MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Ismét cserszegi fűszeres nyert
A kunsági Frittmann Pince száraz cserszegi fûszerese kerül a „Hévíz Város Bora 2009” címkét viselő palackokba. A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület felhívására idén kilenc pincészet, tizennégy bora versengett a címért. A kínálat gerincét a cserszegi fûszeresek adták, s öt további fajta színesítette a választékot. A hagyományt követve a bírálók vakon kóstoltak, azaz nem ismerték mely pincészet, mely bora kerül a poharakba.

Harmadik éve hirdetette meg Hévíz város borának kiválasztását a marketing egyesület. Első évben egy félédes cserszegi fûszeres mellett tette le a voksot a zsûri, tavaly pedig egy száraz sauvignon blanc-ra esett a választás. A döntés idén sem volt könnyû, a szakértők több órán át illatolták és ízlelgették a sorszámozott palackokból eléjük kerülő borokat. – Ez nem egy hegyközségi borverseny, ahol mindenféle itallal neveznek a résztvevők. Itt már több megmérettetésen is sikerrel szerepelt, szép borok versengenek. Mi is inkább azt keressük, hol lehet valami apró hibát találni – fejtette ki Páli Lajos, a zsûri elnöke, a Da Bibere Borlovagrend kancellárja. Nézetét osztották a zsûri további tagjai is, Fölföldi Béla főborász, Zámbó Tibor a Carbona Hotel vendéglátás vezetője, Dr. Dutka Antal a Police Borlovagrend nagymestere és Pampetrics György borkereskedő, aki egyben a Cserszegi Fûszeres Borút Egyesület alelnöke. - A vak kóstolás a legoptimálisabb – vallotta Zámbó Tibor, s indokolta is álláspontját: - Így semmi előzetes ismeret nem befolyásolja a döntésemet. Ha ismerem a pincészetet, a borászt, tudom milyen szakértelemmel dolgozik, az biztos hogy néhány századdal feljebb hozza a pontozásomat. Vak kóstoláson ez nem fordulhat elő.
A szakértőkkel párhuzamosan az egyesület tagjaiból álló úgynevezett társadalmi zsûri is megízlelte és rangsorolta a borokat. A tizennégy bor megismerése után a felkért bírák úgy határoztak, hogy ötöt visszakóstolnak és kizárásos alapon haladnak a döntés felé. A dilemmák akkor jelentkeztek igazán, mikor már csak egy száraz és egy félédes cserszegi fûszeres maradt versenyben. A zsûri tagjai a szárazat, míg a társadalmi bírálók a piacon könnyebben értékesíthető félédeset helyezték előtérbe. Mindkét oldal hajlott a kompromisszumra, s végül a vendégeket fogadók úgy döntöttek, nincs joguk felülírni a szakmai zsûri értékítéletét. Így már teljes egyetértésben hirdették ki a végeredményt: 2009-ben Hévíz Város Boraként a kunsági Frittmann Pince száraz cserszegi fûszeresét kínálja a vendégeknek a marketing egyesület tagsága.

(Forrás: Hévízi TV)