MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Egyiptomi testvárosa van Hévíznek

- Mindkét város csodás turisztikai központ, a maga országának gyöngyszeme, tele természeti kincsekkel, védettségre érdemes értékekkel, rengeteg szabadidős kínálattal, komoly történelmi múlttal – mindezt Kháled Fouda tábornok, az egyiptomi Dél-Sína tartomány kormányzója, Sharm El-Sheik polgármestere fejtette ki Hévízen.

A tábornok és kísérete azért érkezett városunkba, hogy aláírja azt az együttmûködési megállapodást, mely a két település között testvérvárosi kapcsolat létesítését fogalmazza meg. A kapcsolat felvétel az egyiptomi fél megkeresésére történt, a testvérvárosi együttmûködés kialakításáról a képviselő-testület október 1-jei ülésén döntött. A Városházán tartott aláírási ceremóniára a kormányzót üzletemberek is elkísérték, hiszen – ahogyan Kháled Fouda fogalmazott – a turisztikai kapcsolatok kiépítésén túl üzleti kapcsolatok elindítását is remélik.
 

 

Az egyiptomi delegációt a magyar kormány nevében Rigó Csaba kormánymegbízott köszöntötte, aki úgy fogalmazott:  mindkét fél olyan városokat képvisel és vezet, amelyek turisztikai vonzerejükkel több millió látogatót fogadnak, és ezáltal nem csak a város, hanem országuk hírét is messze földre elviszik.
 

  • A testvérvárosi megállapodás kötése olyan formába önti a két város most alakuló kapcsolatát, amelyek a baráti kapcsolatokon túlmenően, gazdasági és kulturális kapcsolatokat is biztosíthat a felek számára – mondta.
     

Papp Gábor, Hévíz polgármestere megtiszteltetésnek nevezte az egyiptomi város megkeresését, és mint mondta: az egyiptomi kapcsolatok erősítése a kormányzati politikával is összhangban áll, hiszen a külkapcsolatok kiemelt része a nyitás kelet felé.
 

 

 

  • A turizmus mellett történelmi hagyományaink és örökségünk bemutatása is lehetővé válik és példa értékû lehet – mutatott rá a polgármester.

     

A méltató szavak után következett az együttmûködési megállapodás ünnepélyes aláírása, majd a két város prezentáció keretében mutatta be, melyek azok a turisztikai, történelmi és kulturális erősségei, amelyeket egymás számára méltó módon tud megmutatni. Elhangzott: Sharm El-Sheik viszont látogatásra várja a hévízi város vezetését , a hazai körökben pedig a Hévíz által átnyújtott fotók, filmek segítségével már a delegáció visszaérkezését követően közelebbről is szeretnék megismertetni az új testvérvárost.

 

Sharm el-Sheikh város bemutatása

 

Sarm es-Sejk (nyugati átírásban Sharm el-Sheikh) a Sínai-félsziget legnagyobb települése a félsziget déli részén, Egyiptomban. Sarm es-Sejkbe főleg a búvárkodást és a tengert kedvelő turisták utaznak el. Több városrésze is van a városnak, a legjelentősebb a Naama Bay és az Old Market.

 

Naamma Bay az újabb rész, tipikus turistacentrum, míg az Old Market a régi városrész. Mindkettő bővelkedik bazárokkal és kávézókkal. Több kikötővel is rendelkezik a város, a legnagyobb a Travco Marina. A másik jelentős kikötő a Shark Bay-nél található. Sarm es-Sejkből buszjárat közlekedik Dahab városába, továbbá a fővárosba: Kairóba Sarm es-Sejk a Sínai-félsziget legnagyobb városa, és a félsziget legdélibb pontján fekszik az Akabai-öböl szájánál.

 

 

 

 

Bár mai méreteit látva nehéz elhinni, de Sarm es-Sejk alig néhány évtizede még csak egy egyszerû beduin halászfalu volt. A Sínai-félsziget sorsa az elmúlt ötven évben igen kalandos volt, ugyanis 1956-ban Izrael elfoglalta a terület, amelyet a következő évben sikerült Egyiptomnak visszafoglalnia. A viszonylagos nyugalom mindössze 9 évig tartott, mert 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael ismét megszállta a félszigetet. 1982 óta pedig már ismét egyiptomi terület a Sínai-félsziget. Az 1982-es kivonulást követően az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így az elmúlt 25 év alatt számtalan nagy nevû szállodalánc nyitott itt hotelt.

 

 

 

 

A város legelső szállodája a Helnan Marina Sharm Hotel volt, amelyet óriási tisztelet övez, hiszen ez a hotel nyitotta meg azt a folyamatot, amely ma számos arab és beduin ember számára biztosítja a megélhetést: a nagyon élénk turizmust. Sarm es-Sejkben az elmúlt évtizedekben rengeteg búvárközpont, apró bolt, étterem, kávézó, szórakozóhely és még egy bevásárlóközpont is épült. Az elmúlt évek robbantásai ellenére pedig a félsziget rendkívül biztonságos. Igazi turistaparadicsom, amelyet "a béke városának" is neveznek a számtalan nagy nemzetközi békekonferencia miatt, amit itt tartottak. És talán amiatt is, hogy a félsziget misztikus hegyei, a sós szél, a napfény, és az ősi látnivalók kicsit mindenkit hozzásegítenek a belső békéje megtalálásához…