MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

EU és Magyarország – félnek a ragadós példától?
A könyvtár épülete előtt mécsesek gyújtásával emlékeztek a hévíziek a kommunista diktatúra áldozataira február 25-én, a Kommunista Diktatúra Áldozatai emléknapján. A könyvtár épületében ebből az alkalomból a Közéleti Kávéház vendégeként Bayer Zsolttal beszélgetett Halász Gábor, a Festetics Mûvelődési Központ igazgatója.

Az író, publicista, a Hír Tv korábbi, Péntek 8 címû mûsorából is ismert Bayer Zsolt elsőként a januári emlékezetes békemenetről szólt, hiszen annak szervezése az ő nevéhez köthető.

Bayer Zsolt elárulta: ő maga sem gondolta volna, hogy ennyi ember tesz hitet a kormány mellett, így különösen felemelő érzés volt az egyre dagadó, békés menetben részt venni, azt vezetni.

A továbbiakban a zsúfolásig telt könyvtárhelyiségben a párbeszéd az Európai Unió és hazánk viszonyát taglalta. A legfrissebb, a kohéziós alapok megvonásáról szóló hírre reagálva Bayer Zsolt kijelentette: ezt az unió nem fogja megtenni, már csak azért sem, mert a hazai, valamivel 3 százalék fölötti költségvetési hiányával hazánk az uniós országok közül negyedik helyen áll, tehát, több mint húszan vannak még mögöttünk olyanok, akik jóval nagyobb – Nagy-Britannia például 9,8 százalékos – költségvetési hiánnyal küzdenek. Ha tehát hazánk alig 3 százalék fölött prognosztizált költségvetési hiányát a kohéziós alapok megvonásával büntetik, „akkor bizony a többiek is el fognak gondolkodni azon: tőlük vajon mikor vonják meg ugyanilyen okból a támogatást”? Másrészt – mondta – ha mégis elvennék a kohéziós pénzeket, odáig semmiképpen sem mennek el, hogy hazánkat az unióból való kilépésre kényszerítsék.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány lépései vajon miért váltanak ki ilyen hatalmas felháborodást az unióból akkor, amikor az EU országaiban ennél jóval nagyobb horderejû, mindeddig retorziók nélkül hagyott dolgok is történnek (lásd szlovák nyelvtörvény, illetve az új szlovák állampolgársági törvény), Bayer Zsolt azt válaszolta: félnek a magyar példa ragadósságától, és attól a kétharmadtól, amilyen erővel Európában egyetlen kormány sem rendelkezik.

A „ragadós példával” kapcsolatban a bankadó bevezetését említette a publicista. Rámutatott: mindeddig egyetlen EU-s ország sem élt ezen adónem bevezetésével, ám láss csodát: a magyar intézkedést követően hamarosan Németország is bejelentette a bankadó bevezetését. Mi  több: hasonló bejelentésre ragadtatta magát Barack Obama is.

„Magyarország megakadt az Unió torkán” – fogalmazott Bayer Zsolt, és „most már arra sem törekednek, hogy ezt kicsit is palástolják”.  Véleménye szerint az EU tíz év múlva már sehol sem lesz, és a nemet az unióra a legnagyobbak, Németország és Franciaország fogják kimondani.