MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A Magyar Nemzetközösség Napja
Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum évfordulójára emlékeztek Hévízen, a Magyar Nemzetközösség Napján. A rendezvényen Dr. Hóbor Erzsébet nyugalmazott helyettes-államtitkár foglalta össze az I. világháborút lezáró béke lényegét, s szólt mindazokról a hatásokról, érzésekről, amelyeket csaknem 90 év elteltével is érez a magyarság.

A Festetics téren 1996-ban állították fel a Magyar Nemzetközösség emlékmûvét, Molnár Jenő és Gerics Ferenc alkotását. Itt köszöntötte a megjelenteket a rendezvény szónoka.
- Ezen a napon a sokunk számára szomorú emlékû trianoni béke aláírására emlékezünk. Arra a szerződésre, amellyel 89 éve Magyarország elvesztette területének 71, lakosságának pedig 63 %-át. Úgy gondolom, ennek a traumának a feldolgozásában még napjainkban is megosztott a magyarság. Vannak, akiket nem érint meg Trianon, mások számára fájó és eleven sebként él mindaz, ami 1920-ban történt. Nem a felejtést, de az események megértését segíthetné a béke körülményeinek átfogó elemzése, amellyel úgy érzem adós a történetírás – mondta Dr. Hóbor Erzsébet, nyugalmazott államtitkár, majd így folytatta:- Sokan gondolták úgy, hogy az Európai Uniós tagságunk, s a határok részleges eltûnése valamennyire majd orvosolja ezt a problémát, de sajnos, ezek a remények nem váltak valóra. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint az, hogy hogyan kezelik a környező országok egy részében a kisebbségek ügyét.
A trianoni békediktátum mellett Zala megye közelgő születésnapjáról is szó esett a rendezvényen, hiszen megyénk nevét 1009-ben – akkor még Kolonként - említették először egy oklevél. Ennek a dokumentumnak a másolatát és a millenniumi év tiszteletére kibocsátott emlékérmet az elsők közt vehette át Vértes Árpád polgármester Pálinkás Róberttől, a Zala Megyei Közgyûlés tanácsnokától. A megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorút helyeztek el a Magyar Nemzetközösség emlékmûvénél.

(Forrás: HÉVÍZI TV)