MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévíz városa még adósa a Musica Antiqua alapítójának
Születésnapján köszöntötték Adorján Józsefet

Egykori tanítványai, kollégái, a Musica Antiqua együttes alapító tagjai köszöntötték bensőséges ünnepség keretében tegnap a Városházán Adorján Józsefet, az együttes alapítóját és karnagyát, 80. születésnapján.

 

Ahogyan az egy ilyen születésnaphoz illik is, az Illyés Gyula Általános Iskola növendékei és a Musica Antiqua tagjai dallal üdvözölték a vendéget, az önkormányzat ajándékaként pedig az együttes Jóska bácsi által megálmodott és azóta is használt logójával díszített tortáját is átadták a születésnaposnak.

 

A város nevében Papp Gábor polgármester méltatta Adorján Józsefet, akinek – ahogyan fogalmazott – oly sokat köszönhet Hévíz. Hiszen a gyógytó és a turizmus mellett volt és van még valami, ami a saját nyelvén ugyan, de Európa szerte elvitte városunk jó hírnevét évtizedeken keresztül és ez nem más, mint a Musica Antiqua Együttes – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: Hévíz nevével nem csak a Musica Antiqua, hanem Adorján József, az alapító neve is összeforrott örökre.

 

  • Jóska bácsi örök emléket hagyott nemcsak növendékeiben, hanem az iskolában, a zeneiskolában, a kórus egykori tagjaiban is. Jómagam az énekóráiról ismerem szigorát és elhivatottságát, még az általános iskolai éveimből. Arra azonban felnőtt fejjel jöttem rá, hogy mit jelenthet a '70-es és '80-as években felvállalni azt, hogy míg a környező kórusok és iskolák a kommunista propaganda nótákat fújták, addig mi Kodály dalokra nevelkedhettünk. Amire pedig most is büszke vagyok, hogy felnőtt életemben is sikerült kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti kapcsolatot fenntartani Jóska bácsival, s Mária nénivel, az egykori osztályfőnökömmel is. Jól tudom, hogy Hévíz városa még adósa Adorján Józsefnek. Hiányzik egy elismerés, amellyel azt mondhatjuk e szép kort megérő egykori pedagógusnak, zenekar alapítónak, karnagynak, hogy az életmûvét örök értékként tartjuk számon. Bízom abban, hogy az elkövetkezendő hónapok ezt a hiányt pótolni fogják és városunk méltó módon tudja kifejezni háláját, elismerését e nem mindennapi munkásság iránt – mondta Papp Gábor.

     

Adorján Józsefet az együttes jelenlegi vezetője, Varga Endre is köszöntötte, aki útmutatónak nevezte az alapító szakmai, mûvészeti, pedagógiai munkáját.

 

Köszöntötte Adorján Józsefet és díszoklevelet adott át  Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének főtitkára,  köszönetet mondva azért az áldozatos pedagógiai és mûvészeti munkáért, amit a tanár úr az élete során a magyar zenekultúráért és szûkebb hazája, Hévíz, Zala megye zenei életéért tett.

 

Pedagógusként méltatta a karnagy pedagógiai munkáját Simonné Gál Gyöngyi, az Illyés-iskola igazgatója, szakmai méltatást pedig Bánhidai Tamás, a Keszthelyi Festetics György Zeneiskola igazgatója mondott.

 

Nézze meg galériánkat!

 

A tanítványok nevében Őry Rózsa, a Musica Antiqua Együttes egykori tagja mondott köszöntőt.

 

Ahogyan fogalmazott: Adorján József kezei alatt „megtanultuk érteni a zenét, nemcsak kottát olvasni és megszólaltatni egy hangszert, hanem megtanultuk a zenei mûveket érzeni, érteni és szeretni. Megérhettük azt a semmihez sem fogható élményt, amit az nyújt, hogy zenekarban játszhattunk.”  

 

Kiemelte azt is, hogy a zenekar külföldi szerepléseinek köszönhetően a Musica Antiqua volt  tulajdonképpen a magyar zenekar külföldön.

 

  • Szeretete irántunk soha nem volt kérdéses, mi pedig aggódtunk az egészségéért, vágytunk az elismerésére, áhítottuk a mosolyát és a jókedvét, mert mi is nagyon szerettük őt viszont.

 

A születésnapos meghatottan fogadta az ünneplést, és elmondta:

 

  • Több mint 30 éve ûzött vadként érkeztünk Hévízre. Máig is hálás vagyok azért, hogy Hévíz városa befogadott. Rájöttem arra, hogy én ide tartozom, még akkor is, amikor örömmel fogadta el Keszthely város felkínálását, hogy legyek a Zeneiskola igazgatója. Akkor már szakmailag sokat tapasztaltam előző munkahelyeimen és biztos kézzel tudtam vezetni az intézményt. A zeneiskola is támogatott abban, hogy létrehozhassak egy zenei csoportot, amiből hamarosan zenekart alapítottam. '79-ben szerepeltünk sikeresen a rádióban, erre a fölvételre figyelt fel a kecskeméti Kodály Intézet és meghívott a nemzetközi szemináriumokra. Az országos filharmónia is segítette a munkánkat. '83-ban a Ki mit tud hozta meg számunkra azt a sikert, országos elismertséget, amivel tovább fejlődtünk. Külföldre a KOTA segítségével jutottunk ki, Belgiumban '83-ban a 33. Nemzetközi Ifjúsági Zenekari Találkozón kiemelt első díjat kaptunk, ami meghozta számunkra a hazai és a nemzetközi elismerést is. Munkám során a Magyar Televízió és a Rádió is sokszor meghívott bennünket felvételre. A magyar zenei élet mindig figyelemmel kísérte a munkánkat, kiváló mecénásaink akadtak: például Petrovics Emil. Köszönet illeti a város önkormányzatát, akik melléálltak az együttesnek! Köszönetet mondok volt tanítványaimnak, akik nélkül én senki sem lettem volna! Köszönetet mondok kedves kollégáimnak, akik beálltak a gyerekek közé muzsikálni és egyenrangú partnerként éreztették, hogy mi is létezünk! Végül köszönet a feleségemnek, Máriának, aki mindenben mellettem állt. – vallotta.
     

A megható ünnepség beszélgetéssel, és fogadással zárult.

Cimkék

musica antiqua