MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ingatlanpiaci helyzetkép
2008. január 1-jétől életbe lép néhány adómódosítás, amely az ingatlanpiacra már decemberben hatást gyakorolhat. Növekedhet az ingatlanok adás-vétele, mert néhány eddigi kedvezmény jövőre megszûnik.

Eddig az ingatlan eladásából származó jövedelmet adómentesen vagy adókedvezménnyel felhasználhattuk egy másik lakás vagy családi ház megvásárlására. Januártól a vételár után adózni kell, s csak ezt követően lehet a pénzösszeget felhasználni. Eddig 15 év után lehetett adómentesen ingatlant eladni, most ezt 5 évre szállították le.
- A jogszabály más ponton is módosult. Korábban az adóhivatal számla nélkül elfogadta költségként azt, ha valaki házi kivitelezésben fejlesztette az ingatlanát. Most ez a kedvezmény megszûnik – tudtuk meg Dr. Széll Irén ügyvédtől.
Hévízen nagyon sok családi házon vagy lakáson látható az eladó felirat. A kereslet és a kínálat azonban nincs egyensúlyban.
- Rengetegen akarnak eladni, s néha bizony óriási értékû ingatlanokat. Vannak megbízásaink 70-80, de 130 és 300 millió forintos családi házakra is. Tapasztalataink szerint egyre többen belátják, hogy irreális áron képtelenek lesznek értékesíteni ezeket, így már nem egy esetben előfordult, hogy több milliót is engedtek a vételárból – mondta az ügyvédnő.
- Ügyfeleink Hévízen 15-20 millió forintig keresnek lakásokat, 30-40 millió forintos értékig pedig családi házakat. Az csaknem mindegyiküknél szempont, hogy közel, legfeljebb 2-300 méterre legyen a tótól. Eddig csak magyarok vásároltak nálunk, de a napokban Interneten keresztül kanadaiak és amerikaiak is érdeklődtek. Nem tartom lehetetlennek, hogy hamarosan az angolok és az írek is feltûnnek Hévízen, hiszen onnan már több befektető érkezett Magyarországra – vélekedett Szabó Zsuzsanna ingatlanreferens.
A hivatalos adatok egyelőre nem ezt a tendenciát mutatják.
- Külföldieknek Zalában 1998-ban 1400-nál is többször adtak engedélyt ingatlanvásárlásra a Közigazgatási Hivatalban. 2002-ben már csak 600 körüli, 2003-ban pedig 480 volt a kiadott engedélyek száma. Ennél is alacsonyabbak az idei év mutatói, hiszen a harmadik negyedévvel bezárólag 190 esetben adtak be kérelmet külföldiek a hivatalba – ismertette a statisztikai adatokat Dr. Széll Irén.

(Forrás: HÉVÍZI TV)