MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A tó vízminőségét is befolyásolja – lezárult a szádfal-projekt
Befejeződtek az „Élőhelyvédelem és rekonstrukció a Hévízi-tónál” elnevezésû projekt munkálatai. A Hévízi-tó szádfalának megerősítését, egyben a tóvíz minőségének védelmét szolgáló projektet ünnepélyes külsőségek között zárta le a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. és Hévíz Város Önkormányzata ma.

A vendégeket köszöntő dr. Kvarda Attila elmondta: a több mint 220 millió forintos beruházás munkálatai márciusban kezdődtek el, a pályázat segítségével megvalósuló élőhely-rekonstrukciós feladatok kivitelezésének lehetőségét a ZÁÉV Zrt. nyerte el és valósította meg. Az ügyvezető igazgató elmondta: a környezeti adottságok miatt a megvalósítás a kezdeti időszakban nehézségekbe ütközött, ezeket azonban sikerült kiküszöbölni.

  • Hévíz városa mint tulajdonos nevében kijelenthetjük, hogy egy nagyon fontos, példaértékû projekt végéhez értünk ma. Polgármesteri célkitûzéseim között az egyik legfontosabb a hévízi gyógytó védelme és óvása volt, hogy minél nagyobb esélyünk legyen a világörökség valamely kategóriájának elnyerésére. A ma sikeresen lezárult projekt megmutatja nekünk, hogy mi is valójában a Hévízi-tó. Nemcsak gyógyvíz, hanem körülötte lévő környezet is, amely ugyanolyan védelemre szorul, ha meg akarjuk őrizni. Ez a felépítmény, a szádfal befolyásolja a tó vizének minőségét. A rekonstrukció azért is fontos, mert olyan őshonos, valódi ritkaságnak számító növények kerültek beépítésre, amelyek ezt a minőséget reményeink szerint támogatják a jövőben. – hangsúlyozta Papp Gábor polgármester, dr. Kvarda Attilával együtt megköszönve minden résztvevő áldozatos munkáját, kiemelkedő szakmai teljesítményét.

A megvalósult beruházás részleteit Juhász János projektvezető és Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója ismertette.

Mint elhangzott: a projekt közvetlen célja a Hévízi-tó és az északi lefolyó partvonalának átalakítása volt, kétféle módon. A projekt eredményeként az eredeti 973 méter szádfal helyett részben rézsûs, az eredeti növénytakarónak megfelelő növényzettel (nádas-sásos társulás) borított partszakasz létrehozása (ez a tó körül 320 méter hosszon és az északi lefolyó teljes hosszán zajlik, annak mindkét oldalán), részben a tó körül 515 méter hosszon a régi szádfal felújítása és stabilizálása valósult meg. A munkálatok során 847 szigorúan ellenőrzött és vizsgált, egyenként 8 méter magas vörösfenyő cölöpöt vertek le a tó körül, a régi szádfal cölöpjeinek helyére. A munkák speciális eljárása során ügyeltek arra, hogy a tőzegben található ásványi anyagok továbbra is a tóba áramoljanak.

A rekonstrukció összesen 4,59 hektár területet érintett.