MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Flavius tavaszköszöntő hétvége Hévízen
Első alkalommal rendeztek Flavius tavaszköszöntő családi hétvégét a nemrégiben felavatott egregyi múzeum körüli élményparkban.

Ottjártunkkor éppen a nemesbüki íjászcsapat tartott bemutatót, s az érdeklődők is megpróbálkoztak a húr megfeszítésével. Az attrakciók jelentős része a római kort idézte, így a Festetics György Mûvelődési Központ közremûködői is fehér, illetve vörös tógában jelentek meg. Mások is beöltözhettek, s az erre a célra kialakított római kori életkép előtt örökíthették meg alkalmi viseletüket.

- Tavaszköszöntő rendezvényünk célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet Hévíz római kori múltjára - mondja Hermann Katalin, a mûvelődési központ megbízott igazgatója. - Igyekeztünk színes elemekkel megidézni a kort, minden generációt megszólítva.

A gyerekeket népi játszótér, folyamatos filmvetítés (persze Asterix...), simogatható kis kecske és nyuszi várta, a homokozóban pedig „leleteket” kereshettek, a régészekhez hasonlóan lapátkával és ecsettel.

A gasztronómiai kínálathoz rangos partnert találtak, a Magyar Gasztronómiai Szövetség olimpiai szakács-válogatottja készítette az étkeket. A fesztiválnak saját, a tematikához illő fizetőeszköze volt, agyagból készült kis és nagy sestertiusokkal lehetett vásárolni, a borkóstoláshoz pedig a római kori ásatások során a környéken előkerült Da Bibere (adj innom!) feliratú kerámia kancsó másolatát kínálták.

Mindemellett szert tehettünk Kleopátra sminkjére, bepillanthattunk a gladiátorküzdelmek izgalmaiba, s a színpadi produkciók sem hiányoztak. A római légiósok pompás viselete is megelevenedett két fiatalember jóvoltából, Bencze Jánossal is sokan akartak közös fotót készíteni.

- Hobbiból szereztem be az öltözéket, érdekel a kor, a Savaria Karneválon is rendre megfordulok - mondja a hévízi fiatalember, aki maga is a turisztikai ágazatban dolgozik.  

A szintén hévízi Tuboly Szabina ötéves kisfiával, Tamással jött el.

- Ötletes a kezdeményezés, úgy látom sok izgalmas elfoglaltságot találunk - mondja, miközben kisfia már a légiós kardjával ismerkedik.

A látogatók az ősszel átadott múzeumba is betértek, ahol 14 vitrin kínálja a a látnivalókat Kr.e. 6000-től a középkorig.

- Sokakat meglep, hogy milyen gazdag leletanyag bukkant felszínre a környékbeli ásatásokon. És még mi mindent rejthet a föld... - halljuk dr. Szarka Lajos történésztől. - A római kori emlékek különösen becsesek számunkra, hiszen általuk 2 ezer év történelmi távlata erősíti a hévízi gyógytó hírnevét.

 

Forrás: Magyar Hajnalka - Zalai Hírlap