MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Elvtársak elvtelen uralma – ’56-ra emlékeztek
- Hazugságra, sunyiságra, lopásra tanított a Kádár-rendszer, az az időszak, mely az 1956-os forradalom leverését követte hazánk történetében.
  • . A korszakot és annak minden bûnét, torzulását pedig éppen annak az embernek a neve fémlejezte, aki a forradalmi napokban, november 2-án Moszkvában a szovjet csapatok „segítségét” kérte az „ellenforradalmárokkal” szemben – mindez Hévíz október 23-i megemlékezésén hangzott el az ünnepi szónok, Fisli István, az önkormányzat oktatási, sport és kulturális bizottsága elnökének beszédében.

A Városháza téren tartott ünnepségen Fisli István a Kádár-éra máig ható káros beidegződéseiről, az „elvtársak” elvtelen időszakáról, a magyarság morális értékrendjét a mai napig is megrontó gaztetteiről szólt.

Beszédét követően Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színmûvész Faludy György Ezerkilencszázötvenhat, te csillag címû versét tolmácsolta, de a mûvész egy József Attila verssel is megajándékozta a közönséget.

Az ünnepségen Sebők András, a Széchenyi Polgári Kör elnöke, Hévíz díszpolgára is beszédet mondott, melyben a forradalmárok mártírságát méltatta, és ugyancsak utalt Kádár János negatív szerepére és a forradalmat követő Kádár-korszak megnyomorító intézkedéseire.

A beszédeket követően a képviselők megkoszorúzták az 1956-os emlékmûvet, majd a Tiszta Forrás Népdalkör és a Hévíz Színpad adott mûsort. A Hévíz Színpad növendékei élőzenei kísérettel, a korabeli időszakot felelevenítő, illetve az ’56-os forradalom előtti időszak elnyomását idéző versekkel, dalokkal, valamint az erről az időszakról készült film és musical szövegének, zenei részleteinek felhasználásával, egyéni sorsokat is felvillantva vitték színpadra az októberi és azt követő eseményeket. A bemutató nagy sikert aratott, megrázó képet adott mindarról, ami egykor történt, történhetett a forradalmi napokat átélőkben.

 

Az ’56-os események az egyházat sem kímélték. A forradalom megbuktatói az egyház képviselőit is meghurcolták. Mártíromságot szenvedett Mindszenty József esztergomi érsek is, akinek emléke  előtt  - a Mindszenty Emlékévhez is kapcsolódva – a Festetics Mûvelődési Központ kiállítással tisztelgett. A kiállítás anyagának összeállításában komoly segítséget nyújtott a Veszprémi Érsekség, a tárlatot dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A hatalmas érdeklődésre számot tartó kiállításon fotók, korabeli újságcikkek és a mártíromságot szenvedő Mindszenty József személyes tárgyai kaptak helyet.

              

Nézze meg galériánkat!