MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A természetvédelmi terület kezelése
A téli időjárás megviselte a tófürdőt körülvevő véderdő állományának egy részét. Az utóbbi hetekben a Széchenyi és az Ady utca sávjában az átlagosnál is több tőből kidőlt fát lehetett látni. A károsodás az idősebb egyedekből álló területeken nőtt meg. A véderdő alapfunkciója, hogy megőrizze a tó mikroklímáját, ám speciális helyzetét az is fokozza, hogy természetvédelmi területen fekszik, így a hagyományos erdőgazdálkodás eljárásait nem lehet alkalmazni. Minden beavatkozás kezelési tervhez és engedélyhez kötött.

A véderdő sérülékenységében szerepe van annak, hogy lápterületen fekszik, ami a fák gyökérzetének korántsem biztosít olyan stabil kapaszkodót, mint a tipikus barna erdőtalaj. Az idősebb fákat a viharos erejû szél vagy az ágakra rakodó hó súlya könnyebben kicsavarhatja.
– Próbáljuk fenntartani az erdő képét, s az állomány megmaradását alápótlással is segítjük. Ezeknek a fáknak a vágásérettsége hatvan és hetven év közötti, ám az erdő egy jelentős része ezt a kort meghaladja. A természetvédelmi területen fekvő véderdő funkciójából mégis az következik, hogy nem folytathatunk tipikus erdőgazdálkodást, az elöregedett területeket lehet tarra vágni – avatta be a részletekbe szerkesztőségünket Bem Judit, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. környezetvédelmi vezetője. - Csak azokat az egyedeket termelhetjük ki, melyek túlöregedtek, betegek és balesetveszélyt jelentenek. Általában évente kétszer - tavasszal és ősszel - felmérjük az idős fákat és az erdőgazdálkodási terv szerint engedélyt kérünk a kitermelésre. Amit megkapjuk a jóváhagyást nekilátunk a munkának. Sajnos az időjárás nem válogat, nem csak a beteg és idős fákat dönti ki. A kivágott egyedeket pótlására jó példát jelentenek azok az erdőrészek, ahol már a fiatal állomány a domináns. A kezelési terv egyébként tíz évre előre meghatározza a teendőket – mondta Bem Judit, aki a társaság sokrétû természetvédelmi tevékenysége közül többre is ráirányította a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a tóparti épület kivitelezése miatt - engedélyhez kötötten - huszonhárom fát vághatott ki a Kft.. Pótlásukról az eredeti számot meghaladva gondoskodtak, hiszen harmincöt csemetét ültettek a parti sávba és a parkolóba. A környezetvédelmi vezető kiemelte azt is, hogy a tradíciókhoz ragaszkodva ismét azok a vörös tündérrózsák jellemzőek a tóban, melyeket néhány éve teljesen háttérbe szorítottak a közönségesebb kék fajták. A lefolyó és a tó kitisztítás után a város jelképének számító vörös tavi rózsák virulását a vendégek is dicsérik. S ezzel még nincs vége azoknak a szándékoknak, melyek célja a természetvédelmi terület vendégbaráttá tétele. Megvalósításra vár a nyugati véderdőbe tervezett erdei gyógytornapálya, melyre a menedzsment elkészíttette terveket. Tizennégy állomásból, egy nagy-és két kiskörből állna a rehabilitációt segítő pálya, melynek állomásait a gyógytornászok szakmai útmutatása alapján állították össze. Vandálbiztos és időjárásálló tornaeszközök kerülnének ide, hogy a szabadtéri tornaterem az erdő funkcióját is bővíteni tudja. - A megvalósításhoz a kft. nem tudja egyedül biztosítani az anyagi eszközöket. A város vállalkozóinak támogatására is számítunk, hisz nem csak a gyógyfürdő és a kórház vendégeit, hanem a város összes fiatal és idős vendégét szolgálná a gyógytornapálya – ismertette az elképzeléseket Bem Judit.

(Forrás: Hévízi TV)