MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Döntöttek a közösségi együttélés szabályairól
Több kedvezményről is határoztak a hévízi képviselők legutóbbi ülésükön. Megemelték például a különféle segélyeknél a jövedelemhatárokat, hogy minél több rászoruló igénybe tudja venni ezeket.

A hulladékgazdálkodás idei kérdéseit több alkalommal tárgyalta már a képviselő-testület. Ezúttal egy önkormányzati rendeletet módosítottak annak érdekében, hogy egy, a társasházaknak járó speciális kedvezmény továbbra is megmaradhasson. Ez akkor érvényesíthető, ha a közös képviselő összesített számlát kér a ház lakóingatlanaira, s így a közszolgáltatás díját a társasház vagy a lakásszövetkezet fizeti. Ebben az esetben az utolsó negyedéves számlából egyszeri 5 százalékos kedvezmény adható, amelynek fedezete a számlázási adminisztrációban jelentkező költségmegtakarítás.

 

Szó esett továbbá a tervezett modern hulladékudvar megvalósításáról is. Mint Papp Gábor polgármester elmondta: az önkormányzat egyelőre nem találta meg a megfelelő területet. Amint ez meglesz, megépülhet a hulladékudvar, a társulás büdzséjében ugyanis szerepel ennek költsége, hangsúlyozta Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója.

 

A testület módosította a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet is, hogy, mint Papp Gábor fogalmazott, „még koncentráltabban tudjunk a szociálisan rászorult személyeknek és családjuknak segíteni”. Ennek értelmében az átmeneti és a temetési segély, valamint a közgyógyellátás esetében egységesen megemelték a jövedelemhatárok értékét: családok az öregségi nyugdíjminimum (havi 28 ezer 500 forint) 275 százalékáig, azaz 78 ezer 375 Ft/fő/hó-ig igényelhetik, míg egyedül élőknél 310 százalék az érték, azaz 88 ezer 350 Ft/fő/hó a határ.

 

A grémium lefektette a közösségi együttélés szabályait, továbbá meghatározta ezek megszegésének jogkövetkezményeit. Az elfogadott rendelet szerint, amely augusztus 1-jén lép hatályba, a szabályok megsértőivel szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni vagy százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Egyebek mellett tilos 30 napnál tovább közterületen tárolni az üzem- és forgalomképtelen jármûveket, a tulajdonosoknak pedig kötelességük rendben tartani, kaszálni, síkosság-mentesíteni az ingatlanuk előtti közterületet, beleértve a járdát és az árkokat is. A vendéglátó-ipari egységek teraszán és a városi rendezvények idején, helyén kívül tilos közterületen szeszes italt fogyasztani, s szabadtéren 22 óráig, rendezvények idején pedig 23 óráig mûködtethető zaj- vagy rezgésforrás.

 

A képviselők tárgyalták a reklámokról, reklámozásról szóló munkaanyagot is. Mint Papp Gábor elmondta: a közterület-felügyelet március-áprilisban a város teljes területén felmérte a kihelyezett táblákat. A kataszter szerint a városban 1969 reklámtábla található, ebből majd’ 200 a Petőfi utcában.

 

- A cél az egységes városkép kialakítása, ehhez született ez a gondolatébresztőnek szánt munkaanyag, amelyhez természetesen várjuk az érintett szervezetek és a lakosság javaslatait, jövő évtől ugyanis a kihelyezett reklámok egy önkormányzati rendeletnek kell, hogy megfeleljenek.

 

Felülvizsgálták a hévízi kistérség önkormányzatainak megállapodását is. Eszerint a többcélú kistérségi társulás önkormányzati társulássá alakul át, amely a területfejlesztési feladatok közös ellátását tekinti fő feladatának, ezen belül pedig megoldható a korábbi pályázatokban vállalt fenntartási kötelezettségek teljesülése.

 

A Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény december 31-ig társulási formában mûködik, azt követően pedig Hévíz fogja fenntartani. Ez nem zárja ki, hogy a települések külön díj ellenében szerződést kössenek különböző feladatok ellátására. Az eddigi visszajelzések alapján az érintettek élnek a lehetőséggel. A hét falu 2011-től halmozódó tartozása, mintegy 17-18 millió forint, ennek kifizetése külön megállapodás része lesz.

 

Végül a képviselő-testület 2013. augusztus 1-től 2018. július 31-ig Péterné Bakos Mariannát bízta meg a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde óvodavezetői feladatainak ellátásával.

 

Varga Lívia / Forrás