MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz testületi ülés.
Hévíz képviselő-testülete tegnap tartotta soros ülését.

Építészeti-mûszaki tervtanács létrehozásáról döntött többek között a hévízi képviselő-testület legutóbbi soros ülésén. A tervtanács létesítését az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, valamint kormányrendelet is szorgalmazza.

A tervtanács mûködésével kiküszöbölhető vagy mérsékelhető a meglévő szabályozásnak megfelelő, de egyéb vonatkozásban (méret, forgalom, megjelenés, szín, aránytalanság) zavaró építmények kialakítása. Ezen felül az önkormányzat saját fejlesztései, illetve a közterületek alakításával, intézmény fejlesztéssel kapcsolatos döntések előkészítésében is támaszkodhat a tervtanács szakmai véleményére, megoldási javaslataira.

A tervtanács elnöke Karsádi György főépítész, titkár Balázs Jusztina városfejlesztési referens. A tervtanács állandó tagjai: Pikó Gábor         beruházási ügyintéző, Molnár László és Kollár István magántervező.

Beszámolót hallgatott meg és fogadott el a testület az idei évi adóellenőrzések eddigi tapasztalatairól. Amint az már ismert, az önkormányzat ez évben adóellenőrök bevonásával az eddigieknél fokozottabb ellenőrzéseket végzett. A tájékoztatás szerint az adatgyûjtési ellenőrzések kommunikálását és megkezdését követően jelentősen növekedtek a befizetések, és ezzel – az állami támogatással is számolva - többletbevételhez jut a város. Az ellenőrzések következtében - gyakorlati szankciók alkalmazása nélkül - az adó beszedésre kötelezettek jogszabályi kötelezettségeiket pontosan teljesítik – állapítja meg a beszámoló. A feldolgozott 1665 ellenőrzési jegyzőkönyvből 113 esetben állapítható meg hiányosság. Az adókontrollt a Kormányhivatal – többek között egy bejelentés miatt is – ellenőrizte. A Kormányhivatal által jelzett hibát az önkormányzat a későbbiekre való tekintettel korrigálja és az ezzel kapcsolatos teendőket megteszi. Ennek hatására az ülésen döntés született arról, hogy az önkormányzat a fokozott ellenőrzéseket a jövő évben is folytatni kívánja, a fokozott ellenőrzési időszak időtartamára a hivatalban határozott idejû köztisztviselői álláshelyeket létesítenek. 

Pályázatot írt ki a testület a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény vezetői állására.

A TASZII-val kapcsolatban az ápolói létszám egy fővel történő emeléséről is határoztak a képviselők, mint ahogy arról is, hogy megvizsgálják az intézmény konyhája megszüntetésének lehetőségét. A vizsgálatot a gazdaságosságra és a minőségi étkeztetésre való törekvés indokolja.

Több, pályázat beadásával kapcsolatos döntést is hoztak a képviselők az ülésen.

Így a város részt vesz a „Helyi és térségi jelentőségû vízvédelmi rendszerek fejlesztése” pályázaton „Hévíz város csapadékvíz-elvezetés fejlesztése” címmel. A pályázat segítségével az önkormányzat az északnyugati városrészben a jelenleg nem megfelelő kapacitással rendelkező, a biztonságos, kártétel nélküli vízelvezetést nem biztosító csapadékvíz elvezetési rendszert fejlesztené. A projekt összköltsége meghaladja a 101 millió forintot, az önkormányzat a szükséges közel 14,5 millió forintos önerőt biztosítja.

Részt kíván venni a város a „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerûsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” pályázaton is, a „Hévízi biopiac” címû projekt megvalósítása érdekében. A kapcsolódó döntést a testület meghozta, vállalva a projekthez szükséges közel 8 millió forintos önerőt, valamint a megvalósításhoz szükséges további, közel 41 millió forintos saját forrást is.

Az „art” mozihálózat digitális fejlesztésének támogatása érdekében szerver beszerzésre is ad be pályázatot a város, ehhez 1,2 millió forint önerőt biztosított a testület.

A pályázatokhoz szükséges önerő, valamint az egyéb, saját források biztosítása a költségvetésben már elkülönített pályázati alapból történik.

A képviselők módosították a Hévíz-Alsópáhok kerékpárút átadásának határidejét . Az eredeti, október 31-i határidő tartására ugyanis nincs lehetőség a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 76. sz. főközlekedési út elkerülő szakaszának építése, beruházás kivitelezési munkaterülete és munkálatai, valamint az építési területtel szomszédos Nemzeti Park területét is érintő kivitelezés miatt. A kerékpárút átadásának új határideje november 15.