MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A tragédia után
A tavaly decemberi tûzeset után jól halad a Semmelweis utcai társasház felújítása.

A tetőszerkezet már kész és a kiégett lakásokban is gőzerővel dolgoznak a mesterek, így nemsokára visszaköltözhetnek a lakók.

Semmelweis utcában történt tûzesetben kiégett három lakás felújítási munkálatai, a tulajdonosok pedig beköltözhetnek otthonaikba.

Strázsai Zoltán, a Hévízi Önkéntes Tûzoltó Egyesület elnöke az esetre emlékezve elmondta, hogy épp Egri Gyula megyei katasztrófavédelmi igazgatóval utazott egy autóban Hévíz felé, mikor SMS-ben megkapta a riasztást, hogy a Sugár közben ég egy ház tetőszerkezete. A riasztási fokozatból rögtön tudták, hogy nagy baj van, illetve abból is, hogy Keszthelyről, Pacsáról, Zalaegerszegről is küldtek egységeket az oltásra.

Strázsai Zoltán rámutatott: a födémtûz terjed a leggyorsabban, éppen ezért azt a legnehezebb oltani is.

Végül sikerült megfékezni a lángokat, úgy, hogy a három lakás után a negyedikre már nem terjedt tovább a tûz. A hivatásos tûzoltók mellett az ott lakók is segítettek, például lebontani a födémszerkezetet.

A tûzeset után a károsultaknak ismerősök, barátok, rokonok segítettek.  Papp Gábor polgármester és az önkormányzat pedig minden tőle telhetőt megtett, például szállás biztosításával a rászorulóknak. Majd a képviselő-testület szinte azonnal döntött: rendkívüli ülésen 1 millió 100 ezer forintot hagyott jóvá a grémium, amelyet hét család között osztottak fel, a kárszakértő véleménye alapján differenciáltan.

A károk felmérése után pedig megkezdődtek a felújítási munkálatok.

- A társasház tetőszerkezete teljesen megújult egy acélgerenda erősítéssel, amit tûzálló festékkel kellett mázolni, majd vakolni - fogalmazott Andor Béla, a ház közös képviselője. - A héjazat alá 20 centi vastag új szigetelés került, a lakásokban pedig egy tûzálló anyagból készült, lenyitható létra biztosítja a feljutást a tárolótérbe.

Mindemellett a lépcsőházakban ki kellet alakítani a füst- és hőkivezetést biztosító, elektronikusan nyitható ablakot a legfelső és a legalsó szinten egyaránt. 

A lakásokban a villanyszerelési munkálatok elkészültek, a burkolatok a falakon vannak, a padlót pedig már kiválasztották a tulajdonosok, tette hozzá Andor Béla. A lakások nyílászárói is néhány napon belül a helyükre kerülnek.

Amikor pedig a lakók visszaköltöznek, utána újrafestik a lépcsőházakat, a társasház kivágott kerítéséből kapu készül, majd megkezdődik a tereprendezés.

- A költségeket eddig fizette a társasház biztosítója. Az utolsó számla előtt lesz még egy szakértői szemle, és az után a teljesítés. A tulajdonosok ingóság kárait a saját szerződésük alapján rendezi a biztosítójuk.

Farkas Cecíliáék a katasztrófa előtt 10 nappal vették meg lakásukat a társasházban. Azt mondta, a mai napig nem derült ki, hogy mi okozta a tüzet.

- Nekünk mindenünk odaveszett. Voltak már fent személyes tárgyaink, bútoraink is. Ami nem a tûz martaléka lett, azt az oltóvíz tette tönkre. Jó hír, hogy szépen halad a rekonstrukció, a három lakást mi tulajdonosok kulcsrakész állapotban kapjuk vissza, ha nem is eredeti, de felújított állapotban.

Cecília kiemelte: nagyon sokat segített a károsultaknak az önkormányzat, emellett kaptak adományt például az adventista egyháztól is, amit a ház karbantartására fordítanak.

- Mi most szembesültünk azzal, hogy bajban ismerszik meg az ember. Nagyon sok segítséget kaptunk, volt olyan, aki felajánlotta, hoz egy fenyőfát, más a törmelék elhordását ajánlotta. Viszont vannak olyanok is, akik a mai napig bûnbakot, felelőst keresnek…

Forrás: Tóth András