MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Elesettek, áldozatok emlékére
A két világháború hévízi elesetteire és polgári áldozataira emlékeztek az egregyi hősi temetőben május végén, a Hősök és Áldozatok Napján.

Egykori egregyi, hévízszentandrási katonákra, polgárokra emlékezünk ma, akiknek tiszteletére 14 évvel ezelőtt, méltó emlékként jött létre ez a park is.

Mindig szomorú látni a sorakozó fejfákat, mementóit a világháborúk értelmetlen pusztításának, a hatalomszerzési vágy önös, mindenkin átlépő, mindent eltaposó, embereket bábuként kezelő és mozgató rombolásának - mondta az egregyi temetőben tartott megemlékezésen Papp Gábor polgármester.

- Az első világháborúba induló egregyi és hévízszentandrási katonák még önként, dallal, muzsikával vonultak be katonának és indultak a csataterekre. Hiszen a háborús propaganda azt sulykolta mindenkinek, hogy mire a falevelek lehullanak, a győztes katonák itthon lesznek.

Ki is gondolta volna akkor, hogy a villámháború négy évig tartó véres küzdelembe torkoll, hogy a csatatéren a halál arat, hogy sok százezer katonának már csak a halálhíre tér haza, és családok ezrei érzik már azt is szerencsének, ha a férj, apa, nagyapa, kedves személyes holmija hazakerül a frontról…

 

 

A második világháború már az első világrobbanás keserû tapasztalataival indult, önkéntesség helyett sorozással kellett élni a katonák bevonultatásánál. Senki nem ment örömmel és büszkén a frontokra, sokan emlékeztek az első világégés tragédiára.

Településünkön sem volt ez másként, a helybélieket sorozással gyûjtötték be, és több zsidó származású hévízit hurcoltak el a náci haláltáborokba is.

A hévízi kórház előbb a németek, majd az oroszok hadi kórházává vált, frontvonal húzódott itt, bombák zuhantak, s a bombázások polgári áldozatokat is követeltek.

Emlékezünk most mindazokra, akik a háborúban, a hátországban, idegen országok kegyetlen táboraiban vesztették életüket, akik soha nem térhettek már vissza szeretteikhez, és akiknek emlékét sokáig csak az otthonok falai között lehetett őrizni, gyászolni, óvni.

 

A tisztelet jeleként a temető fejfáinál nemzeti színû szalagokat helyezett el a polgármester és a jelenlévő képviselők. Az áldozatok előtt tisztelegtek a könyvtárban Turek Miklós Randóti-estjével is a temetői megemlékezést követően.