MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A tündérrózsák védelmében
A Hévízi-tó lefolyójánál régi probléma a kék tündérrózsák elszaporodása az eredetileg betelepített, s a Hévíz jelképének számító vörösek rovására. Ezért is és a lefolyó rendbetételének szükségessége miatt döntött a Hévízgyógyfürdő Kht. arról, hogy igyekszik az eredeti állapotokat helyreállítani.

A déli lefolyónál a héten kezdik meg a munkákat, amelyekkel a szemmel láthatóan egyeduralkodóvá vált kék tündérrózsákat igyekeznek ritkítani.
- Egyik növény sem őshonos, így engedély sem kell ahhoz, hogy ezeket a munkálatokat elvégeztethessük. Ilyen volumenû tisztítás még nem volt a lefolyónál, általában kaszálással igyekeztek orvosolni a problémát. Ennek hatékonysága azonban csak rövid ideig tartott – mondta Bem Judit, a Hévízgyógyfürdő Kht. környezetvédelmi vezetője.
- Célunk, hogy megvédjük a város jelképét az indiai vörös tündérrózsát, amelyet sajnos, az utóbbi időben csúnyán kiszorított a kék tavirózsa. Utóbbi térnyerése annak köszönhető, hogy ez egy hibrid, amelynek kedvezőbb a szaporodási stratégiája és kevésbé érzékeny, mint a vörös tündérrózsa – ismertette Csiszár Viktor ökológus a két növény közti legfőbb különbséget.
Az indiai vörös tündérrózsát 1898-ban Lovassy Sándor, a Keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg Hévízen. A tavon és a lefolyóban főként a vörös és a kék tündérrózsák fordulnak elő nagy számban, illatuk a cédrusfák illatát idézi. A növények vegetatív módon szaporodnak, leveleik a tó párolgását fékezik, a tófenéken szertekúszó indáik pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.
- A mostani beavatkozás elengedhetetlen, hiszen így tudjuk csak biztosítani a víz szabad lefolyását, leszedni az uszadékot, amelynek jellegzetes, erős szagát sokszor lehetett érezni. A szem számára is kellemesebb lesz a tó, illetve a lefolyó környékének látványa. Azt is tervezzük, hogy a háttérbe szorított fehér és vörös tündérrózsákból több példányt telepítünk be, ezzel is igyekszünk védeni a város növényszimbólumát – mondta Bem Judit.

(Forrás: HÉVÍZI TV)