Földényi F. László az idei Hévíz irodalmi díjas

Földényi F. László esztéta, műkritikus, irodalomtörténész vehette át ma az önkormányzatunk által alapított Hévíz folyóirat Irodalmi Díjat Papp Gábortól, Hévíz város polgármesterétől.

A 2012-ben, a Hévíz folyóirat megújításával azonos időben alapított kitüntetés ünnepélyes átadására a városi könyvtárban került sor. A vendégeket köszöntő Cserna-Szabó András főszerkesztő elmondta: a kitüntetett személyét minden esztendőben a folyóiratba bekerült írások alkotói közül választják ki. Földényi F. László Dosztojevszkij-esszéje: "Lágerekről írni - Újraolvasva Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából" osztatlan sikert aratott az ez évi írások között.
- Hévíz városa büszke a folyóiratra, annak országosan kivívott rangjára és arra, hogy a város mecénásként állhat a kiadás mögött - mondta Papp Gábor polgármester. Rámutatott: hévízi tehetségek is helyet kapnak az írók között, de hatalmas elismerést jelent az országos és nemzetközi szinteken jegyzett irodalmárok publikálása is.
Földényi F. László - ahogy fogalmazott - rendszeres szerzője a folyóiratnak; a kiadványról szólva hangsúlyozta: az a hazai irodalmi élet színe-javát képes felvonultatni, s a Hévíz az ország első három legjobb irodalmi kiadványa közé tartozik. Hangsúlyozta az önkormányzat kivételes szerepét és vállalását is, mely - mint mondta - hazai viszonylatban is ritka.
A díjátadón Fehér Renátó, a szerkesztőbizottság tagja mondott laudációt, melyben az esszé értékeit és eszmei mondanivalóját emelte ki.

CÍMKÉK