MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Fókuszban a török-magyar befektetési lehetőségek
Török és magyar üzletemberek számára szervezett találkozót az önkormányzat ma Hévízen. A Városházán tartott szakmai fórum sajtótájékoztatóval kezdődött, melyen a résztvevők a találkozón elhangzó lényeges kérdéseket foglalták össze.

A vendégeket köszöntő Papp Gábor polgármester elmondta: a találkozó nem titkolt célja a mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolatok kezdeményezése, melyből azonban mind a hévízi-keszthelyi térség, mind Zala megye is profitálhat. A polgármester megköszönte Hegedûs Tamásnak és Suat Karakusnak, a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara elnökének a rendezvény létrehozását. Beszédében utalt az évszázados török-magyar kapcsolatokra. Jelezte, hogy Törökország az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment át, örömmel és némi irigységgel is nézzük azt a csodálatos gyarapodást és erősödést, amit a törökök munkájukkal, szorgalmukkal értek el. A barátságból fakadó bizalom ellenére gyengék a török-magyar üzleti kapcsolatok, keveset tudunk egymásról, keveset dolgozunk együtt. 2012-ben például csak alig 200 (!) török turista fordult meg a Balaton térségében – mutatott rá, hozzátéve: a találkozótól éppen a turizmus, emellett a Hévíz-Balaton Airporttal kapcsolatos fejlesztések, illetve az ingatlanfejlesztések területén várnak előrelépést.

A polgármester szavait megerősítve Hasan Kemal Gür, Törökország budapesti nagykövete hangsúlyozta: a két nemzet közötti barátságot és rokonságot a gazdasági kapcsolatainkkal is meg kell erősíteni, ehhez kellő alapot ad, hogy Hévíz és Zala megye komoly gazdasági potenciállal rendelkezik.

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a magyar kormány célja, hogy az euro-atlanti övezeten kívüli országokkal is erősítse kapcsolatait, Törökország ezen államok közé tartozik. A török gazdaság a világ második legdinamikusabban fejlődő gazdasága, mely az elmúlt évben 9 százalékos GDP növekedést tudhatott magáénak. Kiemelte: az ország hazánk hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere. A sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Törökország a világ második legdinamikusabban fejlődő gazdasága, amely az elmúlt években mintegy 9 százalékos éves ütemben bővült, s az euro-atlanti térségen kívül a hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak.

Magyarország isztambuli főkonzulja, Kiss Gábor arról szólt, hogy nemcsak az állami, de a magánszférában is fontos a gazdasági kapcsolatok kiépítése. Bejelentette azt is, hogy novemberben a főkonzulátus szervezésében magyar informatikai cégek mutatkoznak be a török piacon.

Manninger Jenő, a megyei közgyûlés elnöke elmondta: Zala megyében Hévíz az egyik legsikeresebb város, de a jelenlegi körülmények a régió fejlődéséhez is komolyabb lehetőségeket adnak. Logisztikai szempontból Zala megye elhelyezkedése kedvező, ezt szeretnék a jövőben még jobban kihasználni.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a török-magyar kapcsolatok erősítésében a két felet érintő hatósági ügyek intézéséhez ígért hatékony, gyors, akár soron kívüli segítséget.

Suat Karakus, a Török-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a török befektetői jelenlétről szólt. Mint mondta: jelenleg 700 török cég mûködik Magyarországon. A két ország között az elmúlt évben 1,8 milliárd forintos áruforgalmat realizáltak, a forgalom az idei év első félévében 1-1,2 milliárd forint körül alakult. Elmondta azt is: aláíráshoz közeli állapotban van egy 250-300 millió eurós török telekommunikációs beruházás szerződése.

Hegedûs Tamás, az Országgyûlés Magyar- Török Baráti Tagozatának elnöke a hagyományos török-magyar kapcsolatokat emelte ki, rámutatva: az üzletkötés terén is fontos szempont az egymás iránti bizalom és barátság.

A tájékoztatót prezentációk követték, magyar részről Papp Gábor polgármester Hévíz városát, Suat-Karakus a kamara tevékenységét, Lukács Ferenc, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója a szállodai kínálatot, Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere a Balaton fővárosának befektetési lehetőségeit, dr Mándó Zsuzsanna, a hévízi gyógykórház orvos-igazgatója a gyógytó adta lehetőségeket és az arra épülő szolgáltatásokat, Könnyid László légi ügyekért felelős alpolgármester pedig a Hévíz-Balaton Airport mûködését az abban rejlő lehetőségeket mutatta be. Az előadások mûhelymunkákkal folytatódtak, ahol utazási irodák képviselőivel, ingatlanfejlesztő cégek vezetőivel, vállalkozások vezetőivel és a Turkish Airlines ügyvezetőjével vitatták meg a felek a befektetési, üzletkötési lehetőségeket.

Nézze meg galériánkat!