MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Fórum a szobakiadókkal
Hévízen január 1-étől kötelező lesz az egységes formátumú vendégkönyv vezetése, melyet a szobakiadással foglalkozóknak ingyenesen biztosít a polgármesteri hivatal adócsoportja. Sem az igényléssel, sem a vendégkönyv megnyitásával nem kell megvárni az év fordulóját, előbb is be lehet vezetni. A vendégkönyv vezetése egyszerûbb lesz és a statisztikai adatgyûjtést is megkönnyíti. Fontos az érkezők nemzetiségének feltüntetése, hiszen ez ad alapokat ahhoz a marketing tevékenységhez, mellyel a szobakiadókat kívánja segíteni a város.

Többek közt ezekről is szó esett azon a fórumon, melyre a polgármester, a turizmusért felelős alpolgármester és a marketing egyesület elnöke hívta a város valamennyi szobakiadással foglalkozó vállalkozóját. A polgármesteri hivatal 970 szállásadót tart nyilván, s közülük 242 tagjai a Hévízi Szobakiadók Szövetségének. Az önkormányzat szeretne átlátható viszonyokat teremteni, mert jelenleg 600-700 vállalkozót nem talál a rendszerben. Ennyien nem készítenek bevallást és statisztikai jelentést sem küldenek. Aki eltitkolja a vendégeket, komoly bevételkiesést is okoz, hiszen jövőre minden egy forint idegenforgalmi adó után 1 Ft 50 fillér plusz kiegészítést ad az állam. A mérsékelt emelés mellett jövőre Hévízen 420 Ft/éjszaka lesz az adó, ami minden egyes esetben 1.050 Ft bevételt jelent a város költségvetésében. Ebből lehet fejleszteni, bőséges programkínálatot biztosítani és marketing célokat finanszírozni – mondta Papp Gábor polgármester. Az idegenforgalmi statisztikák fontosságát Könnyid László alpolgármester indokolta. Mint ismertette, jövőre lényegesen többet költ a város idegenforgalmi célokra, de a felhasználás csak akkor lesz hatékony, ha tudjuk, hogy honnan érkeznek a vendégek, milyen nemzetiségek körében népszerûek a szobakiadók. Ha a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több a szlovák vagy a cseh vendég, akkor azon a piacon kell erősíteni a reklámtevékenységet. A rendezvényen bemutatkozó szobakiadók szövetsége részéről felvetődött, hogy meg kellene keresni a 700 eltûnt szobakiadót, felmérve folytatják-e még a tevékenységet. Az Egerben látott példa alapján javasolták, Hévíz is vezesse be a regisztrációs táblarendszert és minden bejelentett szállásadó házán jelezze embléma az engedély meglétét. Ahol nincs tábla, ott meg lehet kérdezni, mit keresnek az udvaron a külföldi rendszámú autók. A bevallásoknál pedig ne legyen kivétel, akinek nem volt vendége, adjon be nullás nyilvántartást.
Volt aki kifogásolta, hogy a 70 év felettieknek is kell idegenforgalmi adót fizetniük, ám a mentesség visszavezetése nem szerepel a tervek közt.. A fürdőbelépők magas árát panaszolóknak Papp Gábor polgármester megígérte, hogy tárgyalást folytat a Hévízgyógyfürdő igazgatójával, de az ésszerûség határait itt is figyelembe kell venni. 2011-re tervezi a város a kedvezményrendszert magába foglaló Hévíz kártya bevezetését, melyet minden vendég megkapna, aki egy éjszakát eltölt a városban. A nemzetközi gyakorlatban bevált módszert a szobakiadók szövetségének több tagja kifogásolta, hogy ezzel saját létük - az évek során felépített partneri rendszer - kérdőjeleződik meg. Könnyid László arról próbálta meggyőzni a szövetség tagjait, hogy saját kedvezményeiket megtarthatják, de a civil szervezetnek kell kitalálni mitől tud vonzó maradni. Azt viszont be kell látni, hogy minden vendég ugyanazt az adót fizeti. A tisztességesen bevallást készítő és adózó szobakiadók előnyére szolgálhat az is, hogy a kártyát használó vendéget már nehéz lesz eltitkolniuk azoknak, akiket eddig „nem látott a hivatali a rendszer”.

(Forrás: Hévízi TV)