Európai parlamenti választások - tájékoztató

Európai parlamenti választások 2019. május 26.

Mit választunk: Az európai parlamenti képviselők választásra kerül sor. Az európai parlamenti képviselők képviselik Magyarországot az Európai Unió Parlamentjében.  A magyar képviselőknek 21 hely jut az Európai Unió Parlamentjében.

 

Mikor lesz a választás: 2019. május 26-án vasárnap. Szavazni 6,00 órától 19,00 óráig lehet a szavazókörben.

A szavazókörök címe:

1. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 43. terem) – itt szavazhatnak az átjelentkezéssel szavazók is.

2. szavazókör (8380 Hévíz, Sugár u. 7. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda):

3. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 1. terem):

4. szavazókör (8380 Hévíz, Attila u. 123. Egregyi Múzeum Hévíz, Attila u. 123.) (egregyi óvoda helyett - cím változás – megközelíthető a Zrínyi és Attila utca felöl)

5. szavazókör (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 2. Illyés Gyula Általános Iskola fsz. 2. terem):

 

Ki jogosult választásra: Arról, hogy ki jogosult választásra az európai parlamenti választásokon és szavazatát Hévíz város területén melyik szavazókörben adhatja le, a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött ÉRTESÍTŐ szolgáltat információt. Amennyiben valaki ebben bizonytalan és további információt szeretne, a megadott elérhetőségeken fordulhat a Hévízi Helyi Választási Irodához. Az ÉRTESÍTŐ nem szükséges a szavazáshoz.

Mit kell vinni a szavazásra: Ahhoz, hogy valaki szavazati jogával élni tudjon, a szavazatszámláló bizottság előtt személyazonosságát igazolni kell, ezért a lakcímkártyát és a személyazonosító igazolványt, vagy más olyan arcképes igazolványt, amelyet hatóság állított ki és személyazonosságának igazolására alkalmas, be kell mutatni a szavazatszámláló bizottságnak. Például a lakcímkártya és a jogosítvány is alkalmas a személyazonosság igazolására. Figyelni kell arra, hogy az okmányok érvényesek legyenek. Amennyiben az okmányok érvénytelenek, a Zala Megyei Kormányhivatal Hévízi Kormányablak a választás napján is nyitva tart, így ott új okmányt lehet igényelni. Akit a személyazonosságának igazolása hiányában a szavazatszámláló bizottság visszautasított a szavazástól, újra visszatérve és megfelelően igazolva magát, gyakorolhatja választójogát. Szavazásra csak az jogosult, aki szerepel a névjegyzékben.

Hogyan lehet szavazni: A szavazás módja a szokásoknak megfelelően történik. Az ÉRTESÍTŐN szereplő szavazókörben megjelenő választópolgár személyazonosságát okmányai alapján a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, majd a bizottság a választópolgár jelenlétében a szavazólapot lebélyegzi. A választópolgárnak a névjegyzék aláírásával igazolnia kell a szavazólap átvételét. A bizottság ezt követően a szavazólapot a borítékkal együtt átnyújtja a választópolgárnak. A szavazat leadásához szavazófülkék állnak rendelkezésre. A szavazólapon pártlisták közül lehet választani. A pártlistán képviselőjelölti nevek is szerepelnek. Érvényesen egy pártlistára lehet szavazni, a lista neve melletti körben elhelyezett két egymást metsző vonallal. Több lista választása esetén a szavazólap érvénytelen. A rontott szavazólapot egy alkalommal az urnába dobás előtt a szavazatszámláló bizottság kérésre kicseréli. Kitöltés után a választópolgár a szavazólapot a borítékba helyezi és a szavazóurnába dobja. Amennyiben a választópolgár bizonytalan a szavazás módját illetően, kérésére a szavazatszámláló bizottság tájékoztatást nyújt a szavazás módjáról. A szavazóhelyiségben a szavazáshoz szükséges ideig lehet tartózkodni.

Mozgóurnát kérhet az, aki mozgásában egészségi állapota (illetve fogyatékossága), vagy fogva tartása miatt akadályozott. Aki a mozgóurnát más indokkal (pl. kényelmi szempontok miatt) kéri, annak a kérését a helyi választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság elutasítja. Mozgóurnát a helyi választási irodától személyesen vagy ügyfélkapuval elektronikus úton 2019. május 24-én (péntek) 16.00 óráig lehet kérni. 2019. május 24-én (péntek) 16.00 órát követően a helyi választási irodától már csak ügyfélkapuval elektronikus úton lehet kérni a szavazás napján 12.00 óráig. A szavazásnapján 2019. május 26-án (vasárnap) mozgóurnát attól a szavazatszámláló bizottságtól is lehet kérni 12.00 óráig, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel. Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

 

Helyi Választási Iroda elérhetősége: Hévízi Polgármesteri Hivatal 8380 Hévíz, Kossuth Lajos u. 1., Telefon: 83-500-800 / 83-500-822 / 83-500-880 Fax: 83-500-814 e-mail cím: szervezes kukac hevizph pont hu

 

Választási információ, a helyi választási iroda elérhetőségén kérhető.

További információ a www.valasztas.hu oldalon érhető el.

Kérdés esetén állunk rendelkezésükre.

 

dr. Tüske Róbert

Hévízi Helyi Választási Iroda vezető

 

 

 

CÍMKÉK

FRISS HÍREK

Változik a fogorvosi ellátás helye, rendelési ideje
Államalapítás ünnepe Hévízen
Ösztöndíj és útiköltség támogatás középiskolásoknak

HÉVÍZTV AJÁNLÓ

Megvan az első pont az NB III-ban
Városi ünnepség és az új kenyér megáldása Hévízen augusztus 20-án
Támogatják a hévízi diákokat

HIRDETMÉNYEK

Aquamarin pályázati kíirás
Szúnyoggyérítés
Tájékoztató igazgatási szünetről

MENÜ

INTÉZMÉNYEK

Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
Hévízi Televízió Kft.
Hévízi Televízió Kft.
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény
Festetics György Művelődési Központ
Festetics György Művelődési Központ
Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény
Városi Könyvtár
Városi Könyvtár
Fontana Filmszínház
Fontana Filmszínház
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola
(GAMESZ)
Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet
Parkolási Iroda
Parkolási Iroda
Brunszvik Teréz Óvoda
Brunszvik Teréz Óvoda
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Aquamarin Szállodaipari Kft.
Hévíz Sportkör

GALÉRIA

Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Hévíz delegációja Sarm es-Sejkben
Városnap 2018
Városnap 2018
Széchenyi utca felújítása
Széchenyi utca felújítása
Új év, új dimenziók
Új év, új dimenziók
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Négy évtizedes a Musica Antiqua együttes
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Csak akkor öregszel, ha nem szárnyalsz
Hévízen V4-k
Hévízen V4-k
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Hévíz városa az Európai Tavak Szövetségében
Izrael nagykövete Hévízen
Izrael nagykövete Hévízen