Egyiptomi testvárosa van Hévíznek

- Mindkét város csodás turisztikai központ, a maga országának gyöngyszeme, tele természeti kincsekkel, védettségre érdemes értékekkel, rengeteg szabadidős kínálattal, komoly történelmi múlttal – mindezt Kháled Fouda tábornok, az egyiptomi Dél-Sína tartomány kormányzója, Sharm El-Sheik polgármestere fejtette ki Hévízen.

A tábornok és kísérete azért érkezett városunkba, hogy aláírja azt az együttműködési megállapodást, mely a két település között testvérvárosi kapcsolat létesítését fogalmazza meg. A kapcsolat felvétel az egyiptomi fél megkeresésére történt, a testvérvárosi együttműködés kialakításáról a képviselő-testület október 1-jei ülésén döntött. A Városházán tartott aláírási ceremóniára a kormányzót üzletemberek is elkísérték, hiszen – ahogyan Kháled Fouda fogalmazott – a turisztikai kapcsolatok kiépítésén túl üzleti kapcsolatok elindítását is remélik.
 

 

Az egyiptomi delegációt a magyar kormány nevében Rigó Csaba kormánymegbízott köszöntötte, aki úgy fogalmazott:  mindkét fél olyan városokat képvisel és vezet, amelyek turisztikai vonzerejükkel több millió látogatót fogadnak, és ezáltal nem csak a város, hanem országuk hírét is messze földre elviszik.
 

  • A testvérvárosi megállapodás kötése olyan formába önti a két város most alakuló kapcsolatát, amelyek a baráti kapcsolatokon túlmenően, gazdasági és kulturális kapcsolatokat is biztosíthat a felek számára – mondta.
     

Papp Gábor, Hévíz polgármestere megtiszteltetésnek nevezte az egyiptomi város megkeresését, és mint mondta: az egyiptomi kapcsolatok erősítése a kormányzati politikával is összhangban áll, hiszen a külkapcsolatok kiemelt része a nyitás kelet felé.
 

 

 

  • A turizmus mellett történelmi hagyományaink és örökségünk bemutatása is lehetővé válik és példa értékű lehet – mutatott rá a polgármester.

     

A méltató szavak után következett az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása, majd a két város prezentáció keretében mutatta be, melyek azok a turisztikai, történelmi és kulturális erősségei, amelyeket egymás számára méltó módon tud megmutatni. Elhangzott: Sharm El-Sheik viszont látogatásra várja a hévízi város vezetését , a hazai körökben pedig a Hévíz által átnyújtott fotók, filmek segítségével már a delegáció visszaérkezését követően közelebbről is szeretnék megismertetni az új testvérvárost.

 

Sharm el-Sheikh város bemutatása

 

Sarm es-Sejk (nyugati átírásban Sharm el-Sheikh) a Sínai-félsziget legnagyobb települése a félsziget déli részén, Egyiptomban. Sarm es-Sejkbe főleg a búvárkodást és a tengert kedvelő turisták utaznak el. Több városrésze is van a városnak, a legjelentősebb a Naama Bay és az Old Market.

 

Naamma Bay az újabb rész, tipikus turistacentrum, míg az Old Market a régi városrész. Mindkettő bővelkedik bazárokkal és kávézókkal. Több kikötővel is rendelkezik a város, a legnagyobb a Travco Marina. A másik jelentős kikötő a Shark Bay-nél található. Sarm es-Sejkből buszjárat közlekedik Dahab városába, továbbá a fővárosba: Kairóba Sarm es-Sejk a Sínai-félsziget legnagyobb városa, és a félsziget legdélibb pontján fekszik az Akabai-öböl szájánál.

 

 

 

 

Bár mai méreteit látva nehéz elhinni, de Sarm es-Sejk alig néhány évtizede még csak egy egyszerű beduin halászfalu volt. A Sínai-félsziget sorsa az elmúlt ötven évben igen kalandos volt, ugyanis 1956-ban Izrael elfoglalta a terület, amelyet a következő évben sikerült Egyiptomnak visszafoglalnia. A viszonylagos nyugalom mindössze 9 évig tartott, mert 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael ismét megszállta a félszigetet. 1982 óta pedig már ismét egyiptomi terület a Sínai-félsziget. Az 1982-es kivonulást követően az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így az elmúlt 25 év alatt számtalan nagy nevű szállodalánc nyitott itt hotelt.

 

 

 

 

A város legelső szállodája a Helnan Marina Sharm Hotel volt, amelyet óriási tisztelet övez, hiszen ez a hotel nyitotta meg azt a folyamatot, amely ma számos arab és beduin ember számára biztosítja a megélhetést: a nagyon élénk turizmust. Sarm es-Sejkben az elmúlt évtizedekben rengeteg búvárközpont, apró bolt, étterem, kávézó, szórakozóhely és még egy bevásárlóközpont is épült. Az elmúlt évek robbantásai ellenére pedig a félsziget rendkívül biztonságos. Igazi turistaparadicsom, amelyet "a béke városának" is neveznek a számtalan nagy nemzetközi békekonferencia miatt, amit itt tartottak. És talán amiatt is, hogy a félsziget misztikus hegyei, a sós szél, a napfény, és az ősi látnivalók kicsit mindenkit hozzásegítenek a belső békéje megtalálásához…

 

 

CÍMKÉK

FRISS HÍREK

Lendvai iskolákkal ismerkedtek
Több mint másfél milliárd jut beruházásokra
Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

HÉVÍZTV AJÁNLÓ

Alapítványi bált tartott a Bibó István Gimnázium
Balett az oviban
Véradóbarát Munkahely kitüntetést kaptak

HIRDETMÉNYEK

Helyi kitüntető cím és kitüntető díj adományozására vonatkozó javaslattétel 2019.
LOMTALANÍTÁS 2019.
Egyenlő bánásmód-referens ügyfélfogadása

MENÜ

INTÉZMÉNYEK

Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
Hévíz Sportkör
Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Fontana Filmszínház
Fontana Filmszínház
Brunszvik Teréz Óvoda
Brunszvik Teréz Óvoda
Hévízi Televízió Kft.
Hévízi Televízió Kft.
(GAMESZ)
Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet
Parkolási Iroda
Parkolási Iroda
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Festetics György Művelődési Központ
Festetics György Művelődési Központ
Városi Könyvtár
Városi Könyvtár

GALÉRIA

Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Városnap 2018
Városnap 2018
Széchenyi utca felújítása
Széchenyi utca felújítása
Új év, új dimenziók
Új év, új dimenziók
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Hévízen V4-k
Hévízen V4-k
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Izrael nagykövete Hévízen
Izrael nagykövete Hévízen