MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Elfeledett pillanatok, hévízi családok, magyar hírességek – fotókiállítás a muzeális gyűjteményben
A 40-60 éves korosztályhoz tartozó hévíziek közül sokan felfedezhetik magukat azokon a fotókon, melyek a hétvége óta, egészen május 10-ig tekinthetők meg a Hévízi Muzeális Gyûjteményben.

A „felmenők megsárgult fotójából” összeállított tárlat izgalmas történelmi utazásra invitál, betekintést enged az 1900-as évek elejétől a hévízi családok, a hévízi fürdő és az akkori város életébe.

 

A legrégebbi fotó az 1910-es évekből származik, amikor még papírra kasírozott képek készültek javarészt, de láthatunk a ’30-as évekből ránk maradt, fehér csipkés szegélyû, barna fotókat, mindet tematikus elrendezésben. Némely fényképről korabeli hírességek néznek ránk: egy-egy fénykép erejéig itt van köztünk Móricz Zsigmond vagy Apponyi Géraldin, de tősgyökeres hévízi családok ünnepi ruhába bújtatott alakja, vagy épp egy-egy vidám családi jelenet is felvillan.

 

A kiállítás első napján már sokan keresték-kutatták akár a maguk gyermekkori képeit, akár rokonaik kedves, jól ismert arcát a képeken. A múzeum rengeteg képet kapott Bálint Jenőné egykori hévízi általános iskolai tanárnő hagyatékából, de a város jelenlegi polgármesterétől is sok fotó felajánlást érkezett.

 

Arra biztatunk mindenkit: keresse fel a kiállítást, ki tudja, milyen kincsekre bukkan, milyen  elfelejtett arcokat, barátokat, ismerősöket fedezhet fel újra!