MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Csodás kerttel gazdagodtak az idősotthon lakói
Hangulatos kerttel bővült a Teréz anya idősotthon Szent András utcai épülete. A közel 25 millió forintos beruházást saját erőből valósította meg az önkormányzat.

Fák, virágok, kerti padok, egy árnyékot adó kis pavilon az udvar végében és egy tavacska. Pár napja ez a látvány fogadja az otthonból kilépő időseket, akik hamar birtokba vették az új parkot. Közülük többen már arra készülnek, hogy a növények gondozásában is aktívan részt vesznek.

 

Régi adósságot törlesztett ezzel a beruházással a város, fogalmazott Papp Gábor polgármester, aki beszédében felidézte: Hévíz életében fordulópontot jelentett, amikor a korábbi képviselő-testületek 2002-ben az otthon létrehozásáról, később bővítéséről döntöttek.

 

 

- Azóta az épület jó kezekben van, az otthon megfelelően mûködik, mi pedig minden évben próbálunk fejleszteni valamit – mondta a városvezető. – Érzékeltük, hogy a kert, a zöldfelület nagyon hiányzik az időseknek, ezért a képviselő-testület úgy döntött: megvásároljuk a szomszédos ingatlant, amelynek helyén egy parkot alakítunk ki, hogy még jobbá tegyük az itt lakók mindennapjait.

 

A közel 25 millió forintos beruházást pályázati támogatás nélkül, önerőből valósította meg az önkormányzat. Az ingatlant 13,5 millió forintért vásárolták meg, a fennmaradó részből pedig elbontották az azon álló épületet, kialakították a kertet, és kerítést építettek.

 

 

- Hévíz sokat tesz a turistákat vonzó nagyberuházások megvalósulásáért, példaértékû azonban, ahogy, kihasználva lehetőségeit, az idősekről is gondoskodik – hangsúlyozta Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke, megjegyezve: manapság kevés az olyan önkormányzat, amely saját erőből és elképzelésből megvalósít egy ilyen fontos beruházást, hiszen „itt mindennek jelentősége van: egy kis napsütésnek, egy kis árnyéknak, egy kis pihenésnek”. - Örvendetes, hogy a város el tud tartani egy ilyen otthont, ahol az időseket példamutató módon és jó körülmények között ápolják.

 

A parkot Bedi Imre káplán szentelte fel. Mint fogalmazott, egy kert mindig az életet, az üdeséget, a frissességet, az állandó mozgást, a lüktetést jelenti számunkra. Nem véletlenül, hiszen a Szentírásban látjuk, hogy a teremtés is így indult.

 

 

- Az Isten megalkotta az eget és a földet, kertet telepített Édenbe, és oda helyezte az embert, akit teremtett. Az volt a szándéka, hogy ebből a kertből táplálkozva, ebben a kertben élve kiteljesedjék életünk. A mai napon a teremtést is ünnepeljük tehát, hiszen a földet az Úristentől kaptuk a lábunk alá, ám a mi munkánk is hozzájárul ahhoz, hogy szebbé tegyük környezetünket – mondta beszédében a káplán, az Úr áldását kérve az új létesítményre.

 

Mint Benák Krisztián, a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetője leszögezte: a 2010 óta fennálló önkormányzat mindig támogatta az intézményt, és feladatának érzete az ellátás színvonalának javítását. Az elmúlt néhány év szakmai eredményei közé tartozik, hogy a nővérek létszámát az előírt kötelező fölé emelte, így biztosítva, hogy éjjel-nappal kellő biztonságban legyenek az ellátottak. A közelmúltban kötött megállapodásoknak köszönhetően a kötelező háziorvoson kívül sebész, pszichiáter, pszichológus, kardiológus jár rendszeren az otthonba, hogy a szakvizsgálatokra ne a lakókat kelljen elszállítani, és állapotukhoz mérten időben hozzájussanak a szükséges kezelésekhez, gyógyszerekhez. A kötelező mentálhigiénés munkatárs mellett foglalkoztatás-szervezőt alkalmaznak, hogy a fizikai szükségletek mellett a mentális, lelki igényeket is kielégítsék, az önkormányzat buszával pedig kirándulni járnak a környékre, „mert idős korban is kell a kikapcsolódás, az új élmény”.

 

 

- Örömmel vesszük birtokba ezt a gyönyörû területet. Sok lakónk beköltözése előtt szép kertet gondozott otthonában, a jövőben ezeket az élményeket elevenítjük fel az új létesítmény segítségével – tette hozzá az intézményvezető.

 

Nincs vége a fejlesztéseknek

 

„Vannak még terveink, hogy az intézmény állapotát, az elhelyezést folyamatosan javítsuk, hogy az itt élők minél jobb szolgáltatásban részesüljenek, és hogy egyre több embernek tudjunk munkát adni ezen a területen is”, sorolta Papp Gábor, hozzátéve: újabb ingatlanvásárlással szeretnék bővíteni a területet és más funkciókat idehozni az épület környékére. A TASZII ugyanis több épületben mûködik, ám szakmai és gazdasági szempontból is célszerûbb lenne, ha ezek egy helyre csoportosulnának. Hamarosan változik a fenntartó is: a többcélú kistérségi társulás megszûnésével év végig egy erre a célra alakult társulás, onnantól pedig teljes egészében a hévízi önkormányzat mûködteti az intézményt. Ezt követően a környező településekről külön szerződéssel vehetik majd igénybe a TASZII szolgáltatásait.

 

Varga Lívia / Forrás