MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz kínai várossal kötött megállapodást
A kínai Guilin városának Hi-Tech Zone kerületével kötött együttmûködési megállapodást október 19-én Kínában Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester.

A megállapodás előzményeiről és tartalmáról, valamint Hévíz kínai kapcsolatairól sajtótájékoztató keretében számolt be a polgármester és az alpolgármester ma.

Papp Gábor elmondta: Hévíz 2010-ben megválasztott városvezetése a jelenlegi önkormányzati ciklus elején többek között a város külkapcsolatainak új alapokra helyezését, erősítését tûzte ki célul.  Az önkormányzat szándékai szerint Hévíznek a meglévő testvérkapcsolatok ápolása mellett olyan településekkel kell felvennie a kapcsolatot, melyekkel konkrét, mindkét fél számára kölcsönös, gazdasági érdeken alapuló együttmûködés valósítható meg.

A városvezetés kapcsolatépítésének egyik fő irányává a keleti területek váltak, miután azok mind turisztikai, mind gazdasági szempontból ígéretes lehetőségeket jelenthetnek Hévíznek. A törekvések összhangban állnak a kormány külkapcsolatai bővítésével, irányával és elképzeléseivel is.

Hévíz városa az elmúlt két év során komoly kapcsolatokat alakított ki orosz és kínai településekkel.

A fürdővárost eddig közel 100 kínai delegáció kereste fel, ezek közül többen konkrét meghívást is fogalmaznak meg a város részére kínai városokba.

Mint elhangzott: Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester október 16. és 25. között hasonló meghívást elfogadva, az Aquaprofit Kft. közremûködésével a kínai turizmus fellegvárában, Guilinben tett látogatást, valamint Pekingben és Sanghajban folytatott tárgyalásokat.

Guilin még ez év elején kereste meg az Aquaprofit közvetítésével Hévízt szorosabb együttmûködés kialakításának reményében. A képviselő-testület márciusban határozott arról, hogy a megkeresés nyomán hozzáfog az együttmûködés konkrét elemeinek kidolgozásához, s ekkor fogadták el az októberi látogatásra szóló meghívást is.

A polgármester és az alpolgármester elsőként Pekingbe látogatott el, ahol Kusai Sándor nagykövettel tárgyalt a külkapcsolatok lehetőségeiről. A nagykövet teljes támogatásáról biztosította a hévízieket.

Ez után került sor a guilini látogatásra.

  • Az ötmillió lakosú, évente 20 millió turistát fogadó kínai város történelmi és természeti környezete miatt kedvelt a turisták körében. A település Hi-Tech Zone nevû kerületével (ez Guilin központi kerülete) kötöttük meg a testvérvárosi megállapodást – jelezte az alpolgármester.

A megállapodás elsősorban a turisztikai, valamint a környezet- és természetvédelmi feladatokban történő együttmûködésre helyez hangsúlyt, utóbbi a környezeti értékei miatt Guilin számára is nagyon fontos. Az aláírási ceremónia mellett a kerületben tartott kiállításon Hévíz városa és Budapest önálló pavilonnal mutatkozott be az ottani közönség előtt.

Hévíz a további együttmûködés során a gyógyászatra épülő turizmusban szerzett tapasztalatait és itteni lehetőségeit tudja átadni és bemutatni Guilinnek, miután a kínai városban a gyógyászat és turizmus összekapcsolása ismeretlen területnek számít.

Papp Gábor és Kepli József János látogatást tett Sanghaj Xuhui nevû kerületében is, ahol a testvérvárosi együttmûködés lehetőségeit konkretizálták. A sanghaji kerülettel Hévíz a turizmus mellett kulturális, egészségügyi és oktatás téren mûködne együtt – szögezték le a találkozó során.

  • A két település megállapodott abban, hogy a közeljövőben magyar fotós egy fotókiállítás keretében mutatja be Xuhuiban Hévízt, majd a kínai városban készített fotóit hévízi tárlat keretében állítja közönség elé – tájékoztatott Papp Gábor.