MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A rock and roll relikviái a muzeális gyűjteményben
A legendás rock and roll korszakot idézi a Hévízi Muzeális Gyûjtemény nemrégiben megnyitott, és egészen október 4-ig látható tárlata, a Neonparádé. A korszak jellegzetes hangszerei, lemezei, a magyar rock and roll sztárok relikviái egyaránt helyet kapnak a kiállításon.

A rock and roll zene születése 1954-re tehető, amikor Bill Haley Rock Around a Clock címû nagylemeze megjelent. Korábban a hasonló mûfajú zeneszámokat hillbilly vagy más néven rockabilly névvel illették.
A stílust Amerikában a Beatles és a beatzene söpörte el 1962-ben.
Magyarországon a rock and roll zenét a Hungária együttes 25 év késéssel juttatta ismét a népszerûség csúcsára, melynek fontos állomása a Hotel Menthol címû nagylemez megjelenése volt.
- Kiállításunkon bemutatjuk egy rock and roll banda jellegzetes hangszereit. A rock and roll zene átütő sikere a hanghordozók széles körû elterjedésének is köszönhető volt, hiszen a technika fejlődésével párhuzamosan új, könnyen kezelhető eszközök váltak elérhetővé. A vasfüggöny mögötti országokban először Jugoszláviában, majd Bulgáriában engedélyezték nyugati zenéket tartalmazó lemezek megjelenését. Ez egyfajta "zenei turizmus" kialakulásához vezetett. Bemutatunk olyan, az Egyesült Államokból származó autósmagnót és hozzá tartozó kazettákat, melyek Európában soha nem voltak használatban, teljesen ismeretlen méretûek és formájúak.
A látogatók kipróbálhatnak egy, a hatvanas évekből származó lemezjátszót, megtanulhatják a rock and roll tánc alaplépéseit, és néhány fogós kérdésre válaszolva lemérhetik, mennyit tudnak a mûfaj történetéről – mondta Hermann Katalin, a muzeális gyûjtemény mûvészeti munkatársa.
- A rock  "életérzés" egyik korai megfogalmazója Jack Kerouac Úton címû regénye, majd később lánya, Jan-Gázos Bébi címû mûve, melyben apja örökségét folytatva mutat be egyfajta életérzést. A szabadság érzését. Ez az a dolog, amely a keleti blokk országaiban akkor elérhetetlen volt. Valamiféle imitációja létezett csupán, és ennek egyik legfőbb megnyilvánulása a kempingezés volt. Egy kemping, azaz korhûen "camping" enteriőrt rendeztünk be a kiállításban, napernyővel, kempingszékekkel és robogóval. Felidézzük a hatvanas hetvenes évek tárgykultúráját, az "ûr-, vagy rakétakorszak" designját, az áramvonalas formák megjelenését a hétköznapi tárgyakon. Legyen szó autóról vagy egy fotelról, az áramvonalas forma a korszak szinte valamennyi tárgyán visszaköszön, ezek jól láthatóak a kiállításon is.

A kiállítás különleges részét képezik a magyar sztárok által biztosított ereklyék. Hogy ki adott, és mit?
Komár Lászlótól egy 1962-es fotó az első fellépésükről, eredeti Elvis bakelit vándorolt átmenetileg a gyûjteménybe. A borítón arany fellépő ruhában áll Elvis Presley. A ruhát  Rod Stewart "lekoppintotta". Később Komár is elkészíttette Los Angelesben, Elvis szabójánál, mi több, elkészítette a lemezborító Komár László "mutációját" is. A ruha és a borító itt a kiállításon megtekinthető.
Komár Lászlótól itt egy plakát is, melynek fotóanyagát az Egymillió Fontos Hangjegy címû mûsor forgatási szünetében készítették.
Láthatóak Kovács Kati fellépő ruhák és cipő, az énekesnő teniszversenyen nyert kupája. Bagoly Kati kabalaállata. Bagolygyûjteményének egy kőből faragott példánya, fotó a hetvenes évekből.
Szikora Róbert fellépő ruhát hozott, melyben a Hungária zenekar tagjaként énekelt a Népstadionban.
Retro rádiója, melyet első TV felvételének forgatásán használt, ugyancsak látható, s itt vannak a Ciao Marina címû szám klipjéből Marina kellékei: különleges formájú piros női táska, öngyújtó, szemüveg.
Dolly sok-sok fellépő ruhát, lemezborítót, szemüvegeket, plakátokat hozott.
A kiállítás nagy része interaktív, a lemezjátszó, a hangszerek kipróbálhatók, a tánclépések a padlóra ragasztott lábnyomok segítségével elsajátítathatók.

Ön már próbálta?