MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévízen ülésezett a Balaton Fejlesztési Tanács
Rendhagyó módon városlátogatással kezdte hévízi ülését a Balaton Fejlesztési Tanács. A tagok megtekintették a település legújabb beruházásait, köztük a tófürdő hamarosan elkészülő fogadóépületét. Ezt követően - immár a Carbona Hotelben - tértek rá a hivatalos napirendekre. Az idei teendők közt szerepel, hogy visszahozzanak valamit abból az 1,2 milliárd forintos bevételkiesésből, amely az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének megfelezése miatt jelentkezne a térség önkormányzatainál.

- Még folytatjuk a küzdelmet, vitában állok a saját kormányommal is – jelentette be Suchman Tamás a tanács elnöke. Mint ismertette, az elvonás ellen érvel, hiszen fejlesztésre ösztönözték ezeket a településeket és figyelembe kell venni, hogy a Balaton térségében az idegenforgalom jelenti az önkormányzatok bevételei forrásait. Egyéb lehetőségük nincs, hiszen iparra, gyárakra támaszkodni nem lehet. Valamit javíthat a helyzeten az a javaslat, hogy szélesedjen az adóalanyok köre. Suchman Tamás szerint a törvény most is lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok a 70 év felettiektől is idegenforgalmi adót szedjenek be. Ugyanakkor téves információnak nevezte, hogy a minisztérium egyértelmûen elutasította volna a 14 és 18 év közti korosztályra szóló idegenforgalmi adó kivetésének lehetőségét. A hírt azzal a mondattal finomította, hogy: - Valahol elakadt a kanyarban ez a javaslat.
Suchman Tamás a jövő év feladati közt arra hívta fel a figyelmet, hogy hazai forrásra ugyan nem lehet számítani, de az uniós alapokat nem érintik az elvonások. Így arra kell törekedni, hogy minden pályázatot kihasználjanak a települések. Persze ezen a ponton jelentkezik a dilemma, hogy az idegenforgalmi adóbevételhez biztosított állami támogatás csökkentése után honnan lesz meg a szükséges önrész a projektek megvalósításához.
Az ülésen ismét felmerült a statisztikai, tervezési szempontból önálló Balaton Régió létrehozásának igénye. A tanács elnöke szerint erre 2013 előtt erre nincs esély, ám még ez év decemberében találkozni kíván mindhárom érintett megye politikai döntéshozóival, hogy a 179 település ügyéről tárgyaljon.

(Forrás: Hévízi TV)