MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

In memoriam Marton László
Életének 83. évében, október 5-én elhunyt Marton László Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászmûvész. Hévíz város díszpolgárát október 19-én 12 órakor Szigligeten helyezik örök nyugalomra. A gyászszertartást Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja.

Marton László 1925. november 5-én született Tapolcán. A budapesti képzőmûvészeti főiskolát Pátzay Pál és Ferenczy Béni tanítványaként végezte el 1952-ben. Alkotásai kezdettől fogva a hagyományos figurális szobrászat hagyományához kapcsolódnak. Csak Budapesten több mint 40 szobor őrzi a keze munkáját. Mint azt az MTI-nek korábban elmondta, ezek közül is talán a Kiskirálylány címû alkotására és a József Attila-szoborra a legbüszkébb. Összességében mintegy 150 köztéri alkotása található országszerte és a közgyûjtemények is több mûvét őrzik.
Marton László nevéhez fûződik még a vatikáni magyar kápolna négy dombormûve, valamint számos külföldi emlékmû is, köztük Antall József volt miniszterelnök zágrábi mellszobra. Található alkotása Franciaországban, Kanadában, Kubában, Németországban, Japánban és Olaszországban, valamint több külföldi közgyûjteményben. Portréi, akvarelljei, kisplasztikái közül számos darab külföldi magángyûjtőkhöz vándorolt.
Marton László Hévíz szobrásza is volt, hiszen tizenegy köztéri alkotásával találkozhatnak a városba látogatók. Kisfaludy Sándor emlékére (1976), Gróf Festetics György (1991), Ecce Homo (1994), Kossuth Lajos (1994), Nagy Imre (1996), Kodály Zoltán (1996), Nimfa díszkút (1998), Dr. Moll Károly (2003), Deák Ferenc (2003), Árpád-házi Szent Erzsébet (2007), gróf Széchenyi István (2008). Utolsó munkája, az egészalakos Széchenyi Istvánt szobor szeptember 21-ei avatásán - betegsége miatt - már nem tudott részt venni az alkotó.

(Forrás: HÉVÍZI TV)