MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Emléktábla Dr. Mikolics Ferenc tiszteletére
Hévíz város önkormányzatának képviselő-testülete tavaly decemberben döntött arról, hogy emléktáblát állíttat Dr. Mikolics Ferenc hévízi állatorvos, humán gyógyító tiszteletére. Az elkészült alkotást ünnepélyes keretek közt leplezték le Hévízen, a Télifürdő Pantheonjánál.

Az ünnepségen a hévízi orvos életét, tevékenységét Dr. Szarka Lajos tekintette át.
-Dr. Mikolics Ferenc zalai szegényparaszti családból származott. A gimnázium elvégzése után az állatorvosi, majd a közgazdász végzettséget is megszerezte, s tudását Európa több államában gyarapította. A háború alatt kezdett el emberek gyógyításával foglalkozni, hogy életeket mentsen – mondta Dr. Szarka Lajos, majd hozzátette: - Később Hévízen telepedett le, ahol nemcsak állatorvosként dolgozott, hanem nehezen kezelhető betegségek, mint például az asztma vagy a különböző bőrbetegségek ellen készített gyógyszereket, s fáradhatatlanul kísérletezett. Ekkorra már neve volt az orvosok között, betegek százai keresték fel otthonában, hogy segítsen rajtuk.
Az orvosnak, aki a kezelésekért pénzt nem fogadott el, - ha otthagyták neki, az iskolának adta vagy befizette a tanács pénztárába - persze akadtak irigyei is, akik kuruzslással vádolva pert indítottak ellene. Betegei és orvoskollégáinak többsége kiállt mellette, s a koholt vádak alól bírái is felmentették. Egészségét a gáncsoskodás azonban kikezdte, s 1964-ben elhunyt. Egyetlen gyermeke, Mikolics Judit így emlékszik vissza édesapjára:
- Viszonylag késői gyermekként születtem, s amikor délutánonként hazamentem az iskolából, nem tudtam bejutni a házunkba, mert annyi beteg állt az ajtónk előtt. Mivel azt hitték én is az vagyok nem engedtek be, így a ház falán kellett felmásznom a szüleimhez. Édesapámnak gyakran az evésre is alig maradt ideje, számára az első a páciens volt, a gyógyítás. Nagyon nehéz élet volt, de szép volt – idézte fel Dr. Mikolics Ferenc lánya.
-Nagyon sok embert meggyógyított, s mellette természetesen az állatokkal is foglalkozott. A hévízi Vágóhídon gyakran volt együtt az édesapámmal, aki jó barátja volt, s amikor Dobrossy kórházigazgatóval ellentéte támadt, segített annak elsimításában. Jó ember volt, aki nagyon sokat tett az emberek és a városunk érdekében, nem véletlen, hogy a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta ennek az emléktáblának az elkészíttetését – mondta Vértes Árpád, Hévíz polgármestere.
-Állatorvosként is sokat tett le az asztalra, hiszen a külföldi tanulmányok után idehaza a megyében ő foglalkozott az állatok gümőkór elleni mentesítésével. Példa ő az állatorvosok számára, s mind a mai napig sokat tanulunk tőle – mondta Dr. Labáth György állatorvos, Dr. Mikolics Ferenc veje.
-Úgy gondolom, hogy az ő egész életét igazolja az, hogy mind a mai napig jönnek vagy a betegei, vagy azoknak a gyermekei, sőt unokái, akik emlékeznek arra, hogy mit tett, s kérdezik: jött-e ki valamilyen újabb gyógyszer. Az, hogy most egy emléktáblát avattak a tiszteletére nagy boldogság és óriási elégtétel a számunkra – mondta Mikolics Judit.
S már nemcsak az emléktábla, hanem egy frissen megjelent kötet is segít felidézni Dr. Mikolics Ferenc életének és pályájának legfontosabb állomásait, melyet Dr. Szarka Lajos írt A „Hévízi Csodadoktor” címmel. A könyvben az életrajz mellett korabeli dokumentumokat, újságcikkeket és fotókat is találnak az olvasók.

(Forrás: HÉVÍZI TV)