MOBIL Parkolás

Parkoljon készpénzmentesen, applikációval!

Tájékozódjon itt a parkolás működéséről és elérhetőségeiről: Parkolási Iroda Hévíz | HÉVÜZ KFT.

Hírek, aktualitások

Jogszabály a törvények felett
A törvények felett is van szabály: a jog alkotóin és alkalmazóin számon lehet kérni az Alkotmány mindenkori érvényesülése szerinti munkát.

Az Alkotmánybíróság ezen ellenőrzési feladatairól, mûködéséről tartott előadást Hévízen dr. Sulyok Tamás, a testület elnöke. A jogi szakember a helyi Széchenyi István Polgári Kör vendégeként, Sebők András, civil szervezeti vezető meghívására érkezett a fürdővárosba,  felszólalását megelőzően fogadta őt Papp Gábor, Hévíz város polgármester.

Az előadás során az érdeklődők első kézből hallhattak a jogállamiság fenntartását biztosító tevékenységről.

Az előadó a bevezetőben az amerikai és az európai gyakorlat között vont történelmi párhuzamot, amint kialakult a törvényesség és az alkotmányosság összefüggéseit ellenőrző szerepkör, valamint annak módja. Beszélt arról, hogy az Alkotmánybíróságot Magyarországon 1990-ben hozták létre a jogállammá alakulással, széles hatáskörrel, a tevékenységet tekintve hasonlóan az Olaszországban bevezetetthez. A 2012-ben hatályba lépett új Alaptörvény következtében történt alkotmánybírósági módosítással a német gyakorlathoz került közel a munka. Erről részletesebbe is szólt dr. Sulyok Tamás, kitérve arra, hogy milyen típusú vizsgálatokat végeznek. Beszélt az előzetes norma kontrollról, ami a hozott törvény hatálybalépés előtti alkotmányossági szempontból való megvizsgálását jelenti, s szól azokról a felülvizsgálati lehetőségekről, amik a jogalkalmazás módjából illetve a jogértelmezés kérdéséből indulnak ki. Hangsúlyosan egyszerû fogalmazással fejtette ki, hogy a cél az Alaptörvényben foglaltak mindenkori érvényesülésének a biztosítása.

Kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy mik a 15 fős alkotmánybírói körbe való kerülés jelölésének és választásának feltételei, ezzel kapcsolatban emelte ki azt is, hogy munkájukat nem érinti a politikai erőtér. Kollektív döntéshozatallal ítélkezek, a határozataikról szóló összefoglalók nyilvánosak, az Alkotmánybíróság honlapján elérhetőek. Évente 15-20 alkotmányossági ügyben hoznak állásfoglalást, valamennyi ilyen döntésnek a bírói gyakorlatot érintően széles körben van hatásuk, az Alaptörvény érvényesülési garanciájának biztosítékaként.