azt a város közönsége megszokhatta, ezúttal is élőben szólal meg minden dal.

 

- Hévízen minden zenés rendezvényen a magyar dalt ünnepeljük – folytatja a városvezető. – Nálunk nincs playback, itt mindenki élőben zenél és énekel, hiszen csak ez nyújthat valódi élményt. Deák Bill Gyula és Rúzsa Magdi pedig nagyzenekarral érkezik hozzánk.

 

 

Az országban egyébként Budapesten kívül összesen tíz település és egy határon túli város, Sepsiszentgyörgy csatlakozott a kezdeményezéshez, sok más helyszínnel szemben a hévízi rendezvény idén is ingyenes lesz. S a két nagykoncerten kívül a Magyar Dal Napja szellemiségéhez igazodva hét helyi kötődésû vagy környékbeli zenekarral, előadóval találkozhat a közönség. A program összeállításánál fontos szempont volt, hogy minden korosztály és minden irányzat, a pop-, a rock-, a nép- és a blueszenét, valamint a swinget kedvelők köre is megtalálja számítását.

 

- Idén is sok sikeres rendezvényünk volt, a nosztalgiára csábító Boldog Békeidők mellett tömegeket mozgatott meg az ötnapos Hévízi Borünnep is, amely számos nagyszerû és különleges produkciót hozott el a városba, a magyar dalt pedig ezúttal két napon át ünnepeljük – hangsúlyozza Papp Gábor.

 

Már az első este magasra teszik a mércét, hiszen a „funky népzenét”, „blues-os folk rockot”, és „popos világzenét” játszó Szabó Balázs bandája után Deák Bill Gyula lép színpadra, aki nem először szórakoztatja a hévízi közönséget: tavaly adott már egy nagysikerû koncertet a városban. A magyar dal „hivatalos” napján, azaz szeptember 8-án, vasárnap pedig akár gyerekkel is érdemes felkerekedni Hévízre, hiszen a szervezők a legkisebbekre is gondoltak: a Brumi Bandi Band mûsorában a saját szerzemények mellett az óvodások és kisiskolások körében is népszerû dallamok szerepelnek. A zenekar tagjai közös énekléssel, tánccal, játékkal, találós kérdésekkel mozgatják meg a szülőket és gyerekeket, céljuk, hogy az apróságok érdeklődését az igényes és tartalmas népzenei és beat alapokon nyugvó muzsika felé tereljék. De találnak maguknak programot a népzene és a rockzene szerelmesei is. Önfeledt perceket ígér például a 2001-ben, egy muraszemenyei kiskocsmában alakult Kocsmazaj nevû zenekar, amelynek frontembere, Böröcz Roland a civil életben Kissziget polgármestere. És itt lesz Nagy Laci, azaz Gitano, akit a Megasztárból ismerhet a közönség, hiszen ott volt a negyedik széria legjobb tíz énekese között. És persze jön Rúzsa Magdi, aki ugyancsak vasárnap, a magyar dal estéjén lép majd színpadra. A jó hangulat és a felhőtlen szórakozás tehát garantált.

 

A koncerteket a nagyparkolóban tekintheti meg a nagyérdemû, ahol a magyaros konyha mellett gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak a programok közben megéhezők. Ha szükséges, a távolról vagy csak a koncertek miatt érkezők autóinak pedig megnyitják a nagyparkoló szomszédságában lévő piac területét, így a kocsik elhelyezése nem jelenthet gondot.

 

 


 

Bill kapitány Hévízen

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, világsztár vendége lesz a Magyar Dal Napja alkalmából szervezett programsorozatnak. A fürdővárosban a magyar blueskirály is koncertet ad.

 

Deák Bill Gyula azonban nemcsak itthon ismert és népszerû, a nemzetközi blues életben is magasan jegyzik, 1984-ben például, amikor közösen lépett fel Chuck Berryvel, a világsztár így vélekedett róla: „ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”.
 

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tavaly kitüntetett Bill kapitány szerint nagy jelentősége van a Magyar Dal Napjának, amely, mint fogalmazott, arról szól, hogy az ember élőben és magyarul játszik, ami jó dolog.
 

- Felléptem nemrégiben Hévízen, és az nagyon jó hangulatú koncert volt. A most szombati átöleli majd a munkásságomat a Hobo Blues Bandtől kezdve a szólólemezeimen hallható szerzeményeken át egészen az István a királyig.
 

A mûfajt Magyarországon a Hobo Blues Band, s annak tagjaként Deák Bill Gyula teremtette meg. A HBB-vel arany-, platina- és gyémántlemezek sorát jegyzik, s mint az énekes leszögezi, ez pont olyan önkifejező mûfaj, mint például a képzőmûvészet.    


 

 

- Örülök annak, hogy sokan eljárnak még ma is a koncertjeimre. Nemrégiben például a Marosvásárhely melletti Marosszentgyörgyön játszottunk, 8-10 ezer ember előtt. Hála Istennek, szeretnek az emberek, ismerik, éneklik a dalaimat, még a fiatalok is.
 

Bill, szinte hihetetlen, novemberben lesz 65 éves, és bár tavaly ősszel infarktust kapott, folyamatosan koncertezik, és szívesen készítene új lemezt, szóba is került már ez, de azt mondja, ma nagyon nehéz hanghordozókat eladni, ugyanis szinte mindent letöltenek, emiatt pedig visszaesett a piac. Deák Bill Gyula, persze, nem panaszkodhat, hiszen előző két albuma, a Hatvan csapás és A Király meséi platina-, illetve aranyalbum lett, s szépen fogynak a DVD-i is. Pályafutása során egyébként, szólóban, a Hobóval, illetve a P. Mobillal összesen 18 lemezt adott ki.
 

Bill kapitány hévízi koncertje szombaton 20 órakor kezdődik a nagyparkolóban. Zalai rajongóinak ezt üzeni:
 

- Szívesen megyek hozzátok, hajrá Magyarország, hajrá Fradi!