MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Hévízi a Világ Igazai között
A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1953-tól a Világ Igaza címmel ismeri el mindazokat, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. Az idei díjátadón a hévízi Tátrai Jánosné is a kitüntetettek között volt. A Világ Igaza kitüntetést a budapesti Páva utcai zsinagógában az izraeli nagykövet és a magyar köztársasági elnök jelenlétében vehette át a hévízi díjazott.

Tátrai Jánosné - vagy ahogyan Hévízen ismerik: Gizi néni - egy zsidó család életét mentette meg akkor, amikor sokuk sorsa az elhurcolás, a haláltáborokban való megsemmisítés volt.
- A testvérem, Anna egy zsidó családnál, Forbátéknál dolgozott, ott segédkezett az asszonynak, Magdának. Az ő révén mi is megismerkedtünk, összebarátkoztunk. Amikor azok a gonosz idők eljöttek, eldöntöttük, hogy segítünk nekik, megmentjük őket. Volt egy pici kislányuk, Anna, akit mint a sajátomat szerettem. Hogyan hagyhattam volna, hogy bántsák? – emlékezett vissza Gizi néni, aki a szülőfalujában, Szentpéterúron adott menedéket a Forbát családnak, illetve a família nőtagjainak. Bújtatta, élelemmel és hamis papírokkal látta el őket. Ez a tette egy szerencsés véletlennek köszönhetően nem merült feledésbe.
- Évekkel ezelőtt Jeruzsálemben szereztem tudomást a Jad Vasem Intézetről, majd hazatérésem után Vértes Árpád polgármester úrtól hallottam Tátrai néniről, aki zsidó személyeket mentett meg. Megkerestem őt és együtt mentünk el felkutatni a túlélőket – mondta Dr. Szarka Lajos, történész. Ezt követte a jeruzsálemi kapcsolatfelvétel, majd egy hosszas procedúra. A Jeruzsálembe elküldött, közjegyző által hitelesített iratokat egy szakmai bizottság vizsgálta meg, mely döntött a díj odaítéléséről. Gizi néni február 28-án kapta meg a kitüntetést, s a díjátadón ő mondta a megmentők nevében a beszédet, amely azóta nyomtatásban is megjelent már. Ma Magyarországon 666 olyan emberről tudunk, akinek a cselekedetét ezzel a kitüntetéssel ismerték el, s köztük most már egy hévízi is van.

(Forrás: HÉVÍZI TV)