MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Befejezéshez közel a tó élőhely rekonstrukciója
Végéhez közeledik a Hévízi-tó élőhely rekonstrukciós projektjének megvalósítása. A pályázat célja a Hévízi-tó, mint különleges tőzegmedrû termáltó 4,44 hektárnyi területe, illetve128 ezer köbméternyi víztere és a vele szerves kapcsolatban álló környező lápterület - mint élőhely - rekonstrukciója, a tó és a láp szerves kapcsolatának erősítése, a terület ökológiai állapotának javítása, az érintett élőhelyeken élő állat és növényfajok élőhelyeinek hosszú távú fennmaradásának és az élőhely kutatásának biztosítása.

A Hévízi-tó és az Északi lefolyó partvonalának átalakítása részben a jelenlegi szádfal helyett rézsûs, az eredeti növénytakarónak megfelelő növényzettel (nádas-sásos társulás) borított partszakasz létrehozásával, részben szádfal kialakításával történik.

Ezzel megvalósul a különleges termál és lápi élőhely rekonstrukciója, javul a környező terület vízellátása, gyarapodik a természetes élőhelyek kiterjedése, lehetővé válik védett, a terület egykori vegetációjára jellemző fajok betelepülése.

A növénytelepítés során figyelembe vették, hogy azok őshonosak legyenek, lehetőleg a Hévízi-tó területéről vagy környezetéből korábban észlelt fajok legyenek; illetve, hogy kertészeti árudából beszerezhető, vagy a természetből (a Hévízi-tó Természetvédelmi Területről) könnyen begyûjthető legyen.

A betelepített növényeknek (így például vízi hídőr, virágkáka, sárga nőszirom, réti füzény, tengermelléki káka) hála, nem csak egy esztétikailag szebb, hanem magasabb biodiverzitású terület jött létre, tovább emelve ezzel a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület értékét.