MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Cserekapcsolatokat alakítanak ki – Hszühuj delegációját fogadta Hévíz
Kína Sanghaj városa Xuhui (Hszühuj) kerületének hatfős delegációja tett látogatást Hévízen ma. A küldöttséget Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester fogadta. A hévízi delegáció az elmúlt évben Hszühuj meghívására már látogatást tett a kínai kerületben, a mostani látogatás az ottani, lehetséges együttmûködéseket vizsgáló látogatás és tárgyalás folytatása.

A küldöttség tagjai sajtótájékoztatón számoltak be magyarországi tapasztalataikról.

A vendégeket és a sajtót köszöntő Papp Gábor polgármester az előzményekről szólva elmondta: az utóbbi két évben mind élénkebbé váltak a magyar-kínai kapcsolatok, részben a kínai kormány intenzív érdeklődése, részben a magyar kormány megfelelő fogadókészsége folytán.

A kormány vezetői magas szintû tárgyalásokat folytattak Kínában több ízben, de számos kínai város vezetése kereste meg a komoly szereppel bíró magyar városok vezetőit is szorosabb kapcsolatok kialakításának igényével. Hévízen a jelenlegi városvezetés nagy számban fogad kínai delegációkat, melyek élénk érdeklődést mutatnak a város turisztikai kínálata iránt, de testvértelepülési kapcsolat kialakítását is többen szorgalmazzák. A polgármester hangsúlyozta: Hévíz pozitívan fogadta a hszühuji megkeresést.

  • Hévíz, mint a hazai turizmus zászlóshajója minden piac felé szívesen nyit, a kínaiakkal történő kapcsolatok kialakítása is nagyon fontos számunkra. Megtiszteltetés, hogy a delegáció magyarországi útja során ide látogatott el elsőként, s örömünkre szolgál az is, hogy a Kína és Magyarország közötti együttmûködés alakításában Hévíz is komoly, meghatározó szerepet játszik – mondta.

Huang Chenggang, Shanghai Xuhui Körzeti Tanácsának alelnöke elmondta: mindannyian először járnak hazánkban, különlegesnek, ugyanakkor biztonságosnak és barátságosnak találják Magyarországot. A hévízi delegáció az elmúlt évi kint tartózkodása során rendkívül jó benyomásokat tett rájuk, s az akkori és a mostani tárgyalások is arról győzték meg őket: a polgármester Hévíz sorsának alakulását valóban szívügyének tekinti.

Csien Jen (Qian Yan), Hszühuj területi tengerentúli osztályának igazgatóhelyettese kisfilm segítségével mutatta be kerületüket a sajtó képviselőinek. Az egymillió lakost számláló kerület kiemelt területe a kereskedelem és a kultúra, számos céggel, színvonalas általános- és középiskolával rendelkeznek, 120 kutatóintézet mûködik náluk, s kiemelt szereppel bír körzetükben a közlekedés fejlesztése és koordinálása – hangzott el.

A konkrét kapcsolatokról szólva Papp Gábor elmondta: Hévíz a sanghaji turisztikai vásárokon jelenik meg az együttmûködés révén, de a zene- és nyelvoktatás, valamint az orvoslás területén is cserekapcsolat létrehozását tervezik. Utóbbi kapcsán rámutatott: Kínában a gyógyvizes gyógyítás nem terjedt el, így Hévíz ebben meghatározó szerepet játszhat.

Kepli József János alpolgármester a delegáció programjairól szólva elmondta: abban városnézés, közös ebéd, tófürdő látogatás és borvacsora szerepel.