MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

A víz csábítja a turistákat
Zalaegerszeg - A tavalyihoz viszonyítva csökkent a Zalába látogató turisták száma az idei első negyedévben, a régiós forgalom több mint harmada azonban így is megyénkben realizálódott. Akik jöttek, jellemzően szállodában szálltak meg, zömében Hévízen és Zalakaroson.

Az idei első három hónapban 96 ezer 700 vendég látogatott el megyénkbe, 8500-zal kevesebb, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Jó hír viszont, hogy a nyugat-dunántúli régiót célba vevők 37 százaléka Zalát választotta, tudjuk meg Szekeres Jánosnétól, a Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának zalaegerszegi osztályvezetőjétől. A visszaesés egyébként a belföldi turisták körében volt a nagyobb, 10 százalékos, annál is inkább, mivel a forgalom héttizede nekik köszönhető. Határainkon túlról 4 százalékkal kevesebben, 27 ezer 800-an keresték fel megyénket. 36 százalékuk Ausztriából, valamivel több mint ötödük pedig Németországból érkezett.

Jöjjön a vendég akár külföldről, vagy kerüljön ki honfitársaink közül, a statisztika szerint legszívesebben szállodában tölti az éjszakát. Ennek megfelelően a teljes zalai forgalom 94 százaléka ezekben az egységekben realizálódott, így ezen szegmensben egy év alatt az átlagosnál kisebb mértékû, mindössze 5,5 százalékkos volt a visszaesés.

- A szállodák közül a négycsillagosok látogatottsága a legnagyobb, március végéig ugyanis 51 ezer vendég ellátásáról gondoskodtak, és a háromcsillagos egységekben pihenők száma is meghaladta a 35 ezret. Az alacsonyabb árkategóriájú szálláshelyeken, üdülőházakban, közösségi szállásokon, kempingekben azonban a belföldiek 6,8, míg a külföldiek csupán 3,1 százaléka szállt meg - fogalmaz Szekeres Jánosné.

 

S bár a tavalyinál 4,4 százalékkal kevesebbet, összesen 351 ezer 700 éjszakát aludtak Zalában a turisták, jó hír, hogy a határon túlról érkezők esetében 3,1 százalékos növekedésről beszélhetünk. A vendégek átlagosan 3,6 éjszakára maradtak megyénkben, ezen belül a külföldiek 5,6, míg a belföldiek 2,8 éjszakát töltöttek itt.

 

A zalai szálláshelyek forgalmát egyébként alapvetően a Balaton-part, azon belül is Hévíz, valamint Zalakaros határozza meg. Az idei első negyedévben a megyénkbe látogató turisták 72 százaléka e két településen foglalt szállást, és az eltöltött vendégéjszakák 78 százaléka is e városokban realizálódott.

S hogy az anyagiakról is szó essék: a kereskedelmi szálláshelyek március végégig 4,7 milliárd forint bruttó bevételt realizáltak, 1,4 százalékkal többet a tavaly ilyenkorinál. A bevételek 44 százaléka szállásdíjból jött össze, melynek értéke 3,5 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Márciusban még sokan fizettek üdülési csekkel, a szállásdíjbevétel 22 százaléka ebből származott. A kedvezményes fizetőeszközt az év harmadik hónapjában 116 szálláshely fogadta el, a beváltott érték meghaladta a 200 millió forintot. Az üdülési csekk kifutásával párhuzamosan egyre több helyen fogadják el a SZÉP kártyát is, amit ebben az időszakban 90 helyen használhattak a vendégek, akik összesen 31 millió forintot egyenlítettek ki ilymódon, ami a belföldi bruttó szállásdíjbevétel 3,5 százalékát tette ki, ez pedig a statisztika szerint kedvezőbb az országosnál.

Forrás:www.zalaihirlap.hu