MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Festetics városok találkozója Hévízen
Idén Hévízen tartották a Festetics városok találkozóját. Az 1990-es években vetődött fel a gondolat, hogy azok a települések - Hévíz, Keszthely és Csurgó -, amelyek I. Festetics Györgynek sokat köszönhetnek, évről évre együttesen idézzék fel a gróf életútját, tevékenységét. A rendezvényre vetélkedővel, kulturális mûsorral várták az érdeklődőket.

A megemlékezést játékos formájú középiskolai vetélkedő nyitotta a Hévíz Galériában, ahol a diákoknak saját településük, valamint Festetics életével és Csokonai munkásságával kapcsolatos kérdésekre kellett tudniuk a választ.
Ezt követően – már a Reumakórház kultúrtermében – a települések vezetői köszöntötték a megjelenteket. - 213 évvel ezelőtt 1795-ben Festetics György látta meg a hévízi gyógytóban rejlő lehetőségeket. Megépíttette az első fürdőházakat, s az ő kezdeményezése után a Reischl család bővítette tovább a fürdő létesítményeit. Feladatunk ennek a természeti kincsnek és környezetének a megóvása – emelte ki Vértes Árpád polgármester.
- A világon minden a hagyományok őrzéséről, ápolásáról szól. Tettük ezt tavaly Csurgón, most pedig Hévízen. Mutassuk meg, hogy méltók vagyunk erre az örökségre – hívta fel a figyelmet Ilia Csaba, Csurgó alpolgármestere.
- Az ilyen rendezvények alkalmat adnak arra is, hogy megtaláljuk azokat a szálakat, amelyek nem elszakítanak, hanem összekötnek bennünket. Minderre Festetics György egész életpályája példát adhat – emelte ki Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő esztendőben ők lesznek a házigazdái a rendezvénynek.
A találkozón mindhárom település mûvészeti csoportjai ízelítőt adtak repertoárjuk színe-javából. A komolyzenei összeállítások mellett néptánccal, népdalcsokrokkal szórakoztatták a közönséget a fellépők.
Az est zárásaként a Schulhof sétány melletti Festetics-szobornál Dr. Szarka Lajos történész elevenítette fel I. Festetics György életútjának legfontosabb állomásait, majd a települések képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmûnél.

(Forrás: HÉVÍZI TV)