MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A történelem ismétli magát – Magyarország ’56-ban és ma
Zenével, versessel, dallal idézték meg 1956 októberének viharos napjait a hévízi városi megemlékezésen a Hévízi Játékszín Társulat tagjai, valamint Szirtes Edina Mókus énekesnő, Papp János színmûvész és Berkes Dániel zongorista.

A produkció megható, felemelő és szomorú volt egyszerre, ahogyan 1956. október 23. és az azt követő napok eseményei is, s a mûsor végén elhangzott Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! címû verse is megrázóan, különös aktualitással szólalt meg ezen a napon.

A megemlékezők előtt mondott beszédében Szentmihályi Szabó Péter író, költő, közíró az 57 év előtti eseményeket idézve hangsúlyozta: az akkori forradalom, az ott történtek, s egyáltalán: a hazafiság ma már sokak előtt furcsa szavak, érthetetlen események, az akkor élők számára azonban a függetlenséget jelentették, azt a háborút, melyet a magyar polgárok a kommunista hatalom ellen, a valódi magyar szabadságért vívtak.

- 1956-ban függetlenségi háborút vívtunk, s ez a harc még ma is tart – figyelmeztetett, hozzátéve: az, hogy 1956-ról ma sem tudnak sokan, sokat, az azért történhet, mert az MSZP az emberektől elzárta, meghamisította ezt az időszakot.

- Mi lett volna, ha győz a forradalom? – tette fel a szónok a kérdést. – Szabad választásokat írtak volna ki, megalakult volna a magyar parlament, a többpártrendszer, s bár az ellentétek akkor is felszínre kerültek volna, a magyarság „megspórolt volna” magának negyven évet, s ma nagyobb nyugalomban, jólétben élhetne.

Szentmihályi Szabó Péter nemcsak ezzel, de saját versével is figyelmeztetett a kommunisták okozta károkra, s arra, hogy egy ilyen uralomnak még egyszer nem szabad előfordulnia. Kontárok címû verse strófáinak induló sorai: „Ha nem vigyázunk, jönnek”, éppen erre utaltak. Az író szerint 1956-ról lehetetlen aktuálpolitika nélkül szólni, éppen az előbb említett okok miatt.

Nézze meg galériánkat!

A ma és az akkori időszak politikája, politikai eseményei között vont párhuzamot beszédében Papp Gábor polgármester is.

- A történelem arra tanít minket, hogy az akkori rendszer nem tisztelt semmit sem, amely egy keresztény európai ember számára értéket jelent. Üldözték a keresztény vallást, helyette marxista ideológiával tömték fiataljaink fejét. A tisztességes munkával szerzett tulajdont, a szabadságot, a szabad véleményformálás lehetőségét is elvették az emberektől. A kommunisták a hatalom megszerzéséért és megtartásáért semmitől sem riadtak vissza. Nem volt előttük sem törvényi sem erkölcsi gát, amely határt szabott volna cselekedeteiknek.

- Ahhoz, hogy mindezt megértsük, sajnos nem kell a történelemkönyveket fellapozni, elég, ha a közelmúlt politikai eseményeit nézzük. A bajai időközi választás baloldali kampányának leplezetlen módszerei, a meghamisított videó felvétel a kékcédulás választásokat és a koncepciós pereket idézi. A szeptember végi, fővárosi szobordöntés brutalitása, a végtagok letépése és rugdosása, késsel történő vagdosása, a börtönbéli kínzásokra emlékeztet minket. Napjaink baloldali, liberális, kommunista módszerei, erőszakos cselekedeti politikai nézettől teljesen függetlenül visszataszítónak hatnak minden tisztességes magyar ember számára.

- Ahogy akkor a kommunisták mögött egy idegen hatalom állt, úgy most is ezt kell látnunk. A baloldal nem is leplezi, hogy igyekszik ezt a szuperhatalmat kiszolgálni, ha kell, hazája, népe ellen is tesz, ahogy történt ez a Tavares-jelentés kapcsán. Mert hiszen kiderül: a Magyarországot lejárató és elítélő dokumentumot valójában magyar szocialista európai parlamenti képviselők diktálták!

 

Mint mondta: sajnos, a történelem ismétli magát, de „mi is ismételni fogjuk önmagunkat:1956-ban fegyvert kellett ragadniuk a magyaroknak a szabadságért. Mi ma békemenetben tiltakozunk, csendes felvonulással a múlt kísértései ellen – mutatott rá.

 

A beszédeket és a mûsort követően az ünnepség a hősi emlékmû koszorúzásával zárult.